Ponent Coopera convida el jovent a apropar-se a l’Economia Social i Solidària i al cooperativisme

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Unsplash (Llicència CC)
L'ESS i el cooperativisme ofereixen solucions i alternatives per accedir a l'habitatge. Font: Unsplash (Llicència CC).
 Font: Unsplash (Llicència CC)
"Ets conscient de com afecta el teu consum a l’entorn?", planteja la campanya. Font: Unsplash (Llicència CC).
 Font: Unsplash (Llicència CC)
La precarietat laboral és una de les problemàtiques que més sovint travessen el jovent. Font: Unsplash (Llicència CC).

Ponent Coopera convida el jovent a apropar-se a l’Economia Social i Solidària i al cooperativisme

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida posa en marxa una campanya sota el lema ‘Prou! Pensa en el col·lectiu’ on exposa alternatives a problemes actuals des de l’economia social.

Les lògiques del sistema capitalista, que multiplica les desigualtats i encadena una crisi rere l’altra, impacten negativament en el conjunt de la societat, i especialment en les persones joves, que sovint són un dels primers col·lectius que pateix els efectes de les reiterades recessions. Una precarietat laboral cronificada, una creixent desocupació juvenil o la impossibilitat d’accedir a un habitatge digne, entre altres, són només algunes de les barreres que impedeixen al jovent bastir un projecte vital, les aboca a la vulnerabilitat i a un futur incert.

En aquest context, l’Economia Social i Solidària (ESS) i el cooperativisme, que posen la persona i la resposta a les seves per davant del lucre, emergeixen com a alternatives al model econòmic actual. Apropar-les i promoure-les entre les persones joves del territori és un dels objectius que s’ha fixat Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida amb una campanya sota el lema ‘Prou! Pensa en col·lectiu’.

La iniciativa va sorgir de la voluntat de l’ateneu, que es remunta temps enrere, de captar l’atenció de les joves, “un col·lectiu que sempre ens ha interessat molt atraure, però que molt sovint ens costa bastant arribar-hi”, explica el Xavi Pijoan, tècnic de l’Ateneu de Ponent Coopera. Tot i que ja havien fet xerrades i tallers adreçades a la població jove, el cert és que l’impacte no havia estat el que buscaven.

Així, l’acció s’ha dissenyat pensant a reforçar aquest impacte, amb missatges directes i clars presentats de forma molt visual, a través de cartells, tríptics i contingut a les xarxes socials, amb l’etiqueta #prou, que cerquen destacar el col·lectiu per sobre de l’individualisme. A més, la cara visible de la campanya és la jove actriu Bruna Tomàs, coneguda al territori i amb una imatge molt potent per al públic al qual s’adreça.

Consum, habitatge i precarietat laboral: tres problemàtiques que afecten el jovent

L’acció planteja de forma entenedora i concisa tres problemàtiques que avui travessen el jovent: el consum, l’accés a l’habitatge i la precarietat laboral. El propòsit és clar: fer saber al col·lectiu tot el que els pot oferir l’ESS i el cooperativisme i les eines que disposa per donar resposta a reptes que afecten la seva vida diària.

Per tal d’interpel·lar i promoure la reflexió, la campanya gira al voltant de tres preguntes directes: “Ets conscient de com afecta el teu consum a l’entorn?”; “T’has plantejat on t’agradaria viure?” i “Com vols treballar”. A partir d’aquí, es proposa una explicació de la problemàtica sobre cada qüestió –consum, habitatge, treball–, s’exposen les solucions que ofereix l’ESS i el cooperativisme, així com els recursos que existeixen avui per fer-hi front.

“De vegades sembla que quan parles de l’ESS queda tot com molt abstracte, per això vam voler posar el focus en problemes i barreres del dia a dia de les joves i vincular-les a l’economia social i el cooperativisme, per interpel·lar-les, que s’apropin a tot aquest món i es generi una inquietud”, apunta Pijoan, que espera que la campanya sigui una mena de porta d’entrada al jovent per, en el futur, continuar fent més accions en aquesta línia. “Hi ha molt camí per recórrer”, suma.

A tall d’exemple, si parlem de l’accés a l’habitatge, la informació recollida en el marc de la iniciativa de Ponent Coopera exposa les evidents dificultats que avui molta població jove té per trobar un habitatge digne per viure, d’acord amb les seves possibilitats econòmiques. “L'habitatge ha deixat de ser un dret per convertir-se en un bé regulat per la lògica del mercat”, s’assenyala al web de l’entitat.

Com a alternativa als models tradicionals, es proposen sistemes de gestió col·lectiva de la propietat com són les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, que tenen per objectiu facilitar l'accés digne a l'habitatge i assequibles a les seves sòcies, a partir de la propietat col·lectiva i basat en l'autogestió i la vida comunitària, s’explica. Pel que fa a recursos que ofereix l’economia social en aquest àmbit, se citen la fundació La Dinamo i la cooperativa Sostre Cívic, que fomenten i promouen la implantació d’aquest model d’habitatge alternatiu.

El web de Ponent Coopera, en l’apartat vinculat a la campanya, segueix el mateix patró amb la qüestió del consum i la precarietat laboral; és a dir, exposa problemàtiques, suggereix solucions i esmenta recursos existents en el marc de l’ESS i el cooperativisme. Tot plegat per fer palès que, no només una altra economia es possible, sinó que ja existeix; i convidar el jovent a descobrir les iniciatives que posa al seu abast per donar resposta a problemàtiques actuals.

Afegeix un comentari nou