Suspès el desnonament del Gimnàs Social Sant Pau

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
El Gimnàs Social Sant Pau tenia el desnonament previst pel 20 de gener de 2021.  Font: Gimnàs Social Sant Pau
El Gimnàs Social Sant Pau tenia el desnonament previst pel 20 de gener de 2021. Font: Gimnàs Social Sant Pau
El Gimnàs, la propietat i l'Ajuntament ja havien arribat a acords anteriorment.  Font: Gimnàs Social Sant Pau
El Gimnàs, la propietat i l'Ajuntament ja havien arribat a acords anteriorment. Font: Gimnàs Social Sant Pau
Des del 20 d'abril l'edifici s'ha convertit en equipament públic per ajudar contra la Covid-19.  Font: Gimnàs Social Sant Pau
Des del 20 d'abril l'edifici s'ha convertit en equipament públic per ajudar contra la Covid-19. Font: Gimnàs Social Sant Pau

Suspès el desnonament del Gimnàs Social Sant Pau

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

El propietari de l’edificació i l’Ajuntament de Barcelona han arribat a un acord de dos mesos per trobar una solució definitiva per al recinte.

El Gimnàs Social Sant Pau ha evitat el desnonament previst per aquest 20 de gener amb un acord entre el propietari i l’Ajuntament de Barcelona per donar una solució definitiva en un termini màxim de dos mesos.

El regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, així ho va anunciar al seu compte de Twitter: “La propietat suspèn el desnonament previst pel 20 de gener” per valorar les propostes que han fet ambdues parts i tenen “dos mesos per trobar conjuntament una solució definitiva”, afegeix. Des de la cooperativa agraeixen el temps guanyat i asseguren que l’invertiran “a defensar les persones més vulnerables”.

El passat dijous, els grups parlamentaris Junts per Catalunya i ERC van demanar al govern d’Ada Colau parar el desnonament comprant o expropiant l’edifici. La propietat demana més diners que els que l’Ajuntament té taxats per la compra, una aproximació de cinc milions d’euros. Fins ara la propietat s’hi havia negat a aquest preu, però ara s’obre una possibilitat.

“Nosaltres ja fa sis mesos que estem parlant amb entitats del Tercer Sector per buscar una solució, però ho hem portat de forma molt discreta”, explica el portaveu del Gimnàs Social Sant Pau, Ernest Morera. “Ara, l’Ajuntament sembla que vol formar part de solució i haurem de reunir-nos per saber què volen. No és el mateix la nostra proposta d’obra lleugera que podem tenir acabada en quatre mesos, que una obra tradicional de tres anys, això seria com tancar el gimnàs”, afegeix.

El passat del Gimnàs Sant Pau

El Sant Pau ve de tres anys d’alts i baixos amb una anterior proposta de desnonament el 2017 i l’anunciament de la compra de l’edifici l’any 2018 per part de l’Ajuntament per protegir la casa fàbrica, però que dos anys i mig després encara no s’ha formalitzat.

Tot i això, ara tenen dos mesos crucials al davant: “Els dos mesos els valorem de forma positiva perquè l’altra opció era marxar el dia 20. Però això ja ho vam viure fa tres anys, el gimnàs s’ha salvat altres cops, el que vol dir que en realitat no s’ha salvat mai. Depèn com s’utilitzin aquests dos mesos serà una salvació o simplement una puntada endavant”.

Després que el 2012 els treballadors convertissin el gimnàs en una cooperativa sense ànim de lucre, el projecte va fer un pas més enllà en les causes socials quan, des del 20 d’abril de 2020 -en plena pandèmia- el Gimnàs va tornar a obrir per donar un servei de primera necessitat atenent persones sense sostre. Ofereixen dutxes, roba i menjar a tot qui ho necessiti, atenent a 175 persones al dia amb un recompte fins al 31 de desembre de 39.212 dutxes i canvis de muda.

El Gimnàs ja clamava per un ajornament del desnonament pel 30 d’abril, temps que usarien per aconseguir una solució amb l’ajuda d’entitats socials per donar una altra oportunitat a l’equipament públic. Ara, tenen dos mesos més per salvar el Gimnàs Sant Pau. Des de l’associació valoren molt positivament les notícies, i així, a ritme de rumba, ho celebraven, demanant al Consistori una solució: “Senyor Ajuntament, hem de fer el possible per conservar les arrels”, canten.

Afegeix un comentari nou