Quines modificacions s'han fet a la llei de l'avortament?

Colectic-comunitari
Manifestació a Madrid per l'avortament lliure el 2013. Font: Gaelx (Wikimedia Commons)
Manifestació a Madrid per l'avortament lliure el 2013. Font: Gaelx (Wikimedia Commons)

Quines modificacions s'han fet a la llei de l'avortament?

Colectic-comunitari

Resum: 

L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius celebra l'aprovació de la llei al Congrés, però matisa que no és prou valenta.

El Congrés dels Diputats ha aprovat fa uns dies la modificació de la llei de l'avortament, que suposa "un pas endavant" en matèria de drets i "un gran èxit fruit del crit incansable de moviment feminista", diu L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius.

Ara bé, apunten que la llei continua sense garantir-ne el dret i volen evidenciar "la manca d'atreviment per fer una reforma a fons d'aspectes estructurals" que situïn l'avortament com "un dret absolutament normalitzat".

Recuperació de drets

Aquests són els punts de les modificacions de la llei que l'entitat valora positivament:

  1. Les menors de 16 i 17 anys ja no necessiten consentiment per decidir avortar.
  2. S'elimina el període de reflexió de tres dies i l'obligatorietat de rebre un sobre amb la informació de polítiques actives de maternitat i, per tant, es tracta per fi les dones "com a persones adultes i subjectes de dret".
  3. S'obrirà una nova via judicial per a dones que han d'avortar amb més de 22 setmanes de gestació i a qui els comitès clínics no les autoritzen a fer-ho.
  4. Es regula la possibilitat d'agafar una baixa laboral per recuperar-se després d'un avortament.
  5. S'expliciten mesures als serveis públics de salut per fer avortaments i combatre així la falta d'equitat territorial.
  6. Es posa èmfasi en registrar l'objecció de consciència per tal d'assegurar que es pot prestar l'avortament i millorar-ne la planificació de serveis.
  7. S'esmenta al text de llei el suport a les entitats de la societat civil que promouen els Drets Sexuals i Reproductius (DSiR) i el rebuig a entitats contràries al dret a l'avortament.
  8. S'assegura durant el procés les mesures adients per garantir que la decisió de la dona no sigui "alterada" tal com proposava l'extrema dreta a Castella i Lleó.
  9. Es fan formacions a professionals, s'incorporen els coneixements als currículums de les carreres universitàries, es promou la recerca i la investigació, s'impulsen campanyes i accions informatives accessibles per corregir la desinformació i l'estigma actual.
  10. Es tracta d'una llei basada en el reconeixement dels Drets Sexuals i Reproductius tal com s'estableix en diversos Tractats Internacionals i, per tant, obliga a informar a totes les persones ateses sobre els seus drets.
  11. La llei implica que les institucions públiques han d'implementar les mesures necessàries perquè es compleixi i serveix com a eina per exigir la rendició de comptes.

Una reforma covarda

L'entitat considera la modificació poc valenta i desconfia que s'apliqui quan arribi a les comunitats autònomes, que són les que tenen competències. Es basen en el precedent de la llei anterior, que ja recollia la regulació de l'objecció de consciència i la incorporació dels coneixements a les carreres universitàries, i que no s'ha arribat a aplicar, asseguren.

A més, l'Associació afirma que encara que la llei diu que els poders públics reconeixen els drets reproductius i la maternitat lliurement decidida, encara s'obliga persones a tenir una maternitat no desitjada o a avortar a l'estranger a l'Estat. Per tant, el dret i l'accés no estan garantits.

Però sobretot, aquesta modificació no és suficient perquè no aborda un reclam històric com és la seva despenalització. I és que mentre es vota aquesta llei, l'avortament continua apareixent al Codi Penal de manera explícita.

A l'article 145, s'hi pot llegir: "El que produeixi l'avortament d'una dona, amb el seu consentiment, fora dels casos permesos per la llei serà castigat amb la pena de presó d'un a tres anys i inhabilitació especial per exercir qualsevol professió sanitària".

En el cas de les persones gestants que produeixin el seu avortament o el consentin es preveu "la pena de multa de sis a vint-i-quatre mesos".

Davant d'això, l'Associació considera que "encara ens queda un llarg camí a recórrer per garantir de forma real i efectiva el dret a l'avortament per a totes les dones i persones amb capacitat per gestar de l'Estat", conclouen.

Afegeix un comentari nou