‘Traspassant murs’, l’art als centres de justícia juvenil

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
Els joves interns i les joves internes en centres de justícia juvenil estan participant en un projecte d'art. Font: Fundació Setba
Els joves interns i les joves internes en centres de justícia juvenil estan participant en un projecte d'art. Font: Fundació Setba
Els i les joves de Can Llupià van demanar pintar el mar, ja que molts l'havien creuat en pastera. Font: Fundació Setba
Els i les joves de Can Llupià van demanar pintar el mar, ja que molts l'havien creuat en pastera. Font: Fundació Setba
Pintar els murs del centre ajuda a crear vincles amb els companys i les companyes. Font: Fundació Setba
Pintar els murs del centre ajuda a crear vincles amb els companys i les companyes. Font: Fundació Setba

‘Traspassant murs’, l’art als centres de justícia juvenil

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

La Fundació Setba vol fomentar l’apoderament i l’autoestima dels joves interns i les joves internes a través de l’art i la cultura.

La cultura és una eina de cohesió social i des de la Fundació Setba confien que pot ajudar a promoure una societat més justa i inclusiva. Des d’aquesta fundació treballen per generar espais d’inclusió social a través de la cultura i l’any 2018 van iniciar un projecte amb els centres de justícia juvenil.

‘Traspassant murs’ és un projecte comunitari de mediació artística que vol transformar l’àmbit del centre intervenint artísticament el mur que l’envolta perquè es pugui “traspassar” i donar visibilitat a la realitat d’aquests grups de persones joves rebutjades per la societat.

En aquesta iniciativa, que compta amb el suport de la Conselleria de Justícia i de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, hi participen els interns i les internes, els i les professionals del centre, l'alumnat d’escoles d’art i artistes que creen una composició amb les idees dels i les participants.

“Per a aquesta gent jove fer una intervenció d’aquest tipus és una manera de relaxar-se i pensar en una altra cosa. Fins i tot, molts ens fan saber que en aquell moment obliden on estan. Els hi agrada aquesta transcendència, deixar empremta en aquest centre”, explica la Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba, sobre la valoració que fan els interns i les internes després de participar en aquest projecte.

Can Llupià i Els Til·lers

El primer centre que va obrir les portes a la fundació va ser el centre educatiu de justícia juvenil Can Llupià, a Barcelona, on el Marcel·lí Antúnez, cofundador de la Fura dels Baus, va escoltar les propostes de les persones joves i les va animar a dibuixar-les. Després va crear tres composicions per poder-les pintar en cada una de les parts del mur de la instal·lació.

Els protagonistes de la tercera part del mur eren personatges del mar, una temàtica que per als nois i noies de Can Llupià era molt significativa. “Molts són menors no acompanyats que vénen del Marroc i que han creuat el mar en pasteres i per ells el mar és vida i mort i volien parlar del mar”, afegeix Sampere.

“Quan vam veure l’impacte que tenia en els joves i el centre vam decidir replicar-ho”, recorda la directora de la Fundació. I és per això que aquest any els nois i noies interns al centre educatiu de justícia juvenil Els Til·lers, a Mollet del Vallès, han tingut l’oportunitat d’omplir de colors el seu centre. En aquesta ocasió els han ajudat els artistes Zosen Bandido i Mina Hamada.

“Els hi vam donar també unes llibretes i els hi vam fer unes preguntes sobre qui eren i què farien quan sortissin del centre. Després el Zosen i la Mina van crear una composició on se sentien reflectits”, explica Sampere sobre aquesta experiència.

Ara, la idea és que el projecte arribi als altres cinc centres del territori i que hi participin artistes i alumnes de la zona.

Sentir-se valorats i valorades

‘Traspassant murs’ no només visibilitza la realitat d’aquesta gent jove en risc d’exclusió social, també dona oportunitats laborals a algun dels interns o les internes que més destaquen per les seves aptituds.

És el cas de la Karen, un jove que estava interna a Can Llupià quan van pintar el mur i que enguany ha col·laborat en el projecte com una professional més. “És un gran mirall per la gent que està dintre”, recorda la directora de la Fundació Setba. “Va explicar el seu cas a la resta de joves i van poder veure com és possible tenir una sortida”, afegeix.

Des de la Fundació intenten felicitar els i les joves que destaquen per la seva creativitat i es troben amb moltes cares de sorpresa, ja que mai “els hi havien dit que ho feien bé”. “L’art és per a tothom, almenys la nostra lluita és que l’art estigui a l’abast de tothom”, recorda Sampere.

A més a més, l’art “els hi calma molt l’ansietat i els ajuda a crear vincles amb els seus companys”, afegeix la directora sobre el projecte que també creu que “si tenen educació i cultura serà molt més fàcil la seva inserció en la nostra societat”.

‘Traspassant l’objectiu’

L’èxit d’aquesta iniciativa ha fet que des de Justícia demanessin a la Fundació que repliquessin el projecte amb les dones del centre penitenciari Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires. I així va néixer ‘Traspassant l’objectiu’, una activitat que “vol traspassar els murs de la presó i buscar la bellesa en un lloc tan inhòspit com és una presó de dones”.

Les internes estan rebent nocions bàsiques de fotografia i participant en sessions de fotos professionals, on treballen la tècnica del retrat posen davant la càmera. Un cop acabi el taller, enganxaran les fotografies fetes per elles al pati del centre.

“Portem tres sessions on hi han participat més de cinquanta dones i funciona molt bé”, explica Sampere. Quan acabi el projecte faran un foto-llibre i el presentaran a festivals de fotografia.

Afegeix un comentari nou