Àmbit de la notícia
Comunitari

Suport i cures: així cus la Xarxa de Dones Cosidores els seus productes

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Carla Fajardo Martín
  • La Cynthia i la Noelia a la parada de la Xarxa de Dones Cosidores a la FESC.
    La Cyntia i la Noelia a la parada de la Xarxa de Dones Cosidores a la FESC. Font: Xarxa de Dones Cosidores Font: Xarxa de Dones Cosidores

Una desena de grups de dones treballen en xarxa per produir peces tèxtils de proximitat.

Sense la Xarxa de Dones Cosidores, el confinament hauria sigut molt pitjor per a les seves participants. "Et trucaven i et deien 'Farem mascaretes', ens ajuntàvem cadascuna des de casa seva, teníem alguna cosa a fer. Em va ajudar a sentir-me millor. Ens coordinàvem: una cosia i l'altra les recollia", explica Cyntia Lauz, membre de la Xarxa. Van arribar a fer-ne més de 13.000. La pandèmia va ser l'oportunitat per veure que ho podien fer realitat.

La Xarxa és un espai de producció, però sobretot de suport i d'intercanvi, inspirat en grups de cosidores del Marroc amb qui algunes de les impulsores van mantenir un intercanvi.

La Cyntia hi va entrar gràcies a la cooperativa Etcèteres i Fundació Pare Manel, després de fer una formació a Més en menys, on es va crear un dels grups que la formen, que se centra en la inserció laboral i el reciclatge de teixits. "M'encanta. Cosir ajuda a donar forma als pensaments que tens al cap. És creatiu i desestressant", explica.

Van començar produint gràcies a donacions i ara també atenen encàrrecs grans i petits de marques. Hi podem col·laborar com a marques i/o petites dissenyadores aportant les nostres idees, fent arribar teixit reciclat al seu taller situat al carrer Canigó, 137, o comprant els seus productes a les fires. La propera cita serà a la plaça Catalunya del 17 al 30 de desembre.

Valors feministes com les cures i el suport mutu són imprescindibles en aquest taller on s'ajunten només dones, la majoria excloses del mercat laboral i amb processos migratoris i/o malalties cròniques, "amb lluites compartides". "És un reflex de la societat, les dones som les últimes a la fila del mercat laboral", assenyala la Cyntia.

Per a ella, la Xarxa "no és cosir sinó el grup", molt important en aquests temps postpandèmia que han fet evident la soledat a moltes llars.

L'objectiu és, per a aquest col·lectiu d'emprenedores, fer rendible la Xarxa i demostrar que tenen la capacitat de produir perquè són moltes i que, a més, ho fan des de la sororitat i la proximitat: "Abans d'importar productes, volem demostrar que aquí també podem produir i ho podem fer bé". I tot això, com la Cyntia ha pogut comprovar, "juntes és més fàcil".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari