Servei de suport emocional gratuït per a professionals de la salut

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Gómez
Sanitàries a l'Hospital Clínic de Barcelona Font: Francisco Àvia
Sanitàries a l'Hospital Clínic de Barcelona Font: Francisco Àvia
Les professionals de la salut s'exposen constantment al contagi del COVID-19 Font: Francisco Àvia
Les professionals de la salut s'exposen constantment al contagi del COVID-19 Font: Francisco Àvia
Les sanitàries han de protegir-se per intentar no contagiar-se del covid-19 Font: Francisco Àvia
Les sanitàries han de protegir-se per intentar no contagiar-se del covid-19 Font: Francisco Àvia

Servei de suport emocional gratuït per a professionals de la salut

Autor/a: 
Marc Gómez
LaviniaNext

Resum: 

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya participa en la creació d’un servei de suport psicològic gratuït a professionals de la salut davant la situació d'emergència pel COVID-19.

La ràpida extensió del COVID-19 en la població de tot l'estat ha ocasionat que el país declari l'estat d'alarma i, per tant, tothom hagi de restar a casa durant un període de confinament, amb la finalitat de frenar el contagi i prevenir un augment desenfrenat de possibles malalts.

Durant aquesta situació d'emergència mundial, el sistema sanitari és un dels sectors que està vivint aquesta situació més intensament. La gran quantitat de persones infectades pel coronavirus que necessiten assistència intensiva ha ocasionat el col·lapse de molts hospitals i clíniques. No hi ha personal suficient per cobrir totes les necessitats dels pacients, les jornades s'han d'allargar i els i les professionals han d'exposar-se constantment al contagi.

Són temps on els nervis estan a flor de pell, la incertesa, sobrecàrrega i esgotament, tant físic com emocional, conviuen dia a dia amb els professionals de la salut. Per aquesta raó, la Fundació Galatea, amb el suport del Col·legi de Psicologia de Catalunya (COPC), han creat una iniciativa de servei telefònic per donar suport psicològic i emocional gratuït a professionals de la salut que es trobin en situació de patiment emocional a causa d'aquesta situació colpidora.

L'objectiu és ajudar a gestionar l'estrès perllongat produït per la intensa activitat laboral del moment, i així tractar de pal·liar la síndrome de 'burnout'. Aquest servei es troba actiu des del 18 de març, i els professionals sanitaris que ho necessitin poden trucar al 935678856 per sol·licitar aquest servei.

"Cada persona està vivint aquesta situació d’una manera diferent en funció de com és, però és veritat que pels professinals de la salut és una situació estressant per sí mateixa pel nivell d’exigencia tan elevat que hi ha", explica la Dolors Liria, coordinadora de Psicoxarxa, un grup de professionals de la psicologia que, de manera solidària, es posen a disposició de la ciutadania, a través del COPC, per donar atenció psicològica a persones amb pocs recursos econòmics.

"Són humans, tenen pors, es preocupen per les seves famílies i estan més exposats que altres persones", explica Liria, qui també manifesta que la resta de ciutadans, des de casa, rebem algunes notícies positives de la situació, mentre que els professionals de la salut, per la situació que viuen, tenen el focus posat en els efectes negatius. "Hem de cuidar els que ens cuiden", afegeix.

Liria fa una crida a la responsabilitat de la societat. "No tota la responsabilitat ha de recaure en els professionals de la salut, el que podem fer és seguir les recomanacions que ens donen i procurar al màxim evitar els contagis perquè això és el que contribueix a la saturació a la seva feina", manifesta.

Afegeix un comentari nou