Roquetes, un barri que fa pinya al voltant del seu pla comunitari

Ravalnet
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Roquetes, un barri que fa pinya al voltant del seu pla comunitari

Ravalnet

Resum: 

En aquesta iniciativa, en funcionament des de l'any 2003, es duen a terme una gran diversitat de projectes que intenten donar resposta a les necessitats del barri des d'una perspectiva integral.

Roquetes es troba al districte de Nou Barris i els seus origens es remunten a la dècada dels anys 50. Va crèixer fins a la dels 70, primer a partir de l'autoconstrucció i més tard amb petites promocions privades o públiques d'habitatges que van anar acollint les famílies provinents de la resta de l’Estat espanyol.

La seva situació geogràfica al nord de la ciutat de Barcelona, pujant el turó de les Roquetes, fa que aquest barri tingui una orografia molt singular. Pel que fa a la seva història, no es pot entendre sense les lluites veïnals, que també han tingut lloc a d'altres barris del districte.

Els veïns i les veïnes de Roquetes han hagut de movilitzar-se per tal d'aconseguir equipaments, transports públics i d'altres infrastructures. Mostra d'això són fets com ara la canalització d'aigua i de clavegueram que es va fer de manera col·lectiva a mitjans dels anys 60 aprofitant els diumenges, o el "segrest" simbòlic i pacífic d'autobusos una dècada més tard com a acte reivindicatiu.

El Pla de Desenvolupament Comunitari de Roquetes

Aquest PDC s'autodefineix com una "xarxa d’il·lusions, energies, propostes i actuacions per millorar el barri". Com en totes les actuacions d'aquest tipus, la gestió comunitària la duen a terme de manera conjunta veïns i veïnes, entitats, serveis i administracions, treballant de manera transversal per donar resposta a les necessitats detectades de manera també compartida.

Tal com es pot llegir al web del pla, el barri fa pinya "per millorar la salut comunitària, per millorar l’accés dels joves a la feina, per millorar la convivència, per avançar en el paper de les famílies i l’entorn en l’educació pública, per ajudar-nos uns als altres, per fer festes i passar-s’ho bé...".

Les tècniques del PDC expliquen que "el pla es va iniciar al 2003, després de l’organització d’unes Jornades de futur on els participants van detectar la necessitat de crear un espai de coordinació i de treball en xarxa per afrontar les diferents problemàtiques i implementar propostes de millora del barri. En l’actualitat, el pla comunitari està gestionat per la Plataforma d’Entitats de Roquetes".

Àmbits del Pla de Treball

El Pla de Treball del PDC estableix quatre eixos transversals, que són participació, comunicació, formació i avaluació participativa, i sis eixos temàtics: convivència, educació franja, salut, inserció sociolaboral i suport mutu. Dins d'aquests eixos es plantegen els objectius concrets i les accions a desenvolupar per tal d'assolir-los.

Com també expressa l'equip de treballadores del pla, "de cara a l’any 2017 el principal repte és garantir la continuïtat dels projectes estratègics del barri que porten anys funcionant i que han demostrat la seva utilitat en la millora de la qualitat de vida i la cohesió social al barri".

Per tenir més informació sobre el Pla Comunitari de Roquetes pots visitar el seu blog, trucar al número de telèfon telèfon 933596572, escriure a l'adreça de correu electrònic pcr@noubarris.net o passar-te pel carrer Cantera, 59, Baixos.

Afegeix un comentari nou