Àmbit de la notícia
Comunitari

Prop d’un 16% d’entitats barcelonines ha aturat la seva activitat, segons un informe de Torre Jussana

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Adam Peribáñez
  • Formació grupal en el marc del programa Acompanyament Cooperatiu.
    Formació grupal en el marc del programa Acompanyament Cooperatiu. Font: Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

Un seguit d'enquestes realitzades a prop de 400 entitats analitzen l'impacte que ha tingut la COVID-19 els darrers mesos.

Torre Jussana, el centre de serveis a les associacions de Barcelona, acaba de presentar un informe realitzat en conjunt amb la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia en el que aborden i analitzen les problemàtiques i impacte que ha tingut la pandèmia en les entitats barcelonines.

Aquest informe, basat en un conjunt d’enquestes realitzades a prop de 400 entitats, continua l’anàlisi que ja es va iniciar el passat maig amb una recollida similar, que retratava la situació del moment. En aquest cas, la informació amb la que s’ha treballat correspon període entre el 10 de novembre i el 10 desembre de 2020.

Les entitats enquestades comprenen en la seva majoria associacions, tot i que també s’hi inclouen fundacions i federacions, entre altres. Les respostes han servit per a analitzar la seva situació, l’impacte de la COVID en la seva activitat habitual i les preocupacions de futur de les mateixes.

De les enquestes se’n desprenen un seguit de dades molt reveladores de la situació actual a Barcelona. Pel que fa l’activitat, en destaca que un 56% de les entitats enquestades es troba activa, però sense arribar als nivells previs a la pandèmia, mentre que prop d’un 16% està gairebé aturada.

Tot i que aquests números poden semblar negatius, la situació ha canviat respecte a l’anterior informe, on eren un 28% de les entitats les que es trobaven aturades o gairebé aturades.

Així mateix, els projectes i activitats que duen a terme les entitats enquestades també s’han hagut d’adaptar. La majoria d’entitats, un 74%, ha hagut d’adaptar la seva activitat, alhora que un 60% afirma haver iniciat noves activitats adaptades a la crisi actual.

Pel que fa al mapa relacional, un 59% d’entitats afirma haver iniciat poques o cap relació amb altres entitats de l’entorn.

L’afectació econòmica també és un dels punts d’anàlisi de l’informe, i a través dels resultats es pot comprovar com un 45% d’enquestades ha hagut de fer inversions específiques per a la digitalització de l’entitat, sobretot pel que fa a dispositius informàtics, un 68%, i eines de comunicació, amb un 77%.

Altres conseqüències econòmiques destacades han estat el retorn de diners d’accions anul·lades, les reduccions o fragmentacions de quotes o l’aplicació d’un ERTO. Tot i aquestes dificultats econòmiques, la majoria d’entitats han fet un esforç per a prevenir que aquestes afectin als socis i assalariats, amb un 75% que ha evitat apujar quotes i 58% que ha evitat renegociar condicions salarials o aplicar un ERTO.

Les perspectives de futur mostren una visió moderadament optimista. El 59% creu que un cop passada la crisi sanitària el volum d’activitat pujarà, mentre que un 37% també creu que el volum de persones implicades augmentarà. Com a contrapartida, és l’àmbit pressupostari el que més preocupa, amb un 33% d’enquestats que creu que l’aportació es reduirà.

La digitalització, la cohesió interna i la capacitat d’adaptació son alguns dels camps en els que les entitats veuen que sortiran més reforçades de la situació actual, mentre que la situació econòmica i la reducció de persones implicades son els dos majors reptes de futur a treballar.

L’informe de Torre Jussana conclou amb dades disgregades per districtes en relació al teixit associatiu i també planteja una sèrie de conclusions per a cadascun dels apartats sobre els que versava l’enquesta. Podeu consultar l’informe complert a través d’aquest enllaç.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari