Raisa, el portal sobre els drets sexuals i reproductius de les dones migrades

Farmamundi
Autor/a: 
Farmamundi Catalunya
 Font: Farmamundi Catalunya
A través de sis càpsules audiovisuals, llevadores i mediadores culturals donen veu a la seva pròpia experiència. Font: Farmamundi

Raisa, el portal sobre els drets sexuals i reproductius de les dones migrades

Autor/a: 
Farmamundi Catalunya
Farmamundi

Resum: 

Impulsat per Farmamundi, compta amb recursos sobre salut sexual i reproductiva, tant per a les dones migrades com per a professionals de salut i el públic general, per a fer front a la realitat multicultural en l'entorn català.

A Catalunya, més de 300.000 dones migrades estan en edat reproductiva. Com és la seva experiència en l'atenció sanitària? Amb l'objectiu de generar un espai de reflexió sobre les seves vivències en l'entorn multicultural català, Farmamundi ha impulsat el portal Raisa, amb recursos tant per a les dones migrades com per a professionals de salut i el públic general per a fer front a la realitat multicultural.

Raisa (en àrab: “dona conductora i sobirana”) ofereix càpsules en vídeo sobre l'experiència de llevadores, professionals de la salut i dones migrades en l'atenció ginecològica, recursos d'interès per a persones migrades, com una guia d'accés a serveis de salut, així com altres continguts que ens permeten superar la visió eurocèntrica en l'atenció salut i reproductiva. Navegant per les diferents seccions de la web, podràs accedir al podcast ‘Sembrant Veus, collint drets’, conèixer pràctiques entorn de l'embaràs i al part en altres cultures o desmuntar rumors i narratives racistes sobre les persones migrades en el context de la salut.


Càpsules audiovisuals

A través de sis càpsules audiovisuals, llevadores i mediadores culturals donen veu a la seva pròpia experiència i a la de les usuàries, entorn a l'acompanyament o les diferents visions sobre l'embaràs i el part.

Les dones autòctones disposen d'una certa xarxa social que els brinda suport durant l'embaràs, però moltes dones migrades no disposen d'aquest context, i el viuen amb moltes més angoixes i pors. La primera càpsula de Raisa ens introdueix en el context social d'una dona migrada que fa ús dels sistemes de salut.

Estan els professionals de la salut preparats per a atendre persones d'altres orígens? Eniko, Marta i Mercedes creuen que és necessària una capacitació en competències interculturals, així com posar-se en el lloc de l'altra persona per a una atenció adequada.

La tercera càpsula aborda les diferents pràctiques i costums entorn de l'embaràs i al part. Conèixer aquesta diversitat cultural és important per a una atenció sanitària respectuosa cap a les dones migrades.

Quan hi ha una barrera idiomàtica o diferències culturals, alguns temes són difícils d'abordar, o donem per descomptat pràctiques que en altres llocs funcionen d'una altra manera. La mediadora cultural és una figura que pot fer aquesta traducció, no sols idiomàtica, sinó intercultural. Qui fa la mediació intercultural quan no hi ha mediadora?

Per a la llevadora Marta “com a occidentals, sempre ens creiem una mica més” i pensem que són els altres els qui han d'adaptar-se. Existeix el racisme en l'atenció a la salut de les persones migrades?

Quan en la consulta no hi ha una mediadora intercultural, les dones que no entenen l'idioma vénen acompanyades de fills, el marit o la sogra. Això suposa una vulneració del seu dret a la intimitat, i dificulta una atenció correcta.

Circuit d'accés a la salut de les persones migrades

La salut sexual i reproductiva forma part del dret universal a la salut, que ha d'estar garantit a través de l'accés a serveis de salut primària i especialitzats, de qualitat i per a tota la població. El portal Raisa ofereix una guia i infografies en diversos idiomes sobre com les persones migrades poden accedir al dret a la salut a Catalunya.

Sabies què?

Sabies que en algunes cultures com la romanesa o marroquina emboliquen al nadó en una manta amb els braços cenyits al cos els primers dies? És una pràctica que en la cultura occidental pot semblar estranya, però alguns estudis han revelat que dóna seguretat al nounat. Descobreix altres costums entorn de l'embaràs i al part en la secció “Sabies què” del portal Raisa.


Sembrant veus, recollint drets

“Sembrant veus, collint drets” és una sèrie de programes de ràdio sobre salut sexual i reproductiva produïts per Farmamundi amb la col·laboració de Ràdio Vós i Ràdio Ítacat i col·lectius de Nicaragua, El Salvador i Catalunya. L'objectiu és nodrir-nos de sabers i lluites diverses entorn de la salut sexual i reproductiva en el món. Accedeix als podcast en la pàgina del programa:

Desmuntant rumors racistes sobre les persones migrades en el context de la salut.

De veritat creus que les persones migrades ‘s'aprofiten’ del nostre sistema de sanitat? Saps què és ‘l'efecte Pigmalió’ i com pot reforçar la discriminació de les dones migrades?

El portal Raisa desmunta rumors racistes, explica biaixos que poden generar conductes discriminatòries i posa a prova les narratives de l'exclusió, amb dades.


El portal Raisa compta amb el suport del Ajuntament de Barcelona i de la Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Visita-ho en: http://raisa.dretalasalut.org

Afegeix un comentari nou