Qui hi ha a l'altra banda de les cures?
Comparteix
InteRed finalitza un projecte en col·laboració amb entitats de dones migrades per visibilitzar les cures i reclamar suport a les administracions.
'Al otro lado de los cuidados' és un projecte d'InteRed amb la col·laboració d'entitats de dones migrades per conèixer la realitat de les treballadores de la llar i de les cures. Consisteix en una autodiagnosi de la situació, de la qual n'han sortit demandes socials, econòmiques i polítiques, a més d'un estudi sobre la pobresa del temps, un documental, una exposició i una proposta pedagògica per a l'ESO i el batxillerat.
Un treball exhaustiu amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania, empoderar el col·lectiu i reivindicar el suport de les administracions a través d'aquest seguit de recursos que permeten identificar la situació posant cara a les persones que hi ha al darrere de les cures, conèixer els mecanisme d'opressió que pateixen per desmuntar-los i actuar individual i col·lectivament.
Els recursos assenyalen les violències tant personals com estructurals que pateixen aquestes dones, que són l'última baula de la cadena global de les cures que sorgeix en un context de desigualtat Nord-Sud. Concretament, l'estudi, elaborat per IQ (Institut Quotidiana) i L'Esberla, confirma la falta de temps lliure de qualitat com una manca de benestar que afecta la salut mental i física d'aquestes dones, que treballen intensament jornades maratonianes sense dies de festa en feines que sovint tenen un impacte emocional, i que moltes vegades estan en situació administrativa irregular.
L'associació de Mujeres Migrantes Diversas és la protagonista del documental, fet per la cooperativa audiovisual Bruna, que també s'ha encarregat de l'exposició. El relat audiovisual explica el vincle de les treballadores amb el territori i la vulneració de drets que pateixen a tots els nivells, sobretot la indefensió a nivell polític, explica Emilio Romero, d'InteRed. Però també mostra la lluita col·lectiva i com comencen a empoderar-se per lluitar pels seus drets.
Quan ens hi endinsem podem veure com podem actuar des de la societat civil: fomentant una contractació digne de les treballadores de la llar i de les cures. És una corresponsabilitat entre les persones i l'administració, apunta Romero.
Afegeix un nou comentari