Àmbit de la notícia
Comunitari

Salt, Tortosa, Raval, Nou Barris i San Martí fan camí cap a la convivència intercultural

  • Fotografia de la trobada "Ens veiem a baix" a la plaça Lllibertat de Salt
  • Cartell "Jo sóc Zona Nord"

Malgrat algunes hostilitats, en general, les relacions pacífiques, les actituds de respecte i l'acceptació predominen a barris i municipis amb molta diversitat. Aquesta és la conclusió d'un informe presentat per l'Obra Social "la Caixa" en el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, que desenvolupa, en col·laboració amb entitats i ajuntaments, a 17 territoris de l'Estat espanyol.

El 12% de la població resident a Espanya és d'origen estranger, fet que planteja reptes i oportunitats per a la convivència. Les relacions interculturals tenen lloc als diferents àmbits de la vida quotidiana (a la feina, als llocs públics, a l'escola...) i fomentar que aquesta interacció sigui real i pacífica és el repte fonamental per construir una societat cohesionada, segons l'Obra Social "la Caixa".

A Salt (Girona), Tortosa (Tarragona) i als districtes de Nou Barris, Ciutat Vella i Sant Martí de Barcelona es desenvolupen des de l'any 2010 Projectes d'Intervenció Comunitària Intercultural (ICI) per tal de fomentar la convivència, la participació ciutadana i el desenvolupament de la comunitat. Es tracta d'una iniciativa de l'Obra Social "la Caixa", que es porta a terme, en col·laboració amb entitats socials i administracions locals, a 17 barris o municipis de l'Estat espanyol amb una diversitat cultural rellevant.

Més de 40 mil persones han participat fins ara a les més de 500 iniciatives engegades en el marc d'aquests projectes.




 

"Jo sóc", fomentant la pertinença i el compromís

Sentir que es forma part d'una comunitat fa que les persones actuïn de manera responsable i compromesa vers aquesta. Per això, els diferents projectes d'ICI han realitzat durant la primavera de 2012 festes amb l'eslògan "Jo sóc", manifestant la "pertinença, identitat, compromís i responsabilitat" dels ciutadans i ciutadanes en relació amb al seu barri o municipi.

Tot coincidint amb la Diada de Sant Jordi, la Rambla del Raval va acollir El Raval aprèn del Raval, una jornada d'intercanvi de coneixements i una variada oferta d'activitats per donar visibilitat als molts sabers que hi ha al barri. 80 entitats, les escoles i els comerços del barri juntament amb el veïnat van fer possible aquesta festa.

Al Raval, el projecte d'intervenció comunitària intercultural es desenvolupa des de la Fundació Tot Raval, i pretén reforçar la tasca ja realitzada per part dels diferents actors del barri i propiciar espais per a la decisió conjunta de noves estratègies de treball, coordinades i comunitàries.

No hem d'integrar els immigrants. Entre tots hem de crear una societat nova

El districte de Nou Barris va celebrar el dissabte 19 de maig la jornada comunitària El dia de la Zona Nord. Puja't al tren de la convivència al Campillo de la Virgen. En aquest districte és l'Associació sociocultural El Torrent l'encarregada de liderar el projecte. Aquesta entitat publica la revista digital Entre Barrios, que promou el periodisme ciutadà al barri.

Al vídeo realitzat per BTV pots veure l'ambient que es va respirar a la festa.

www.btvnoticies.cat

 

El passat 3 de juny van ser els veïns i veïnes de Salt els que es van mostra orgullosos de viure a aquest municipi. Jo sóc Salt va comptar amb la participació d'una vintena d'entitats, tallers i un dinar popular.

Tortosa també va tenir la seva festa "Jo sóc". Va ser el 9 de juny i per fer-ne difusió van realitzar uns vídeos molt originals. Aquí pots veure'n un:

 

A Tortosa és l'Associació per la Cooperació, la Inserció Socials i la Interculturalitat (ACISI) qui porta a terme el projecte d'ICI a través de la Xarxa per la Convivència.

 

Ens veiem a baix!

Positivitzar els espais públics com llocs on les persones puguin relacionar-se, parlar, compartir, etc. és l'objectiu de la iniciativa "Ens veiem a baix!" que porta a terme el projecte d'ICI de Salt.

Casal dels Infants, entitat que porta el projecte a Salt, està treballant amb d'altres entitats ciutadanes en una acció que promogui la utilització de les places a través de llocs de trobada informal. Aquesta activitat ja s'ha portat a terme a diferents places del municipi amb molt bona acollida.

Un hort urbà comunitari i un banc del temps són algunes altres iniciatives posades en marxa en el parc d'aquest projecte de cohesió social.

 

Procés de salut comunitària al Raval

Totes les entitats implicades en projectes d'ICI impulsen processos de desenvolupament comunitari als espais locals i ho fan a partir de tres àmbits prioritaris: L'àmbit educatiu, amb els recursos formals i els no formals; la salut, des d'una perspectiva pública i comunitària; i l'àmbit social, tot promovent la participació ciutadana i la coordinació entre els diferents agents socials de la comunitat.

El mes de setembre de 2010 es va iniciar la línia de salut comunitària del Raval, per promoure la salut de la població del barri en tots els espais, posant especial atenció en aquells grups més vulnerables o amb majors dificultats de tenir les mateixes oportunitats. S'han creat dos grups de treball i s’està recollint informació relacionada amb la salut de la població del barri, identificant els recursos disponibles i accions que promouen la salut.

En aquesta revista publicada l'abril de 2012 pots conèixer la resta d'accions que sèstan portant a terme dins el projecte al Raval.

 

Ara per ara hi ha més coexistència que convivència

L'Obra Social "la Caixa" ha publicat un informe que posa de manifest que la diversificació sociocultural i les noves relacions interculturals es produeixen en un marc predominantment positiu, malgrat que s’hi detecten alguns punts dèbils, situacions d’ambivalència i riscos potencials.

L'informe fa una categorització de les relacions entre persones de diferents cultures en: hostilitat, coexistència i convivència. El 52,8% de les persones enquestades en el marc de l'estudi mostren una actitud de respecte envers els seus veïns/es, sense rebuig ni agressió, cosa que en l'informe se sintetitza com a Coexistència. Una quarta part de les persones entrevistades defineixen les relacions interculturals a la localitat com de contacte fluid, amb una resolució pacífica dels possibles problemes, cosa que l'informe defineix com a genuïna Convivència. En canvi, el 16% consideren que les seves relacions interculturals es produeixen en un clima de recel i tensió, cosa que a l'informe s'identifica com a Hostilitat.

Predominen les relacions de respecte per sobre de les de tensió o recel, però encara cal seguir treballant per arribar a una convivència genuïna

Aquest estudi s'ha elaborat a partir d'una enquesta realitzada a una mostra de gairebé 9.000 persones residents a 25 territoris marcats per la seva diversitat cultural de nou comunitats autònomes. A més dels 17 territoris que compten amb un projecte ICI s'han analitzat vuit territoris amb característiques similars però sense el projecte, per tal que tinguin un paper de control.

Així, l'enquesta permet mesurar els resultats de les intervencions socials dutes a terme a cadascun dels diferents barris i municipis en què s'actua. D'una banda, ajuda a conèixer la realitat sociocultural dels territoris i, de l'altra, estableix indicadors d'impacte que permeten avaluar la marxa del projecte i els canvis generats en cadascun, i també fer els ajustos oportuns i orientar les actuacions promogudes.

Una majoria àmplia de fins al 70% valoren positivament que al seu municipi convisquin persones d'altres països. Hi ha, per tant, un "brou de cultiu" per anar avançat cap a una convivència intercultural real. A través dels projectes d'ICI i d'altres iniciatives comunitàries es continuarà treballant per prevenir i revertir situacions de conflictivitat social i per fomentar una convivència ciutadana intercultural.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari