Pau Casanovas: “Entenem l'educació popular com l'eina que tenim per canviar el món”

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Pau Casanovas, membre de l'equip de coordinació d'Esplac Font: Esplac
Pau Casanovas, membre de l'equip de coordinació d'Esplac Font: Esplac
Monifesta’t, la trobada general de monis d’Esplac Font: Esplac
Monifesta’t, la trobada general de monis d’Esplac Font: Esplac
Monifesta’t, la trobada general de monis d’Esplac Font: Esplac
Monifesta’t, la trobada general de monis d’Esplac Font: Esplac

Pau Casanovas: “Entenem l'educació popular com l'eina que tenim per canviar el món”

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Hem entrevistat en Pau Casanovas, membre de l'equip de coordinació d'Esplac, que treballa actualment en els preparatius de la Monifesta't, la trobada general de monitores i monitors d'Esplac.

Què és la Monifesta't?

Per nosaltres la Monifesta't és l'espai de trobada de totes les monitores i monitors dels esplais d'Esplac. L'entenem com un moment de reivindicació on ens reunim per debatre, formar-nos, crear vincles i millorar l'associació. A més de tenir uns objectius interns com la cohesió, també en tenim de portes en fora per reivindicar la nostra tasca, per visibilitzar-nos i per llençar el nostre missatge a institucions i a la societat.

La Monifesta't serà els propers 19, 20 i 21 de maig a Centelles. Es disposarà de molts espais formatius i de cohesió i començarà amb un foc de camp divendres a la nit.

Quina és la programació prevista per l'esdeveniment?

Dissabte es farà una fira d'entitats perquè monitores i monitors puguin conèixer, associacions o cooperatives amb què puguin crear vincles des de les seves realitats locals, socials i educatives. Paral·lelament, també hi haurà unes xerrades formatives per Centelles, per tal que monis puguin formar-se en diversos temes que ens són d'interès a l'entitat. Durant la tarda del mateix dissabte farem tallers, formacions i espais de debats on monitores i monitors també podran portar a debat diversos aspectes del futur de l'associació.

El dissabte al vespre, a la Plaça Major de Centelles, farem un gran acte unitari reivindicatiu on es realitzarà la lectura d'un manifest amb totes les persones participants. Enguany, el missatge polític i reivindicatiu ve pel lema 'Pel món que volem, les joves eduquem'. La nit de dissabte hi haurà concerts i danses populars, fomentant el caliu entre monitores i monitors i generant vincles. Diumenge al matí es farà un espai de vermut i continuarem reivindicant la nostra tasca, donant per finalitzada la Monifesta't 2023 amb un gran hora dels adeus.

De quina manera l'heu preparat?

Aquest projecte es va iniciar al curs 2021-22. Per organitzar la Monifesta't cal molta gent implicada i ho estem fent de la forma més participativa que podem. Hi ha un Grup de Treball de persones que són tant monitores i monitors Esplac, persones dirigents, com persones sòcies que lideren l'organització de la Monifesta't. També estem comptant amb la col·laboració de l'esplai les 100Teies, de Centelles, que acull la trobada.

Amb la Covid-19 no se'ns va prioritzar.

Quins objectius voleu assolir amb aquesta preparació?

Volem que en la ideació de la Monifesta't siguin partícips tots els agents d'Esplac, fet pel qual es col·labora amb totes les comissions, projectes, sectors geogràfics i agents educatius de l'entitat. Els propòsits de preparar-la així són intentar fer-ho de la forma més col·lectiva possible per tal d'aconseguir persones implicades i un sentiment col·lectiu en què tothom que hagi volgut aportar el seu granet de sorra en aquesta gran activitat, ho pugui fer.

Durant la Monifesta't també es comptarà amb un equip d'organització de 70 voluntàries vinculades a Esplac que seran les que lideraran l'activitat i la faran possible.

Cal que la societat reconegui la nostra tasca i que som agents educatius fonamentals.

Quin és el lema de la trobada i què reivindiqueu?

Seguint el lema 'Pel món que volem, les joves eduquem' es vol transmetre la idea que les monis dels esplais som jovent organitzat que voluntàriament ens associem, organitzem i creem associacions, en el nostre cas: els esplais. Ho fem perquè entenent l'educació popular com l'eina que tenim per canviar un món que es configura a partir d'un seguit de coses que no ens agraden, fem servir l'educació per arribar a aquest món esperat regit pels valors en què creu la nostra entitat. Sovint trobem que pel fet de ser joves, laics i voluntaris costa que se'ns prengui seriosament. Les administracions ens donen l'esquena.

Amb la Covid-19 no se'ns va prioritzar ni amb el Pla Alfa. Ens trobem amb un infrafinançament ens ofega cada cop més i fa la nostra realitat més difícil. Vivim en una precarització juvenil constant que dificulta compaginar la nostra vida amb el voluntariat. Per poder continuar associant-nos i fent esplai necessitem vides dignes i trencar amb aquest sistema capitalista que destrueix el planeta en què vivim, que beu del patriarcat, que beneficia un seguit de creences religioses i que es configura seguint un model social, polític i econòmic en què no creiem.

Quines són les vostres demandes?

A la societat: que reconegui la nostra tasca i que som agents educatius fonamentals, gràcies a la nostra tasca de transformació social eduquem infants perquè siguin crítics i participin de forma activa a la societat. A les administracions: cal reconèixer des de la institucionalitat la nostra tasca, que ens donin el finançament merescut, que hi hagi locals dignes i que es compti amb els recursos necessaris perquè les monis no hàgim d'estar trencant-nos les banyes per poder fer activitats sense beques, locals, etc.

Afegeix un comentari nou