Rosa Mari Martín: "Durant el confinament ens hem adaptat per acompanyar en la distància des de la proximitat"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Rosa Mari Martín, la responsable de l'entitat. Font: Fundació Akwaba
Rosa Mari Martín, la responsable de l'entitat. Font: Fundació Akwaba
Trobada a l'entitat abans del confinament. Font: Fundació Akwaba
Trobada a l'entitat abans del confinament. Font: Fundació Akwaba
La Fundació Akwaba treballa en la formació i l'atenció a les persones més vulnerables.  Font: Fundació Akwaba
La Fundació Akwaba treballa en la formació i l'atenció a les persones més vulnerables. Font: Fundació Akwaba

Rosa Mari Martín: "Durant el confinament ens hem adaptat per acompanyar en la distància des de la proximitat"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Fundació Akwaba promou la participació i la corresponsabilitat per generar una societat més justa mitjançant la formació i l'atenció a les persones més vulnerables.

La Fundació Akwaba va nèixer l'any 1992 amb l'organització d'un projecte solidari a Costa d'Ivori per part d'un grup de joves de l'Agrupament Escolta Arrels, i amb la finalitat de millorar les condicions de vida de les persones del sud i de la gent del nostre entorn. Parlem amb la responsable de l'entitat, la Rosa Mari Martín, que ens explica la tasca de Fundació Akwaba, així com l'afectació que ha tingut la pandèmia de la Covid-19 en els seus projectes i els col·lectius amb els quals treballen.

Quin és el vostre objectiu?

El nostre objectiu és el de promoure la participació i la corresponsabilitat per generar una societat més justa, mitjançant la formació i l'atenció a les persones i els col·lectius més vulnerables. Els nostres valors basats en la solidaritat, la diversitat, l'equitat de gènere i el pensament crític ens marquen el camí per a aconseguir-ho.

Quin és el vostre àmbit de treball i projectes?

Treballem en diferents àmbits: l'acollida, la inclusió social i laboral, la formació i l'Educació per a la Justícia Global. Els nostres projectes són diversos i estan enfocats en l'atenció social, les campanyes socioeducatives, l'assessorament jurídic i l'acció comunitària. Com a entitat social treballem per combatre les desigualtats, enfortir les capacitats i augmentar l'autonomia de les persones i col·lectius que es troben en situació de major vulnerabilitat.

Quin és el futur de l'entitat? Teniu nous projectes en ment?

Estem preparant la nova campanya educativa que tractarà sobre feminisme i ecologia, iniciatives per establir espais de suport i d'apoderament per a les dones que generin xarxes, especialment a les dones migrades que pateixen múltiples discriminacions. També volem donar resposta als nous reptes que ha plantejat la crisi en relació amb la necessitat de treballar les competències i l'alfabetització digital. D'altra banda volem impulsar noves accions comunitàries que permetin afavorir la transformació i la cohesió social.

Creiem que els futurs projectes han d'incorporar tots els aprenentatges que hem fet en aquest període de confinament, com la importància de saber gestionar les emocions i tenir cura del benestar emocional, vetllar per incloure sempre la sostenibilitat en la seva triple dimensió social, econòmica i ambiental i també la necessitat de crear una societat més amable i solidària. Esperem que els nostres projectes ajudin a aconseguir-ho.

Com us ha afectat la pandèmia?

Ens ha afectat molt. Hem hagut de suspendre totes les activitats presencials, els serveis i els cursos que estaven en marxa. Aquesta situació ha limitat el nostre treball, però ens ha donat l'oportunitat d'estar més actius en altres plataformes, com és la web i les xarxes socials. La nostra feina ha continuat, però d'una altra manera.

L'escenari actual ens ha fet plantejar nous reptes i donar respostes en un context de confinament amb les limitacions que això suposa. Els i les professionals hem aguditzat la imaginació, cercat noves propostes i ens hem adaptat per acompanyar en la distància des de la proximitat.

Heu pogut continuar amb la vostra tasca?

Tot l'equip tècnic hem realitzat un esforç important per a mantenir-nos connectades i aprendre altres maneres de funcionar. El teletreball i altres eines informàtiques ens han facilitat la nostra tasca per continuar acompanyant a les persones que es troben en situació de major vulnerabilitat.

Quina ha estat la vostra principal preocupació?

Ha estat sobretot mantenir el contacte i donar resposta a les noves necessitats. Si abans de la crisi de la Covid-19 moltes famílies no tenien garantits l'accés a drets bàsics com dret a l'alimentació, a l'aigua, a l'electricitat o a l'habitatge, l'actual situació agreuja encara més les economies ja fràgils de per si.

L'emergència sanitària ens ha situat en un escenari impensable fa uns mesos i ha posat al descobert les enormes desigualtats socials que pateixen persones i col·lectius que han de superar aquesta crisi privats drets o de les eines necessàries, com les persones migrades no regularitzades, exiliades, gent gran, dones víctimes o en risc de patir violència masclista, etc.

Quines són les tasques que heu pogut mantenir?

Després d'aquests mesos de confinament moltes persones s'apropen a la fundació perquè no tenen res per menjar. Gràcies a les xarxes de suport i la mobilització veïnal podem arribar a moltes famílies i garantir que cap veí ni veïna es vegi sobrepassada per aquesta crisi. Actualment la Fundació és un punt de recollida i repartiment d'aliments.

D'altra banda hem reforçat els serveis d'acollida, el laboral i l'assessorament jurídic, amb més hores i dies de dedicació setmanal. Les dificultats de moltes llars per accedir a les tecnologies, imprescindible avui dia per a realitzar qualsevol gestió, ens ha impulsat a dedicar importants esforços perquè la informació, arribi a tothom. Ajudem a fer tràmits i gestions per internet, orientem en temes d'estrangeria, regularització i renovacions, atur, prestacions socials i econòmiques.

Un dels grans problemes que ha quedat al descobert durant el confinament és la bretxa digital.

Nosaltres hem posat l'accent en escurçar la bretxa digital, les dificultats d'accés que pateixen moltes persones té un impacte directe en l'exclusió d'aquells grups més desafavorits, per això i en la mesura que ha estat possible hem continuat oferint formació i eines TIC a través del nostre Punt Omnia.

La bretxa digital se suma a l'educativa que també s'ha agreujat, posant de manifest que la infància i l'educació no són sectors del tot principals en la nostra societat. Hem treballat per oferir materials educatius, acompanyar professorat i alumnat i generar aliances per incidir en què és l'hora d'una educació per la vida i per a la vida de totes:

S'està parlant des de fa unes setmanes de desescalada. Veieu possible la tornada a la normalitat pròximament?

Nosaltres hem començat el pla de desescalada, de moment estem fent torns diferenciats. Les persones de l'equip que puguin continuar fent teletreball ho faran fins a finals de juliol. Altres anirem combinant el teletreball amb el treball presencial. Malgrat la incertesa del moment volem creure que passat un cert temps podrem recuperar activitats que ara mateix no podem fer, encara que haguem d'anar amb mascareta. D'altra banda si la distància social s'ha de continuar mantenint, la tornada serà més complicada.

Com us esteu preparant?

Hem realitzat diferents accions per tal de tornar a obrir l'entitat, volem fer aquesta obertura amb totals garanties per a l'equip tècnic i per a totes les persones que truquen a la porta. En aquest sentit hem fet formació a tota la plantilla sobre la prevenció de la Covid-19, subministrament d'EPIs, compra de gel desinfectant i col·locació de cartells i mampares. Tenim un pla de contingència i hem seguit totes les indicacions sanitàries perquè tothom se senti segur i no córrer cap risc.

Afegeix un comentari nou