‘Parlar i escoltar, salva vides’, la campanya per a la prevenció de la mort per suïcidi

Colectic - Comunitari
Autor/a: 
Colectic
Una sabata trobada en les vies del tren. Font: Pixabay
Una sabata trobada en les vies del tren. Font: Pixabay
La campanya posa de manifest per prevenir el suïcidi la necessitat de parlar i trencar amb el silenci. Font: Wikipedia
La campanya posa de manifest per prevenir el suïcidi la necessitat de parlar i trencar amb el silenci. Font: Wikipedia

‘Parlar i escoltar, salva vides’, la campanya per a la prevenció de la mort per suïcidi

Autor/a: 
Colectic
Colectic - Comunitari

Resum: 

Salut Mental Catalunya vol millorar la informació sobre el suïcidi, sent la primera causa de mort prematura entre els joves.

La Federació Salut Mental Catalunya vol reivindicar la importància d’informar per prevenir la mort per suïcidi a través de la campanya ‘Parlar i escoltar, salva vides’, una iniciativa que coincideix amb el Dia Mundial de la Salut Mental que se celebra anualment el 10 d’octubre i que l’entitat celebrarà el pròxim dia 12 a Sort. La campanya incideix en la importància de fer polítiques públiques i plans d’acció de totes les administracions per prevenir la mort voluntària. A Catalunya, és la causa de mort prematura que més ha crescut.

Segons dades del Departament de Salut de fa dos anys, hi ha una taxa de 7,2 suïcidis per cada 100.000 habitants. Les xifres del 2019 indiquen que aquesta taxa enguany només s’ha reduït 1 punt, a diferència dels més de 9 punts de reducció en la taxa de mortalitat per accidents de trànsit a Catalunya. A més, el suïcidi és la primera causa de mort entre el jovent català de 15 a 34 anys, segons apunta el Consell Nacional de Joventut.

"Parlar del suïcidi no mata. El que mata és el silenci". És la veu de Cecília Borràs, familiar supervivent i membre de l’Associació Després del Suïcidi que testimonia les dades de la iniciativa. En la celebració del Dia Mundial, coorganitzat entre Salut Mental Catalunya i l’Associació Salut Mental Pallars, hi haurà diferents actes com una actuació de l’associació artística nTIades, la lectura d’un manifest, parlaments institucionals, l’activitat ‘Retalls de vida’ i un dinar popular amb un preu de 10€.

Rigor als mitjans i trencar amb els mites

Des de Salut Mental Catalunya han reclamat evitar el sensacionalisme a les notícies dels mitjans i informar amb rigor. En aquest sentit, per prevenir la mort per suïcidi, demanen a les persones afectades no tenir por a explicar com se sent cadascú i fer una escolta activa. "Parlar t’ajuda a trencar amb l’aïllament i facilita el suport de família i amics", afirmen des de la campanya.

En l’elaboració de la campanya han participat diverses entitats com Després del Suïcidi, APSAS i Mans Amigues. La iniciativa ha facilitat, a més, un seguit de materials on poder trencar els mites relacionats amb el suïcidi i conèixer la realitat que envolten les accions de voler posar fi a la vida d’un mateix, com per exemple, el pensament que la persona que se suïcida és una persona egoista.

Afegeix un comentari nou