Àmbit de la notícia
Comunitari

Porta a porta contra la soledat

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Pérez Fargas
  • Una picaporta conversa amb una veïna de la zona nord
    Font: Projecte A-porta
  • Una picaporta truca a l'intèrfon d'una casa
    La covid19 ha obligat a fer les visites via intèrfon o passejades al carrer. Font: Projecte A-porta
  • Una de les visites amb dues picaportes i una persona usuària
    Des del 2016 el projecte A-porta ha fet més de 7.000 visites a llars de barris de Barcelona, Sabadell, Tarragona, Reus, Mataró i Santa Coloma de Gramenet. Font: Fundació La Caixa

La cooperativa SerBarri SCCL, gestionada per la CONFAVC, rep el reconeixement del projecte Lliures per la seva campanya d'acompanyament contra la soledat i l'aïllament de la gent gran als barris de la zona nord de Barcelona.

Des del 2016 la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya té en marxa el projecte social A-porta, una iniciativa per a l’apoderament i la millora de la qualitat de vida del veïnat dels barris. El seu objectiu és afavorir les condicions de vida de la població a través de la informació, l’acompanyament i el seguiment personalitzat d’aquells veïns i veïnes que ho necessiten.

L’acompanyament es fa mitjançant un equip de persones anomenades ‘picaportes’, veïnes del barri que coneixen tant el teixit associatiu i veïnal, com els serveis disponibles al territori. Les picaportes assessoren sobre pobresa energètica, accés a drets socials, cerca de feina, gestió de residus, convivència i civisme, acompanyament a gent que viu sola o qualsevol altre aspecte que es detecti com a necessari al barri.

El projecte s’ha desplegat a diferents municipis de Catalunya, als barris de Ciutat Meridiana, Torrebaro, Vallbona i Can Peguera de Barcelona, al barri de Camp Clar, a Tarragona, als Horts de Miró, a Reus, Can Mariner a Santa Coloma de Gramenet, Can Puiggener a Sabadell i al barri de Rocafonda de Mataró.

En els quatre anys que dura el projecte s’han visitat un total de 7.735 llars i s’han fet 3.932 entrevistes per detectar necessitats. Des que es va iniciar han comptat amb una setantena de Picaportes. Deu d'elles, les que treballen a la zona Nord, organitzen la seva feina dins la cooperativa Ser Barri SCCL, sorgida de la mateixa CONFAVC.

A-porta contra la soledat a la zona Nord de Barcelona

La feina feta al voltant de la pobresa energètica durant els primers anys del projecte A-porta als barris de Ciutat Meridiana, Torrebaró i Vallbona va diagnosticar un altre problema estructural del veïnat d’aquests barris: la soledat i l’aïllament de la gent gran.

"Les companyies havien començat una campanya molt forta amb comercials que es ficaven a casa dels veïns i els canviaven els contractes de subministres al mercat lliure", explica Gladys Tantalean, coordinadora del projecte A-porta a Zona Nord de Barcelona. Les picaportes visitaven les llars de la gent més gran per assessorar-les en relació a aquesta problemàtica, i és en aquestes visites que van detectar que moltes persones d’aquests barris patien soledat extrema.

Amb l’objectiu de treballar aquesta realitat neix al 2020 la campanya ‘Contra la soledat, un SOL a casa’, que persegueix pal·liar l’aïllament de la gent gran, així com apoderar-los i fomentar també la seva autonomia a través de l’acompanyament i la informació.

"Hi ha molta soledat, molta depressió, problemes de desplaçament, por a sortir al carrer i molta desconfiança", explica Katty Lacalle, picaporta de la zona nord. L’equip de picaportes treballa amb molta cura la comunicació i el tracte amb les veïnes, i el fet de que siguin veïnes del barri ajuda que s’obrin moltes portes.

El projecte consta de 3 fases, una primera de visites per detectar aquelles situacions de soledat no desitjada i de necessitats bàsiques no cobertes, una segona fase de formació i preparació de les picaportes per donar resposta a aquestes necessitats, i una tercera, d’implementació del suport. Ara mateix es troben en l’inici de la fase 3, i tot i que la covid19 ha dificultat molt el desenvolupament de les dues fases anteriors, valoren la feina molt positivament.

Degut a la crisi de la covid, moltes de les visites s’han hagut de realitzar a través de l’intèrfon i altres al carrer. "Amb algunes persones quedàvem al carrer i anàvem passejant responent les preguntes de l’enquesta, això les ajudava a tenir més confiança", explica Katty Lacalle. "La Covid ha estat un obstacle per a nosaltres. Hem hagut de somriure amb la mirada, amb els gestos", afegeix Gladys Tantalean.

El desplegament d’aquest projecte, juntament amb 8 projectes més, ha rebut el suport i el reconeixement del premi Lliures, una iniciativa d’ECAS, Òmnium Cultural i Coop57, i ha fet possible la seva implementació. Les picaportes expliquen que aquest suport econòmic ha estat indispensable per al desenvolupament del projecte.

"Moltes vegades els nostres veïns s’enfronten no només al a soledat, sinó també a la indiferència de les persones que els envolten. Amb aquest projecte volem combatre aquesta tristesa tan gran que porten als ulls. Són persones que mereixen el nostre afecte", conclou Tantalean.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari