Tornada a l'escola: protocol d'actuació davant de possibles contagis als centres
Comparteix
El document presentat pels departaments d’Educació i Salut estableix que, en casos positius d’alumnat o professorat confirmats pel test PCR, s’aïllarà el grup estable de convivència durant catorze dies i tots els seus membres passaran el test.
El Govern de la Generalitat ja treballa pensant en el curs 2020-2021 i, per afrontar la tornada a l'escola al setembre i davant la constatació que, almenys, durant els pròxims mesos haurem de conviure amb el coronavirus, des dels departaments d'Educació i Salut s'ha presentat un protocol d'actuació que es compartirà amb tots els centres per tal que coneguin les directrius a seguir per tal d'evitar contagis en cas que es puguin donar casos de positius entre l'alumnat o el personal del centre.
El conseller d'Educació, Josep Bargalló; el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray; i el director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, han estat els encarregats de presentar un protocol que, com a punt més destacat, estableix que els alumnes s'agruparan en grups de convivència estable i que, en casos positius confirmats per PCR, s'interromprà l’activitat lectiva presencial, s'aïllarà el grup estable de convivència durant catorze dies i tots els membres del grup hauran de passar el test per descartar possibles contagis.
Primer de tot, per poder accedir als centres, les famílies hauran de verificar que els infants no presenten símptomes compatibles amb la Covid-19 ni una temperatura superior a 37,5 graus. En cas d'estar aïllat per donar positiu en Covid-19, conviure amb una persona diagnosticada o estar a l'espera de resultat del test, els infants no podran anar a l'escola. Els alumnes amb una malaltia crònica d'elevada complexitat, en acord entre la família i l'equip pediàtric, es valorarà les implicacions de reprendre l'activitat presencial.
A finals d'aquest mes d'agost, les direccions dels 5.455 centres educatius rebran l'assignació d'un centre d'atenció primària (CAP) de referència per al seu centre, a més d'un personal sanitari de referència. Els directors i directores també rebran una formació específica per a la gestió de casos sospitosos o confirmats de Covid-19 a les aules, tot seguint el protocol establert.
Bargalló manifesta que "som conscients que el curs que ve és un curs que té unes característiques extraordinàries", i afegeix que "el servei educatiu és més que mai un servei públic essencial pel que fa a la formació dels nostres nens i joves, que hauran estat sis mesos desconnectats del dia a dia quotidià de l'escola, no podem tenir una generació de joves amb una desconnexió constant de l'escola".
Gestió dels casos positius
A banda del protocol esmentat si existeix un positiu confirmat per PCR a un grup estable de convivència, el document també contempla altres situacions de positius. En cas positiu en dos membres no convivents que formen part de dos grups diferents de convivència dins d’un mateix edifici, també es recomana la quarantena de tots els grups durant catorze dies i es procedirà a realitzar PCR a tots els membres.
En cas positiu en dos o més membres no convivents que formen part de grups de convivència en diferents espais, es plantejaria la quarantena dels grups de convivència afectats i es farà un PCR a tots els membres. Durant catorze dies es podria plantejar la interrupció de l’activitat lectiva presencial del centre educatiu.
En qualsevol de les tres situacions, si un dels contactes del grup dona negatiu un cop s’hagin tots fet el test PCR, no eximeix de la necessitat de mantenir la quarantena durant període establert.
Casos sospitosos
Tot i la incògnita de no conèixer com estarà la situació de crisi sanitària a partir del setembre, la detecció precoç dels casos, així com el seu aïllament, serà fonamental per mantenir la seguretat als centres. Així, en cas que un alumne o membre del personal presenti símptomes compatibles amb la Covid-19, el primer que s'haurà de fer és portar-lo a un espai separat ventilat i col·locar-li la mascareta. En cas de presentar símptomes de gravetat, s'haurà de trucar al 061.
Un cop detectada aquesta sospita, el centre haurà de recomanar a la família, l'alumne o el mestre anar al CAP. Serà el metge qui determini si es tracta o no d'un cas de Covid-19. Si així ho creu, se li practicarà un test PCR, i s'esperaran uns resultats que des del Govern es garanteix que s'obtindran en un màxim de 24 hores. Fins llavors, es recomanarà l'aïllament domiciliari de la persona afectada, així com les persones amb les quals conviu.
Afegeix un nou comentari