Autonomia, relacions socials i salut mental: els beneficis d'anar el bici

Colectic-comunitari
Dues persones en bici per la carretera Alta de les Roquetes de Barcelona. Font: Vicente Zambrano González
Dues persones en bici per la carretera Alta de les Roquetes de Barcelona. Font: Vicente Zambrano González

Autonomia, relacions socials i salut mental: els beneficis d'anar el bici

Colectic-comunitari

Resum: 

Un estudi de la cooperativa Biciclot analitza l'impacte que té aquest aprenentatge que el 20% de la població espanyola no té.

El 20% de la població espanyola no sap anar en bici. La cooperativa Biciclot ofereix cursos per aprendre a fer-la servir i gaudir dels beneficis que ofereix, analitzats en l'estudi 'Aprendre a volar. Impactes de la formació ciclista per a persones adultes' realitzat per l'entitat, juntament amb Esther Anaya Boig i l’equip InSPIRES-ISGlobal.

Els resultats recollits mitjançant enquestes a les participants i monitores de les formacions del projecte VESenBICI mostren que els beneficis són més alts en el cas de les participants en situacions vulnerables i que també tenen un impacte positiu en les monitores.

"Ho he aconseguit!"

La superació personal és una de les motivacions que fa que les persones s'apuntin a la formació, seguida del suport de l'entorn. També és el principal impacte que té en el benestar de les participants, així com el desenvolupament de l'autonomia, que té un efecte transversal en altres àmbits de la seva vida.

"A l'última sessió, quan vaig començar a pedalejar, em va faltar poc per posar-me a plorar... La veritat és que va ser una sensació molt emotiva de: «Ostres, no m'ho puc creure. Ho he aconseguit"», diu el Joaquim, un dels participants.

A més, l'estudi mostra com el ciclisme pot ser un primer pas per fer altres aprenentatges de mobilitat, ja sigui conduir una moto o un cotxe o tenir altres experiències. Per exemple, la Raquel, una altra de les participants, diu que la bici l'ha ajudat a viatjar sola, una de les coses que sempre havia volgut, però que mai s'havia atrevit a fer.

Relacions socials, més i millors

L'estudi també demostra que les persones que han après a anar en bici han millorat les seves relacions socials, en part gràcies a les connexions de suport mutu que estableixen amb les monitores, però també perquè han augmentat les seves possibilitats de participar en activitats socials.

En aquest sentit, es valora poder anar en bicicleta amb família i amistats, però també poder apropar-se a l'esport ciclista i poder ensenyar a anar en bici a altres persones. "Fa dècades que la meva mare no agafa la bici i m'ha dit que ara li hauré d'ensenyar jo a ella", comenta el Joaquim.

Un exercici 'mindfulness'

Que la bici és una forma de fer exercici no és cap novetat, però també suposa una millora per la salut mental i el benestar. Les participants relaten una millora de l'estat d'ànim i un augment de la consciència corporal, que es manifesta en una millora de les habilitats de concentració i de gestió de l'estrès. Concretament la Raquel comenta que aquest aprenentatge li ha fet veure que les coses es poden fer d'una altra manera i l'ha ajudat "a baixar revolucions a la vida".

Traves a l'hora de circular

La majoria de les persones entrevistades encara se senten insegures davant del trànsit, especialment a les grans ciutats, i troben barreres en la por que els robin la bici i en la incertesa de si disposaran d'una infraestructura protegida, senyalització adequada i lloc d'aparcament.

Afegeix un comentari nou