Ramon Terrassa destaca la importància del treball en xarxa, a l'equador del PNAV
Comparteix
Ramon Terrassa, director general d'Acció Cívica i Comunitària, assegura que el Pla nacional de l’associacionisme i el voluntariat "estimula la transparència i promou vies de col·laboració".
Així es va expressar el passat 6 de febrer al programa Entitats s'escriu amb A que realitza la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) a Ràdio Ateneu del Clot. En el equador del pla vigent, que cobreix 2014 i 2015, el director general d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família va fer una crida a les entitats per participar-hi: "Sentir-se part d'un tot és possible en la mesura que hi tens un paper actiu. I el pla és un instrument per tenir un paper actiu en aquest tot".
El Pla nacional de l'associacionisme i el voluntariat (PNAV) és una estratègia compartida entre el Govern, les entitats i altres institucions (ajuntaments, universitats i fins i tot empreses) per definir els problemes comuns a les entitats i al sector i buscar la manera de superar-los. El pla vigent cobreix el 2014 i el 2015, i se centra en dos grans eixos: La sostenibilitat i el bon govern de les entitats i el sector associatiu, d'una banda, i l'estratègia permanent del voluntariat (sensibilització de la població, formació, captació i implicació de la ciutadania, etc.), de l'altra.
Ramon Terrassa explica que tant la durada de dos anys com el primer eix són resultat de la situació actual de crisi, on la realitat social canvia molt ràpidament i cal adaptar-s'hi. De fet, explica que ara que ha passat un any es troben en el moment de rectificar algunes coses. Afirma també que "les entitats estan fent un treball de clarificació de la seva missió i, a partir d'aquí, han de guanyar base social, sent útils i fent-ho d'una manera creïble i transparent".
El director general d'Acció Cívica i Comunitària assenyala que "el pla estimula la transparència (interna i externa), la cerca de vies de finançament complementaris i alternatius a les tradicionals i promou vies de col·laboració". Considera essencial el treball en xarxa i com a exemple destaca la tasca que s'està realitzant a xarxanet.org: "És una realitat construïda de forma col·lectiva, on poder compartir. L'aposta que fa el Govern perquè sigui el gran portal, butlletí, instrument del sector és fonamental; també els serveis d'assessorament i el Pla de formació del voluntariat".
Preguntat si les entitats senten aquesta necessitat d'estar connectades, Terrassa afirma que "qui no tingui aquesta necessitat té un problema" i destaca la importància de les entitats de segon i tercer grau en l'acompanyament a les entitats més petites.
A sota pots escoltar l'entrevista íntegra, on Ramon Terrassa també parla del paper del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya i de la Reforma Fiscal, que considera "una animalada" i "una càrrega de gestió absolutament inacceptable per a les entitats petites".
Afegeix un nou comentari