TransVisibles, una guia per fomentar la inserció laboral de les dones trans

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
La guia vol fer visible la realitat de les dones trans.  Font: CC
La guia vol fer visible la realitat de les dones trans. Font: CC
Des de la Fundació Surt incideixen en l’alt desconeixement i l’estigmatització de la realitat i necessitats de les dones trans.  Font: Fundació Surt
Des de la Fundació Surt incideixen en l’alt desconeixement i l’estigmatització de la realitat i necessitats de les dones trans. Font: Fundació Surt
El projecte està cofinançat amb el programa Erasmus+ de la Unió Europea.  Font: Fundació Surt
El projecte està cofinançat amb el programa Erasmus+ de la Unió Europea. Font: Fundació Surt

TransVisibles, una guia per fomentar la inserció laboral de les dones trans

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

El projecte, coordinat per la Fundació Surt, està adreçat a professionals, administracions públiques i empreses per empoderar i afavorir la inclusió al mercat de les dones trans.

El mercat laboral plasma desigualtats socials i estructurals presents al dia a dia, sobretot de col·lectius més vulnerables, com les dones trans. És per això, que sorgeix el projecte europeu TransVisibles, una inicitiva per afavorir la inclusió laboral i l’ascens social de les dones trans.

El projecte TransVisibles, coordinat per la Fundació Surt, proposa fomentar l’empoderament econòmic de les dones trans i millorar les seves oportunitats d’accés i permanència al mercat laboral. Promou recursos per millorar la seva inserció laboral incidint en la sensibilització de les empreses i en la formació de professionals per acabar amb la transfòbia.

Després de la celebració de seminaris nacionals i internacionals, TransVisibles centra la seva tasca en una guia i un model d'atenció i acompanyament a dones trans. “Apostem per una mirada transpositiva, és a dir, recuperar i fer visible les realitats de les dones trans per posar en valor la seva identitat de gènere”, asseguren des de Surt.

La guia proposa estratègies i mesures per abordar les diferents situacions: empoderament de les dones trans, transformació de la visió de les empreses i formació de professionals en el camp de la inserció laboral, a més de garantir espais de treball inclusius.

Una iniciativa europea contra la transfòbia al mercat laboral

Des de l’entitat creuen clau tractar el mercat i les oportunitats d’ocupació de les dones trans, però també consideren essencials les reflexions sobre les estratègies d’empoderament en els processos d’inserció i la intermediació amb les empreses amb eines de sensibilització del personal de recursos humans.

“El procés d’empoderament i el desenvolupament de competències no és en si mateix suficient per garantir l’accés i la permanència de les dones trans al mercat laboral, sinó que és imprescindible la sensibilització de les empreses, que sovint tenen gran desconeixement sobre la realitat de les persones”, explica la coordinadora de TransVisibles, Alba Elvira.

Des de Surt incideixen en l'alt desconeixement i l'estigmatització de la realitat i necessitats de les dones trans per part de les empreses. Resistir-se a contractar-les en càrrecs de visibilitat, situacions d’exclusió, dificultats per mantenir el mateix lloc de feina després de la transició de gènere o no poder aprofitar la trajectòria acadèmica i professional anterior al canvi són algunes de les barreres amb què es troben. Així, la guia està adreçada a professionals, administracions públiques i empreses de tota mena per solucionar el problema des de l’arrel.

El projecte està cofinançat amb el programa Erasmus+ de la Unió Europea. També hi participen el Grup d'Estudis en Diversitat Sexual i de Gènere de la Universitat de Vic, Transgender Equality Network Ireland (TENI) d'Irlanda, Háttér Society d’Hongria, i Bundesverband Trans* (BVT*) d'Alemanya.

Afegeix un comentari nou