Roses digitals i de paper, als Punts Òmnia

Autor/a: 
Eneida Iturbe
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Roses digitals i de paper, als Punts Òmnia

Autor/a: 
Eneida Iturbe

Resum: 

Els i les participants dels punts de la Xarxa Òmnia apleguen durant el mes d'abril l'aprenentatge de les TIC i la preparació de la diada de Sant Jordi. Les roses, els punts de llibre i les llegendes van de la mà de l'adquisició de competències digitals, en aquests espais comunitaris gestionats per entitats d'arreu de Catalunya.

Aprendre a fer servir l'ordinador, un programa en concret o a navegar per Internet és sempre més fàcil si es fa amb un objectiu, com ara, escriure un relat per participar a un concurs o buscar informació sobre Sant Jordi i compartir-lo a un bloc.

En aquests casos, l'aprenentatge de les TIC no és un objectiu, sinó un mitjà per assolir allò que volem. Amb aquesta idea celebren Sant Jordi als Punts Òmnia, espais de treball comunitari amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), gestionats per més de 100 entitats catalanes.

Els Punts Òmnia de Manresa, per exemple, han llançat una proposta conjunta per celebrar Sant Jordi. Així, els veïns i veïnes que participen i es formen als Punts Òmnia Escodines, AV Font dels Capellans, La Balconada i El Xup han elaborat contes, relats, reflexions, poemes... durant els tallers, activitats i l'espai d'accés lliure. El proper pas serà posar en comú els continguts elaborats als quatre centres a través del seu bloc comunitari.

Deixar aflorar la creativitat i compartir les creacions als blocs comunitaris, una bona manera d'aplegar Sant Jordi amb Internet

Al Punt Òmnia JIS-Arrels de la Torrassa, a l'Hospitalet de Llobregat, promouen una activitat semblant, però en format de concurs. S'accepten tant imatges com paraules, és a dir, les obres poden ser fotografies, composicions gràfiques, vídeos, presentacions multimèdia, escrits...

Des de 2009 tenen un bloc dedicat a la diada de Sant Jordi, on tothom que vulgui participar pot publicar el seu treball. Les persones que visitin el bloc podran votar les obres que més els agradin i així es triaran els guanyadors/ores, que es donaran a conèixer el 23 d'abril.

A la Fatarella també han organitzat un concurs. En aquest cas, però, només hi podran participar els més menuts, ja que s'adreça als nens i nenes d'entre 6 i 12 anys. Consisteix en explicar la llegenda de Sant Jordi, tot canviant el final de la manera que més els agradi. Tots els i les participants rebran un obsequi i el guanyador/a rebrà un abonament gratuït per anar a les piscines municipals.

Poesies buscades a Internet o escrites pels participants del punt de Sant Vicenç dels Horts seran les protagonistes a aquest municipi del Baix Llobregat, ja que celebraran la diada amb un recital de poesies. Com a punt i final de l'acte, el grup de gent gran del taller "Atreveix-te i parla en català" cantaran, per primera vegada en públic, cançons tradicionals catalanes.

Analògic i digital, poemes d'Internet recitats de viva veu... Equilibri perfecte entre activitats amb i sense ordinador

Les roses i els punts de llibre no podien faltar en els preparatius de Sant Jordi. Infants i joves de l'Òmnia La Font dels Capellans, de Manresa, i del de l'Associació per a Joves TEB, a Barcelona, han fet tallers per fer roses i d'altres treballs manuals.

Els primers afegiran les flors de paper al mural que prepara el Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) del barri, i els segons les vendran a la parada que tindran el dilluns a la jornada El Raval aprèn del Raval, on donaran a conèixer l'associació i els seus projectes. Potser enguany també aprofitaran aquesta trobada per realitzar un vídeo, com ja han fet d'altres anys, on les entitats del barri expliquin la seva tasca:

Tallers d'escriptura de llegendes, elaboració de punts de llibre i d'altres cursos i activitats se sumen a la llista de propostes per Sant Jordi de les entitats comunitàries de Catalunya, que a través dels seus Punts Òmnia faciliten a veïns i veïnes de molts barris i municipis accés a les noves tecnologies i a Internet, esdevenint espais de relació, d'inclusió social i de suport a col·lectius.

Afegeix un comentari nou