Àmbit de la notícia
Comunitari

Eva Gutiérrez: "Amb la ràdio pots treballar amb qualsevol franja d'edat i assolir objectius d'una manera molt lúdica"

Entitat redactora
Ravalnet
  • L'Eva davant d'un dels ordinadors que fan servir per emetre amb la ràdio
  • Joves fent ràdio
    Joves fent ràdio
  • Preparant el programa
    Preparant el programa
  • Persones adultes i gent gran també tenen cabuda a la programació de RàdioBadia
    Persones adultes i gent gran també tenen cabuda a la programació de RàdioBadia
  • Al punt Òmnia fent un programa
    Al punt Òmnia fent un programa
  • Ràdio "outdoor"
    Ràdio "outdoor"
  • Mai és tard per fer ràdio
    Mai és tard per fer ràdio
  • I mai és massa d'hora
    I mai és massa d'hora
  • Logotip de la ràdio
    Logotip de la ràdio
  • Logotip de la fundació
    Logotip de la fundació
  • Animeu-vos a fer ràdio, que segons l'Eva és ben fàcil i assequible
    Animeu-vos a fer ràdio, que segons l'Eva és ben fàcil i assequible

Et presentem el projecte de ràdio comunitària de Badia del Vallès, que ens demostra que la ràdio per Internet és un mitjà molt accessible, apte per a totes les edats i amb un gran potencial participatiu i dinamitzador.

Quins són els objectius de RàdioBadia pel que fa a la participació?

Per respondre a aquesta pregunta podem citar varis dels objectius que hi ha al projecte, com per exemple fomentar i motivar la participació de tots els col·lectius; consolidar la creació d'un mitjà de comunicació sostenible a partir d'aconseguir el màxim de participació de voluntaris, donar a conèixer el que es fa a Badia, fomentant la identitat de poble i aconseguint donar una imatge real de la ciutat; aconseguir la continuïtat d'un mitjà de comunicació obert i lliure i que està donant oportunitats de participació a qualsevol persona que ho desitgi, i consolidar els diferents col·lectius participants per poder treballar amb autonomia.

Tots aquest són objectius específics del projecte de RàdioBadia i crec que donen una imatge bastant acurada de les nostres idees pel que fa a participació. Tothom hi té cabuda i tothom pot dir la seva, sempre des del respecte i la tolerància.

Quan va nèixer aquest projecte i qui el va impulsar?

RàdioBadia neix cap al 2009 quan en Cristian, un company de la feina, i jo decidim agafar un projecte que la Fundació Oreneta del Vallès tenia sobre la taula però que ningú s'animava a engegar. En Cristian és informàtic i dominava la part tècnica, jo sabia d'emissions en streaming, portava una emissora amb uns amics i em va semblar una bona manera de treballar certs aspectes amb els col·lectius amb els quals la fundació solia treballar. Parlem d'empoderament personal, integració social, superació, relacions personals... i d'altres com llegir, escriure, parlar en català o eines en noves tecnologies.

Amb la ràdio pots treballar amb qualsevol franja d'edat i pràcticament pots arribar a assolir tots els teus objectius d'una manera molt lúdica. A més, al nostre poble no hi havia cap emissora local i se'ns va presentar una oportunitat per fer publicitat de tots els actes socials i culturals, i de donar veu a escriptors, associacions, grups de música, teatre... Crec que en aquests anys de vida hem donat a conèixer grups i persones que la major part de la població desconeixia.

De quina manera es relaciona la ràdio amb la Fundació Oreneta i amb el territori?

Com ja hem anat comentat, RàdioBadia ha esdevingut un mitjà social a Badia del Vallès per a difondre activitats i donar a conèixer històries dels seus habitants. És normal rebre emails d'associacions i persones que volen venir a donar a conèixer la seva feina i, al llarg del curs, nosaltres mirem de trobar gent interessant que pugui donar el seu testimoni als veïns i veïnes, per inspirar-los i encoratjar-los a participar, a fer coses.

Pel que fa a la Fundació Cívica Oreneta del Vallès, doncs no hem d'oblidar que és un projecte seu. Abracem moltes més àrees que la radiodifusió, que pot-ser és la més present dins del Punt Òmnia de Badia del Vallès. La fundació està més present a d'altres, com la revista "Escrivint Fem Badia", o a les col·laboracions que fem com a assessors en TIC i mitjans de comunicació a l'Institut Federica Montseny o a les escoles de primària del municipi.

RàdioBadia va néixer dins de la fundació i ha crescut amb els seus valors i objectius. Els diferents grups que hi han sortit, els tallers al punt Òmnia, amb la Fundació Tallers, amb les escoles... Tot aquest conjunt l'han fet créixer i ser el que és avui dia.

Quantes persones hi participen i quin acostuma a ser el seu perfil?

Hi participa molta gent i de maneres molt diferents. D’una banda tenim els grups fixos, tallers on acudeixen les mateixes persones cada setmana a fer el seu podcast o emissió en directe via streaming. Així trobem al grup de gent gran del punt Òmnia amb el seu programa "Quédate con nosotros". Parlem d’unes 6 o 7 persones. Al grup de RàdioBadia per a joves amb el seu "Un poco de todo" són 7 adolescents i al magazín de la Fundació Tallers hi venen de 12 a 14 persones amb diversitat funcional.

D’altra banda tenim les col·laboracions anuals, que varien en el nombre de participants, com el SLC de Badia que cada any ens aporten a la programació podcasts amb motiu del Dia de la Llengua Materna i Sant Jordi (uns 30 alumnes aproximadament) o l'escola Les Seguidilles, que treballen la ràdio com a eina per a practicar el català amb el cicle superior i vénen a gravar amb nosaltres. Aquí podem parlar d'uns 30 a 40 infants. Esporàdicament hi participen altres escoles amb programes especials o l'Institut Federica Montseny, on donem a l'assignatura de revista un recolzament en TIC, distribuïm la revista per Internet i gravem una entrevista amb l'equip de redacció.

Així que no podem parlar d'un perfil concret, en tenim de tots els gustos i colors i tothom hi te cabuda. L'important és poder parlar, expressar-se i aprendre. Igual una setmana es presenta un escriptor del poble que vol promocionar el seu llibre i a la següent entrevistem a la coral que vol obrir-se a més cantaires... Jo crec que ens hem fet un espai de difusió, dintre del poble, on la gent sap que pot venir a parlar de cultura, d'aficions, d'associacionisme, amb molt bon rotllo i respecte.

Com us organitzeu per dur a terme el vostre projecte radiofònic?

Una gran part de l'organització l'hem integrat dintre del punt Òmnia que la Fundació Cívica Oreneta del Vallès gestiona al Casal Cívic de Badia. Això ens ha permès poder dinamitzar molt millor els espais fixos i promocionar-nos més enllà del nostre poble. És una activitat que casa molt bé amb els objectius de la Xarxa Òmnia, que permet créixer als usuaris en molts sentits i ens dona eines per poder treballar molts temes interessants que es volen potenciar des de la Xarxa i el Departament i que d'altra manera pot costar una mica de poder introduir al dia a dia d'un poble com Badia del Vallès i el tipus d'usuaris que venen, gent gran i jubilats majoritàriament.

Així, els dimarts al matí hi ha un taller on un grup de gent interessada practica l'edició de so i la distribució per xarxes socials de la feina feta. Treballen guió radiofònic i preparen els temes a tractar als podcasts i emissions en directe. El dimecres és la tarda de RàdioBadia. Es fan dos programes: el que han preparat dimarts al matí el grup d'adults i després el taller de RàdioBadia per a joves. Aquest últim grup neix fa ja quatre cursos i les seves integrants han anat creixent amb el seu programa "Un poco de todo". En tenien entre 10 i 11 anys quan van començar creant un magazin radiofònic, i aquest ha anat evolucionant amb els seus gustos i inquietuds. Ara en tenen entre 14 i 15 anys. Són la veu jove de RàdioBadia i l'espai que han creat els permet dir la seva del que passa al seu voltant, tant del poble com de la societat. Aquest curs, per exemple, van fer un especial sobre l'arribada del Trump a la presidència dels Estats Units que ens va permetre treballar amb elles temes d'actualitat. Ha sigut dels més escoltats. Elles en són conscients d'aquests resultats i això fa que treballin cada cop més seriosament.

La part fora del punt Òmnia està organitzada més en funció de les entitats que participen amb nosaltres. Elles fan els seus propis tallers i nosaltres dinamitzem els programes resultants, els donem indicacions sobre guions i fem tota la part pràctica de gravació, edició i distribució. És una feina més de contactes amb mestres i educadors i sobretot, molta part tècnica d'edició de sons, web i xarxes socials.

Moltes vegades, persones i joves que han passat per aquests tallers dintre de les escoles o de les associacions s'acosten després al punt Òmnia per a continuar participant d'alguna manera amb RàdioBadia. És una retroalimentació, un cercle que ens fa anar creixent en nombre d'oients i participants.

De quina manera podem escoltar la vostra programació?

La major part de la programació és en forma de podcast, només cal entrar al bloc i escoltar allò que més us vingui de gust. Al mateix bloc hi podeu trobar els enllaços als altres espais de RàdioBadia, com els programes per a joves, de les escoles o del SLC.

Durant el curs, els dimecres de 17 a 18 h tenim el programa en directe via streaming, és a dir, per Internet. Per escoltar-lo cal clicar l'adreça que pengem al nostre Facebook cada cop que comencem a emetre. Fem difusió mitjançant aquesta xarxa social tant a grups del poble com a la Xarxa Òmnia.

Voleu afegir alguna cosa que considereu interessant?

Ens agradaria afegir que no és impossible fer ràdio amb pocs mitjans... Un micro, un PC i moltes ganes, res més. Nosaltres fem ús de programari lliure i serveix un micro qualsevol, no cal tenir res professional ni caríssim. Els resultats i les experiències que viureu són increïbles, de veritat. Esperem que aquesta entrevista serveixi per encoratjar a dinamitzadores i dinamitzadors d'iniciatives com Xarxa Òmnia a llançar-se a projectes similars.

 

Si ho desitges ports seguir el Twitter de RàdioBadia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari