Sara Martínez: "La definició de competències és una possibilitat de reivindicar el potencial del voluntariat"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Sara Martínez, responsable voluntariat Fundació Autònoma Solidària Font: Fundació Autònoma Solidària
Sara Martínez, responsable voluntariat Fundació Autònoma Solidària Font: Fundació Autònoma Solidària
Fundació Autònoma Solidària Font: Fundació Autònoma Solidària
Fundació Autònoma Solidària Font: Fundació Autònoma Solidària
Fundació Autònoma Solidària Font: Fundació Autònoma Solidària
Fundació Autònoma Solidària Font: Fundació Autònoma Solidària
Fundació Autònoma Solidària Font: Fundació Autònoma Solidària
Fundació Autònoma Solidària Font: Fundació Autònoma Solidària

Sara Martínez: "La definició de competències és una possibilitat de reivindicar el potencial del voluntariat"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Hem entrevistat a la Sara Martínez, responsable voluntariat Fundació Autònoma Solidària, que ens ha parlat sobre el catàleg preliminar de les competències transversals de l’acció voluntària i la seva utilitat en el món laboral.

La FAS és una entitat social universitària que treballa per facilitar recursos per fer de la comunitat universitària una ciutadania activa, crítica i agent de transformació social. I és una de les entitats que ha participat en les sessions de treball per a l’elaboració del primer Catàleg de competències de la formació i de l’acció voluntària. Actualment compta amb 10 programes d'acció social i voluntariat, quasi bé 200 persones voluntàries i 1.273 persones beneficiàries.

Teniu coneixement de la presentació del catàleg preliminar de les competències transversals de l’acció voluntària?

Si. Com a entitat, portem dos cursos acadèmics desenvolupant un projecte pilot sobre el reconeixement de competències en el voluntariat universitari. Som una entitat social universitària i hem de vetllar per posar en valor els aprenentatges i les competències treballades a través del voluntariat per els i les estudiants universitàries. Entenem que el voluntariat a l’etapa universitària presenta un altre espai de formació global de la persona, una experiència que complementa els contingut i les competències que treballa el currículum universitari.

Aquesta va ser la llavor que ens va portar a reflexionar sobre les competències en el voluntariat i com poder reconèixer-les a la nostra entitat. Vam tenir la sort d’iniciar aquest procés en un moment que des del govern de la Generalitat també s’estava posant el focus amb aquesta temàtica i vam comptar amb el seu suport. A la vegada hem tingut l’oportunitat de participar en un grup de treball en la fase de definició del catàleg.

Aconseguir que en els processos de selecció es valori i reconeguin les experiències de voluntariat és tot un repte. De vegades son les mateixes persones voluntàries que no veuen la utilitat de posar-ho en el seu cv.

Com el valoreu?

Valorem molt positivament aquesta eina perquè ens ajudarà a avançar i consolidar un procés que ja havíem iniciat.

Tanmateix, el catàleg aporta un marc de referencia comú vinculat al desenvolupament competencial que implica la participació voluntària. Permet que entitats de diferents àmbits disposin d’un marc comú conceptual i de treball vinculat al reconeixement de les competències. Aporta definicions clares i una organització força entenedora que ajuden a traslladar la visió competencial als plans de gestió i formació del voluntariat.

Per què creieu que és important definir aquestes competències?

Partíem d’una diversitat de catàlegs i llistats de competències que no era zenzill en la nostra experiència a l’hora de aplicar-les i ubicar-les en el marc del voluntariat. Aquesta tasca de reflexió conceptual i d’adaptar el llenguatge competencial a la realitat del voluntariat és molt valuosa. Implica que qualsevol entitat de voluntariat, independentment del seu àmbit, pugui reflexionar a partir d’una base comuna sobre les competències que s’activen en la seva activitat voluntària.

Permet trobar punts en comú entre entitats i experiències diverses que ens poden ajudar a créixer i evolucionar. A més, com a sector, ens ofereix una possibilitat real de reivindicar el potencial del voluntariat. De posar en valor de cara a altres sectors (privat, administració pública o l’acadèmic) el valor afegit que representa per a les persones implicar-se com a voluntàries en el marc d’una entitat social. Fer-ho a través d’unes competències pròpies, consensuades i concretes comporta que la veu de les entitats sigui més coherent i forta.

Com poden servir aquestes competències en l'àmbit laboral?

Aconseguir que en els processos de selecció es valori i reconeguin les experiències de voluntariat és tot un repte. De vegades son les mateixes persones voluntàries que no veuen la utilitat de posar-ho en el seu cv. Nosaltres que treballem amb estudiantant universitari ens sentim força responsables envers a aquest tema. És per això que poder aportar un certificat que defineix amb claredat quines competències s’han treballat ajudar a posar en valor tota l’experiència voluntària.

Aconseguir que sigui un aspecte important a l’hora d’explicar una trajectòria vital, per exemple. I després, que les persones que cerquen perfils per incorporar a les seves empreses, entitats, vegin cada vegada més currículums o persones que en les entrevistes, expliquen experiències de voluntariat en clau competencial, amb un llenguatge que els hi es comú, també suma en aquest reconeixement.

I a l'hora de certificar la tasca de les persones voluntàries?

Serveix per aconseguir un reconeixement encara més complert. Que no es quedi només en un recull de tasques, formacions i hores de dedicació (que no es poc) sinó que vagi més enllà. Des de la nostra entitat, quan ens imaginem les trajectòries que les persones voluntàries tenen a la nostra entitat, donem molta importància a l’aprenentatge. Estem ubicades a la universitat i treballem principalment amb estudiants en un procés formatiu, de creixement i definició personal i professional molt decisiu.

Els plans d’estudi universitaris ja estan molt orientats al desenvolupament competencial i creiem que el voluntariat a la nostra entitat també ho havia d’estar. Ara disposem d’un catàleg que ens permet identificar competències que ens són conegudes, amb les que ens sentim còmodes i que, tot estar en concordança amb l’entorn laboral, respecten i emfatitzen el valor diferencial del voluntariat.

Aconseguir que en els processos de selecció es valori i reconeguin les experiències de voluntariat és tot un repte.

S'està adaptant l'educació a aquest catàleg també?

Si quan parlem d’educació estem parlant de la formació que aportem les entitats a les persones voluntàries, jo et diria que sí. Fins i tot, abans de disposar d’aquest catàleg, ja s’estava reflexionant i adaptant els plans formatius al voltant de les competències. El punt decisiu ara és que per fer-lo, disposem d’un marc comú sobre competències dissenyat amb el voluntariat com a eix central.

Des de l’àmbit universitari l’aposta pel treball per competències és clara, els plans d’estudis es dissenyen ja des d’aquesta perspectiva. Tan de bo, un cop aquest catàleg estigui ben assentat i incorporat a les entitats, es pugui obrir un diàleg entre quines competències es treballen i valoren a les universitats, el món laboral i les entitats. I trobar els punts comuns i les especificitats que ajudin a la formació global de les persones i al creixement com a societat incorporant, encara més, la visió de les entitats socials als mons educatiu i laboral.

Afegeix un comentari nou