Àmbit de la notícia
Comunitari

Plàudite Teatre, aliada de la Càtedra UNESCO de prevenció de violències contra les dones

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Acte de presentació de la Càtedra UNESCO 'Prevenció de la Violència contra les dones'.
    Acte de presentació de la Càtedra UNESCO 'Prevenció de la Violència contra les dones'. Font: Plàudite Teatre
  • Durant la seva estada a Colòmbia, les companyes de Plàudite Teatre han participat en diverses trobades on han explicat el seu projecte i han conegut d'altres.
    Al juny la directora de la Càtedra UNESCO va visitar L'Hospitalet per presentar el projecte. Font: Plàudite Teatre Font: Plàudite Teatre
  • Una mostra teral del projecte amb jove Teatre Crític de Plàudite.
    Una mostra teral del projecte amb jove Teatre Crític de Plàudite. Font: MB Pozo Ruiz - Plàudite Teatre

L'entitat, que promou les arts escèniques per a la transformació social, ha estat present al II Foro Iberoamericano Afromujeres Ancestrales y Defensoras de Derechos Humanos a Colòmbia.

Plàudite Teatre, una entitat de l'Hospitalet de Llobregat que treballa en la transformació social a través de les arts escèniques, va ser convidada, recentment, a ser una de les entitats aliades de la primera Càtedra UNESCO per la prevenció de la violència envers la dona. Juntament amb les organitzacions promotores de la càtedra, procedents de Colòmbia, Veneçuela i Espanya, Plàudite Teatre, i altres entitats aliades, han col·laborat en una iniciativa que, a partir de la seva signatura, ha començat a funcionar des d'aquest setembre. 

Tal com assenyala l'Eugènia Delgado, sociòloga i investigadora en arts escèniques aplicades que coordina Plàudite Teatre, la càtedra en la qual han treballat universitats, entitats i governs iberoamericans, es mou en els àmbits acadèmic, social i polític. Així, la iniciativa de la UNESCO impulsa la investigació científical'acció social per generar documents que tractin d'incidir políticament, en lleis, decrets o pensament polític, amb l'objectiu comú de lluitar per erradicar la xacra de la violència masclista que encara assola cada racó del planeta.

Delgado explica que totes les parts participants en la iniciativa posen la mirada en reivindicar el dret humà de la dona a no ser violentada políticament, econòmicament, laboralment o culturalment. "Enfortint l'educació, la formació, la investigació, la comunicació i la tecnologia, podem donar eines de prevenció de la violència", manifesta Delgado. Des de Plàudite desitgen que aquesta càtedra en la qual han participat obri el camí a altres entitats del territori per treballar per millorar la situació de la ciutadania en diversos aspectes.

Dones, arts escèniques i transformació social

La trajectòria de Plàudite Teatre ha estat determinant perquè des de la Càtedra UNESCO decidissin convidar l'entitat a sumar-se a aquesta iniciativa universal. "Per participar s'ha de tenir una activitat reconeguda, demostrar que el que es fa dona resultats i que es tenen persones preparades dins de l'organització perquè formin part de la càtedra", explica Delgado, que incideix en la importància de la tasca que duu a terme l'entitat de l'Hospitalet de Llobregat al voltant de les dones, les arts escèniques i la transformació social.

La trobada per treballar al voltant d'aquesta aliança es va dur a terme a Colòmbia en el marc de la celebració del II Foro Iberoamericano Afromujeres Ancestrales y Defensoras de Derechos Humanos, organitzat per la Càtedra UNESCO. Des de Plàudite Teatre expliquen que també han aprofitat aquesta experiència per viatjar a diverses ciutats de Colòmbia per presentar el seu projecte, així com per escoltar i aprendre de les experiències d'altres organitzacions.

Cal recordar que recentment Plàudite ha estat seleccionada per incorporar-se al Projecte 'Lliures' a través del qual rebran finançament i acompanyament tècnic al llarg d’un any per impulsar la seva tasca. Concretament, els permetrà posar en marxa el projecte 'Act Fem' a partir d'aquest setembre amb noies de 4t d'ESO per facilitar els seus estudis.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari