'Pla de Xoc Social': mobilització per garantir una sortida de la crisi justa i digna

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Roda de premsa per presentar els cinc eixos de la campanya i la mobilització. Font: Pla de Xoc Social
Roda de premsa per presentar els cinc eixos de la campanya i la mobilització. Font: Pla de Xoc Social
Una de les imatges de la campanya. Font: Pla de Xoc Social
Una de les imatges de la campanya. Font: Pla de Xoc Social
Una de les accions que va dur a terme Pla de Xoc Social durant les primeres setmanes de confinament. Font: Pla de Xoc Social
Una de les accions que va dur a terme Pla de Xoc Social durant les primeres setmanes de confinament. Font: Pla de Xoc Social

'Pla de Xoc Social': mobilització per garantir una sortida de la crisi justa i digna

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Sota el lema 'Que pagui la banca i l’Ibex 35', la campanya defensarà, davant de la Borsa de Barcelona, els cinc eixos que evitarien que les classes populars acabin pagant els costos i les conseqüències.

La campanya 'Pla de Xoc Social' ha convocat una mobilització el 20 de juny a les 19 h davant la Borsa de Barcelona per defensar els cinc eixos que proposa la iniciativa per evitar que les classes populars acabin pagant els costos i les conseqüències d'aquesta situació. Així, sota el lema 'Per un pla de xoc social. Que pagui la banca i l'Ibex 35', la mobilització té com a objectiu garantir una sortida de la crisi del coronavirus justa i digna, i no permetre els errors del 2008

Tal com assenyalen els responsables de la campanya, aquesta crisi que estem vivint abasta diversos vessants com ara la sanitària, la social, l'econòmica i l'ecològica. Per aquest motiu consideren que s'ha d'abordar des de com a mínim cinc eixos per evitar que, per arribar a una solució, els damnificats siguin els de baix. "Aquesta vegada, la crisi que la paguin l'Ibex 35 i els bancs", manifesten.

Les organitzacions que treballen des de la campanya consideren que les mesures per fer front a l'impacte econòmic i social de la Covid-19 es queden molt curtes per protegir a la classe treballadora. "Ara encara és més necessari un pla de xoc social", asseguren, alhora que manifesten que no és una opció deixar en mans de l'IBEX 35, dels especuladors i altres poders econòmics la protecció de la societat i del medi ambient. "Ha de ser una sortida que posi al centre una vida que valgui la pena viure i no els beneficis de les grans empreses", afegeixen.

'Pla de xoc social' és una campanya amb accions arreu de l'estat, que subscriuen més de 500 organitzacions, de les quals 180 d'elles són catalanes. L'entitat va néixer per exigir mesures de xoc als governs per fer front a les conseqüències de la crisi del coronavirus.

Els cinc eixos bàsics

A la mobilització del 20 de juny, les organitzacions que treballen per la campanya 'Pla de Xoc Social' defensen cinc eixos bàsics, propostes que defensen des de la solidaritat, l’organització col·lectiva i la mobilització.

1. Prohibir els acomiadaments: La primera proposta de la campanya destaca que s'han de derogar les reformes laborals del PP i del PSOE i prohibir els acomiadaments i anul·lar els que s'han produït durant els darrers mesos en ple estat d'emergència, amb caràcter d'urgència. A més, consideren imprescindible introduir una renda bàsica incondicional que garanteixi ingressos a tota persona sense importar la seva nacionalitat o situació administrativa.

2. Recuperació de tots els serveis públics privatitzats: La campanya contempla la urgència de dotar de recursos suficients els centres sanitaris. "Cal mobilitzar tots els recursos privats al servei de l'interès general i la salut pública sense resultar en una factura milionària de les empreses sanitàries privades". No obstant això, l'experiència en salut s'hauria d'extrapolar a altres sectors, com l'elèctric. Per aquest motiu, exigeixen la condonació del deute a totes les famílies i la necessitat de recuperar els béns comuns.

3. Habitatge digne: El tercer eix bàsic considera necessari exonerar el pagament d'hipoteques, lloguers i subministraments mentre duri aquesta situació, i prohibir les desnonaments, així com garantir l'accés a tots els subministraments bàsics i prohibir els talls a l'àmbit domèstic.

4. Regularització immediata: El quart eix defensa i garanteix els drets de les persones migrades i d’altres ètnies, i s’imposa la necessitat de derogar la llei d’estrangeria, posar fi a les deportacions, tancar tots els CIE i assegurar la protecció dels Menors Estrangers No Acompanyats.

5. Rescatar les persones: Des de les organitzacions asseguren que els ERTOs poden buidar la caixa de la Seguretat Social per a protegir els beneficis de les grans empreses privades. "La banca ha d’assumir pèrdues econòmiques que exigim que retorni el rescat impagat que ascendeix a 65.725 milions d’euros", consideren.

Si vols veure totes les exigències al detall, pots consultar-les en la pàgina de la campanya.

Afegeix un comentari nou