Portar l’acció comunitària a la pràctica

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Les trobades metodològiques se celebraran fins a mitjans del pròxim mes de desembre. Font: Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària. Font: Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària
Les trobades metodològiques se celebraran fins a mitjans del pròxim mes de desembre. Font: Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària.

Portar l’acció comunitària a la pràctica

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària ha engegat un seguit de trobades territorials amb totes les agents implicades en l’àmbit de l’acció comunitària.

Sistematitzar les actuacions, donar un sentit pràctic a l’acció comunitària en el marc de la política social, promoure l’intercanvi de coneixements i el treball col·laboratiu. Aquests són només alguns dels objectius de les trobades metodològiques que la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) ha posat en marxa i que, durant aquest darrer trimestre, recorreran tot el territori català posant en contacte a les professionals que treballen en els diferents plans, programes, projectes i serveis d’intervenció comunitària.

Fonamentant la reflexió en experiències pràctiques, des de la Direcció General es vol reflexionar i localitzar aquelles interseccions on es troben les diferents polítiques públiques que tenen com a objectiu comú promoure la inclusió social. D’aquesta manera, les trobades posen en valor eixos de treball com ara la transversalitat i la coordinació territorial de les estratègies comunitàries, la combinació del lideratge públic amb la definició de pautes de cooperació amb la ciutadania i l’abordatge de les desigualtats.

Trobades arreu del territori

Aquest treball col·laboratiu de la DGACC es va posar en marxa en el passat mes de juliol amb una trobada inicial de totes les agents a la I Jornada Metodològica d’Acció Comunitària que es va celebrar al Petit Palau de Barcelona. La jornada va comptar amb una ponència inaugural a càrrec d’Ismael Blanco, catedràtic en Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va reflexionar sobre com reconstruir la fraternitat per poder fer front a les desigualtats a través de l’acció col·lectiva.

A més, durant la jornada es van exposar també diversos exemples de bones pràctiques en acció comunitària. Aquest segment va comptar amb la participació d’Enric Manuel, referent de l’equip tècnic d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Girona, i Montse Riera, responsable del Casal Cívic i Comunitari Igualada-Montserrat, entre altres.

Les trobades territorials es van iniciar el 28 de setembre a Tarragona i, segons la pròpia Direcció General, "la valoració és molt positiva per part de les persones assistents i ja s’han començat a veure les primeres aproximacions i accions de col·laboració entre els serveis". A més de a Tarragona, la DGACC s’ha traslladat durant aquests mesos a Lleida, Terrassa i Girona aplegant prop d’una vintena de professionals a cadascuna de les trobades.

Les següents cites es duran a terme el 23 de novembre a Sabadell, el 30 de novembre a Solsona i el 14 de desembre es tancarà el cicle d’aquest any.

Afegeix un comentari nou