Ruralisme o barbàrie: models alternatius per col·lapsar millor

Ravalnet
Cal Cases, cooperativa d'habitatge en cessió d'ús a Santa Maria d'Oló. Font: Cal Cases
Cal Cases, cooperativa d'habitatge en cessió d'ús a Santa Maria d'Oló. Font: Cal Cases

Ruralisme o barbàrie: models alternatius per col·lapsar millor

Ravalnet

Resum: 

Ecologistes en Acció recull algunes experiències que poden servir de guia per avançar davant la crisi ecosocial.

Canvi climàtic, crisi energètica, escassetat de subministraments, pèrdua de biodiversitat, migracions ecològiques, pandèmies, desastres naturals... La crisi ecosocial és una evidència i cal una transició cap a nous models econòmics, energètics i alimentaris.

És un fet que preocupa entitats ambientals i justícia social. L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i Fil a l'Agulla organitzen el diumenge 26 de juny al Konvent de Berga un espai de trobada i treball participatiu per definir aquestes alternatives que direccionen cap al ruralisme, l'ecofeminisme i l'economia social i solidària.

En aquest sentit, Ecologistes en Acció ha publicat un informe per posar exemples de cap on creuen que hem d'empènyer. O com diuen al document, "llavors a partir de les quals podrien germinar arbres que ens aixoplugaran de la intempèrie creixent".

El cas de Cal Cases

L'informe selecciona Cal Cases com una de les iniciatives a tenir en compte. Es tracta d'un projecte de cohabitatge en cessió d'ús situat a Santa Maria d'Oló, al Moianés, amb l'objectiu de construir comunitat, basat en la convivència, l'autosuficiència i la transformació social.

Impulsat per un grup de persones que estaven vinculades a l'Ateneu Rosa de Foc del barri barceloní de Gràcia, ha tingut sempre la vocació de compartir l'experiència amb altres comunitats i participar de les entitats del seu entorn.

Al llarg de la seva trajectòria, s'ha anat adaptant a les necessitats en quant a l'organització, la sostenibilitat econòmica i el model de convivència, i tot i que ja partia d'una perspectiva agroecològica ha adquirit més consciència sobre l'emergència climàtica i la crisi ecosocial.

Coordenades i espais de possibilitat

Ecologistes en Acció planteja aquestes experiències com a camins dificultosos que se surten del marcat, però que són laboratoris de possibilitats reals.

Per això, n'extreuen aprenentatges i coordenades comuns. El primer és que l'entorn rural té més potencialitat per avançar en l'autonomia i afavoreix la relació amb la comunitat.

A més, l'informe subratlla els projectes bascos i catalans i conclou que el teixit social previ és important ja que els projectes, com Cal Cases, neixen d'experiències socials anteriors.

També posa en relleu el suport de les administracions que accelera i facilita l'execució d'aquests projectes, a més de l'abast de les experiències, que apunten a una dimensió més integral que específica. Per últim, identifiquen una escalabilitat horitzontal, vertical i profunda, ja que els projectes que exposen han servit d'exemple a d'altres, han crescut integrant noves activitats i han consolidat els seus valors.

Afegeix un comentari nou