Suport i cures: així cus la Xarxa de Dones Cosidores els seus productes

Ravalnet
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
La Cynthia i la Noelia a la parada de la Xarxa de Dones Cosidores a la FESC. Font: Xarxa de Dones Cosidores
La Cyntia i la Noelia a la parada de la Xarxa de Dones Cosidores a la FESC. Font: Xarxa de Dones Cosidores

Suport i cures: així cus la Xarxa de Dones Cosidores els seus productes

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Ravalnet

Resum: 

Una desena de grups de dones treballen en xarxa per produir peces tèxtils de proximitat.

Sense la Xarxa de Dones Cosidores, el confinament hauria sigut molt pitjor per a les seves participants. "Et trucaven i et deien 'Farem mascaretes', ens ajuntàvem cadascuna des de casa seva, teníem alguna cosa a fer. Em va ajudar a sentir-me millor. Ens coordinàvem: una cosia i l'altra les recollia", explica Cyntia Lauz, membre de la Xarxa. Van arribar a fer-ne més de 13.000. La pandèmia va ser l'oportunitat per veure que ho podien fer realitat.

La Xarxa és un espai de producció, però sobretot de suport i d'intercanvi, inspirat en grups de cosidores del Marroc amb qui algunes de les impulsores van mantenir un intercanvi.

La Cyntia hi va entrar gràcies a la cooperativa Etcèteres i Fundació Pare Manel, després de fer una formació a Més en menys, on es va crear un dels grups que la formen, que se centra en la inserció laboral i el reciclatge de teixits. "M'encanta. Cosir ajuda a donar forma als pensaments que tens al cap. És creatiu i desestressant", explica.

Van començar produint gràcies a donacions i ara també atenen encàrrecs grans i petits de marques. Hi podem col·laborar com a marques i/o petites dissenyadores aportant les nostres idees, fent arribar teixit reciclat al seu taller situat al carrer Canigó, 137, o comprant els seus productes a les fires. La propera cita serà a la plaça Catalunya del 17 al 30 de desembre.

Valors feministes com les cures i el suport mutu són imprescindibles en aquest taller on s'ajunten només dones, la majoria excloses del mercat laboral i amb processos migratoris i/o malalties cròniques, "amb lluites compartides". "És un reflex de la societat, les dones som les últimes a la fila del mercat laboral", assenyala la Cyntia.

Per a ella, la Xarxa "no és cosir sinó el grup", molt important en aquests temps postpandèmia que han fet evident la soledat a moltes llars.

L'objectiu és, per a aquest col·lectiu d'emprenedores, fer rendible la Xarxa i demostrar que tenen la capacitat de produir perquè són moltes i que, a més, ho fan des de la sororitat i la proximitat: "Abans d'importar productes, volem demostrar que aquí també podem produir i ho podem fer bé". I tot això, com la Cyntia ha pogut comprovar, "juntes és més fàcil".

Afegeix un comentari nou