Porta a porta contra la soledat

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
El projecte compta amb una setatenta de 'picaportes' que ofereixen acompanyament i suport a les veïnes que ho necessiten. Font: Projecte A-porta
Fins avui, el projecte ha comptat una setantena de Picaportes des que es va iniciar el 2016. Font: Projecte A-porta
La covid19 ha obligat a fer les visites via intèrfon o passejades al carrer. Font: Projecte A-porta
La covid19 ha obligat a fer les visites via intèrfon o passejades al carrer. Font: Projecte A-porta
Des del 2016 el projecte A-porta ha fet més de 7.000 visites a llars de barris de Barcelona, Sabadell, Tarragona, Reus, Mataró i Santa Coloma de Gramenet. Font: Fundació La Caixa
Des del 2016 el projecte A-porta ha fet més de 7.000 visites a llars de barris de Barcelona, Sabadell, Tarragona, Reus, Mataró i Santa Coloma de Gramenet. Font: Fundació La Caixa

Porta a porta contra la soledat

Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
Ravalnet

Resum: 

La cooperativa SerBarri SCCL, gestionada per la CONFAVC, rep el reconeixement del projecte Lliures per la seva campanya d'acompanyament contra la soledat i l'aïllament de la gent gran als barris de la zona nord de Barcelona.

Des del 2016 la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya té en marxa el projecte social A-porta, una iniciativa per a l’apoderament i la millora de la qualitat de vida del veïnat dels barris. El seu objectiu és afavorir les condicions de vida de la població a través de la informació, l’acompanyament i el seguiment personalitzat d’aquells veïns i veïnes que ho necessiten.

L’acompanyament es fa mitjançant un equip de persones anomenades ‘picaportes’, veïnes del barri que coneixen tant el teixit associatiu i veïnal, com els serveis disponibles al territori. Les picaportes assessoren sobre pobresa energètica, accés a drets socials, cerca de feina, gestió de residus, convivència i civisme, acompanyament a gent que viu sola o qualsevol altre aspecte que es detecti com a necessari al barri.

El projecte s’ha desplegat a diferents municipis de Catalunya, als barris de Ciutat Meridiana, Torrebaro, Vallbona i Can Peguera de Barcelona, al barri de Camp Clar, a Tarragona, als Horts de Miró, a Reus, Can Mariner a Santa Coloma de Gramenet, Can Puiggener a Sabadell i al barri de Rocafonda de Mataró.

En els quatre anys que dura el projecte s’han visitat un total de 7.735 llars i s’han fet 3.932 entrevistes per detectar necessitats. Des que es va iniciar han comptat amb una setantena de Picaportes. Deu d'elles, les que treballen a la zona Nord, organitzen la seva feina dins la cooperativa Ser Barri SCCL, sorgida de la mateixa CONFAVC.

A-porta contra la soledat a la zona Nord de Barcelona

La feina feta al voltant de la pobresa energètica durant els primers anys del projecte A-porta als barris de Ciutat Meridiana, Torrebaró i Vallbona va diagnosticar un altre problema estructural del veïnat d’aquests barris: la soledat i l’aïllament de la gent gran.

"Les companyies havien començat una campanya molt forta amb comercials que es ficaven a casa dels veïns i els canviaven els contractes de subministres al mercat lliure", explica Gladys Tantalean, coordinadora del projecte A-porta a Zona Nord de Barcelona. Les picaportes visitaven les llars de la gent més gran per assessorar-les en relació a aquesta problemàtica, i és en aquestes visites que van detectar que moltes persones d’aquests barris patien soledat extrema.

Amb l’objectiu de treballar aquesta realitat neix al 2020 la campanya ‘Contra la soledat, un SOL a casa’, que persegueix pal·liar l’aïllament de la gent gran, així com apoderar-los i fomentar també la seva autonomia a través de l’acompanyament i la informació.

"Hi ha molta soledat, molta depressió, problemes de desplaçament, por a sortir al carrer i molta desconfiança", explica Katty Lacalle, picaporta de la zona nord. L’equip de picaportes treballa amb molta cura la comunicació i el tracte amb les veïnes, i el fet de que siguin veïnes del barri ajuda que s’obrin moltes portes.

El projecte consta de 3 fases, una primera de visites per detectar aquelles situacions de soledat no desitjada i de necessitats bàsiques no cobertes, una segona fase de formació i preparació de les picaportes per donar resposta a aquestes necessitats, i una tercera, d’implementació del suport. Ara mateix es troben en l’inici de la fase 3, i tot i que la covid19 ha dificultat molt el desenvolupament de les dues fases anteriors, valoren la feina molt positivament.

Degut a la crisi de la covid, moltes de les visites s’han hagut de realitzar a través de l’intèrfon i altres al carrer. "Amb algunes persones quedàvem al carrer i anàvem passejant responent les preguntes de l’enquesta, això les ajudava a tenir més confiança", explica Katty Lacalle. "La Covid ha estat un obstacle per a nosaltres. Hem hagut de somriure amb la mirada, amb els gestos", afegeix Gladys Tantalean.

El desplegament d’aquest projecte, juntament amb 8 projectes més, ha rebut el suport i el reconeixement del premi Lliures, una iniciativa d’ECAS, Òmnium Cultural i Coop57, i ha fet possible la seva implementació. Les picaportes expliquen que aquest suport econòmic ha estat indispensable per al desenvolupament del projecte.

"Moltes vegades els nostres veïns s’enfronten no només al a soledat, sinó també a la indiferència de les persones que els envolten. Amb aquest projecte volem combatre aquesta tristesa tan gran que porten als ulls. Són persones que mereixen el nostre afecte", conclou Tantalean.

Afegeix un comentari nou