Àmbit de la notícia
Comunitari

'Sexus&Rumba', promoure la salut sexual entre joves i adolescents des d’una perspectiva intercultural

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Una de les fases del projecte són els tallers de formació sobre un ampli ventall de conceptes i situacions al voltant de la sexualitat.
    Una de les fases del projecte són els tallers de formació sobre un ampli ventall de conceptes i situacions al voltant de la sexualitat.
  • Les organitzadores instal·len estands a diferents espais d’oci per oferir informació i materials.
    Les organitzadores instal·len estands a diferents espais d’oci per oferir informació i materials.
  • Les mateixes joves que han participat en la formació, són les que després formen part de les intervencions, per sensibilitzar les adolescents.
    Les mateixes joves que han participat en la formació, són les que després formen part de les intervencions, per sensibilitzar les adolescents.

El projecte, nascut de la col·laboració entre Fedelatina i l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) pretén apropar a la joventut la sexualitat a través de formacions i intervencions a l’espai públic.

La gran majoria de qüestions que giren al voltant de la sexualitat i les relacions íntimes continuen sent un tema tabú entre les joves i adolescents. Aspectes com les infeccions de transmissió sexual (ITS) i les accions de prevenció d’aquestes, com mantenir una relació sexual segura, el consentiment i la prevenció de les violències de gènere en l’àmbit de la sexualitat i un llarg etcètera, són bàsics pel bon creixement i desenvolupament de la gestió de la salut afectivosexual.

Per sensibilitzar, promoure i normalitzar la sexualitat entre les joves i adolescents, des d’una perspectiva intercultural i de gènere, va néixer el projecte 'Sexus&Rumba', una col·laboració entre les iniciatives ‘Sexus’ de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i ‘Rumba’ de Fedelatina.

“L’objectiu principal que ens va motivar a intervenir és abordar l’educació i la salut sexual des d’una perspectiva intercultural, dirigida a la població adolescent i jove i, concretament, al districte de Ciutat Vella de Barcelona”, explica Aldana Menéndez, coordinadora del projecte per ABD. Per a les organitzadores és fonamental tractar la prevenció i educació de la salut sexual. És per aquest motiu, també, que en el marc del projecte varen elaborar un curtmetratge per reivindicar la realitat de les discriminacions LGTBI-fòbiques i les violències masclistes.

Més de tres anys de treball per apropar la sexualitat a les joves

Per una banda, la trajectòria de l’enfocament de ‘Sexus’ abordava la sexualitat entre les joves des de diferents àmbits, entre ells els espais d’oci. Per altra banda, des de ‘Rumba’, aporten l’experiència en diversitat cultural i interculturalitat. Les impulsores han escollit centrar-se en el districte de Ciutat Vella per optimitzar tot el teixit associatiu que presenta i la xarxa d’entitats col·laboratives.

El projecte s’ha desenvolupat des del 2019 i, al llarg dels anys, ha evolucionat segons les necessitats emergents que les impulsores han detectat, especialment les que han sorgit després de la pandèmia.

‘Sexus&Rumba’ compta amb dues fases. La primera d’elles és una formació a un grup de joves referents comunitàries. “Les anomenem així perquè tenen capacitat de lideratge, interès sobre el tema i habilitats de comunicació”, destaca Menéndez. A més, són persones vinculades als espais i entitats del barri. Un cop acabada la formació, s’enceta la segona fase, la qual consisteix a desplegar intervencions en espais d’oci nocturn.

Intervencions a diferents espais per oferir informació i materials

A l’inici del projecte, aquestes accions es duien a terme en espais públics i privats. És a dir, per una banda, aprofitant els esdeveniments i festivitats programades a la ciutat i al districte, s’instal·lava un estand informatiu a diferents punts del barri per distribuir material preventiu, com preservatius, lubricants o barreres de manera gratuïta; i materials informatius i d’assessorament. Per l’altra, han actuat a discoteques, sales de concert, bars i pubs.

“Nosaltres hem detectat que, normalment, aquests materials i objectes són poc accessibles pel públic adolescent. Per exemple, els preservatius interns són cars i no estan presents de manera gratuïta a molts espais”, reivindica la coordinadora del projecte per ABD.

Les impulsores reivindiquen que el missatge que es transmet a la joventut és de cura, prevenció i ús de mètodes anticonceptius, però que, aplicat a la realitat, no hi ha tots els recursos necessaris per accedir-hi.

Totes les intervencions són dutes a terme per les mateixes joves que han participat en la formació, acompanyades per un equip tècnic que els dona suport. El fet que siguin persones joves de les mateixes edats genera un clima de confiança i reforç positiu. Entre elles formen un vincle i generen un interès que motiva a les organitzadores del projecte a donar-li continuïtat.

Els beneficis de la participació de joves al projecte

A més, per fomentar la participació de les adolescents a la iniciativa, des d’ABD i Fedelatina faciliten una sèrie de serveis com beques econòmiques, certificats de formació o targetes de transport públic per tal de facilitar l’accés de les joves al gruix d’hores de formació i a l’elaboració de les intervencions. “Demanem una dedicació i un compromís a les persones que s’impliquen al projecte”, expressa Aldana Menéndez.

Actualment, el projecte continua només amb intervencions a l’espai públic, davant els problemes causats per la pandèmia cap al sector jove, com l’aïllament, la necessitat de socialitzar, de compartir espais…

Després de tres anys de projecte, les organitzadores reivindiquen que tota la informació i resultats recollits els mostren que s’ha de continuar treballant en aquesta línia: “Queda molta feina per fer. Encara que sembli que hem avançat molt en l’àmbit de la sexualitat, continua sent un sector invisibilitzat i tabú, que cal recórrer més”, conclou Menéndez.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari