Què li dec? El seu temps!

Autor/a: 
Mar Solà
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Què li dec? El seu temps!

Autor/a: 
Mar Solà

Resum: 

Terrassa té un restaurant únic al món. Una part de la clientela paga amb diners i l’altra amb el seu temps.

La Trobada és el primer establiment que permet a una part dels seus clients pagar amb el seu temps. Són els anomenats clients del temps, és a dir, persones que fan tasques voluntàries per pagar el preu d'un menú que no poden assumir.

Un any després de la seva inauguració, el març del 2013, el restaurant del temps segueix innovant amb l'objectiu de millorar l’experiència social dels seus comensals. Des de fa uns mesos ha estrenat una gran taula on clients convencionals i clients del temps poden conèixer-se i conviure durant un àpat.

Està situat al carrer del Teatre número 4, a la seu de la Colla Castellera dels Minyons de Terrassa, i serveix al voltant de mil menús al mes, tots ells els migdies entre setmana.

La iniciativa va sorgir de l'Associació Local d'Entitats per la Inclusió (ALEI), una xarxa de 31 entitats que treballen per a la inclusió social, i de l'Ajuntament de Terrassa.

Qui pot anar-hi?

Qualsevol persona pot dinar a La Trobada de dilluns a divendres. L'única diferència apareixerà després de les postres: Hi haurà clients que pagaran el menú amb 7,50 euros i d'altres que el pagaran dedicant tres quarts d’hora a col·laborar voluntàriament amb el restaurant o amb projectes de l'ALEI. Poden fer tasques a la cuina, a la sala, neteja, administratives o promocionals entre d'altres.

Qui pot pagar el seu menú amb temps?

Hi ha tres grans grups de clients que paguen el seu menú amb temps: els afectats per la nova pobresa arran de la crisi, els nouvinguts a Terrassa i també algunes persones víctimes de la pobresa esdevinguda crònica. Aquests usuaris venen derivats des dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Terrassa i des de Càritas a través d'un protocol.

Si hi vaig, quin menú menjaré?

Cada dia hi ha un menú diferent, que es pot consultar al seu web, fet amb ingredients estacionals. Si per exemple avui hi anéssim a dinar podríem tenir pèsols saltats, salsitxes al vi blanc amb patates dòlar, panacota de cafè, aigua i un tros de pa.

Com es finança?

La Trobada és una activitat d’economia social i sense ànim de lucre. Una part del seu finançament prové dels diners recaptats amb els menús que paguen els clients convencionals i l'altra de les aportacions de diferents administracions, empreses, entitats i particulars.

Per tal d'engegar el projecte els impulsors del projecte van rebre, l'any passat, el suport econòmic de l'Ajuntament de Terrassa, Càritas i una inversió provinent de La Marató per la Pobresa que va fer TV3 l'any 2012. Aquest any s'hi ha sumat una aportació de l'Obra Social "la Caixa" de 33.000€.

És sostenible econòmicament?

El projecte és deficitari perquè no genera prou ingressos per cobrir les despeses del restaurant i del servei que dóna als clients del temps. Tot i així, l'equip gestor descarta augmentar el preu del menú a curt termini.

A més a més actualment estan treballant per trobar fórmules que garanteixin l'autosuficència del projecte i la seva continuïtat a mig termini amb l’ajuda de "la Caixa" i l'IESE.

Com puc col·laborar-hi?

Hi puc anar a dinar individualment, puc proposar La Trobada per fer un dinar de grup, puc oferir-me per fer-hi voluntariat o aportar-hi diners o espècies.

Comentaris

Espectacular iniciativa!

Força i molt sort

Afegeix un comentari nou