Àmbit de la notícia
Comunitari

Tambors transformadors en perill d’extinció

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Pérez Fargas
  • Actuació d'un dels grups de batucada de Reperkutim
    Font: Reperkutim
  • Un dels grups de batucada de Reperkutim
    Abans del confinament eren un total de 9 grups a diferents barris de Barcelona Font: Reperkutim
  • Actuació a les festes de Gràcia
    La cooperativa impulsa una campanya de micromecenatge per garantir la continuïtat del projecte Font: Reperkutim

El projecte de Reperkutim impulsa una campanya de micromecenatge per garantir la continuïtat de la seva tasca d’intervenció social i comunitària.

A l’octubre del 2018, la primera Trobada inclusiva de Batucada de Barcelona al barri de Gràcia va donar els seus fruits. Arrel d’aquest esdeveniment es formava Reperkutim, en aquell moment, un grup de batucada format per persones amb diversitat funcional, discapacitat intel·lectual, trastorns de salut mental, joves amb risc d’exclusió i veïnes del barri de Gràcia.

Des d’aleshores el projecte Reperkutim, ara en forma de cooperativa, ha anat creixent en nombre de participants, grups i abast transformador. Abans de la pandèmia comptava amb 9 grups on hi participaven un total de 115 persones de barris com Poble Sec, Nou Barris, Sant Andreu, Ciutat Vella, Gràcia o el Carmel.

"Reperkutim és un projecte on totes les persones són generadores de cultura i protagonistes actives de les propostes culturals i comunitàries de la ciutat", explica Albert Gil, membre de la cooperativa. El funcionament horitzontal i col·laboratiu facilita l’intercanvi d’aprenentatges i posa en valor els diferents rols que cada persona aporta en la creació col·lectiva.

La crisi de la covid i el confinament va obligar a aturar tots els grups, i ara per ara només n’han pogut reactivar un. Això ha tingut un impacte econòmic i emocional en el projecte. Porten des del mes de març sense ingressos i fent front com poden a les despeses fixes. "Estem davant d’una situació insostenible que ens aboca a replantejar el nostre futur", lamenta Albert Gil.

Però l’impacte també ha estat emocional, i segons Gil, el confinament ha marcat molt negativament a les persones que hi participen, però també les seves famílies: "S’han quedat sense poder gaudir d’un espai de descàrrega emocional, terapèutic i social, un espai, a través dels tambors, de creació cultural, de relació entre persones diverses i de connexió comunitària", afegeix.

Per fer front a aquesta situació econòmica, la cooperativa ha impulsat una campanya de micromecenatge que té per objectiu garantir la continuïtat del projecte que, a hores d’ara, penja d’un fil. La campanya de cofinançament pretén assolir 10.645€ per fer front a les despeses de tots els tambors i accessoris del projecte.

A 25 dies de la finalització de la campanya ja han aconseguit més de la meitat del finançament, i esperen que les col·laboracions solidàries puguin assegurar la continuïtat d’aquest projecte tant necessari.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari