Un estiu ple d'activitats de lleure educatiu gratuït per a infants i joves del Raval de Barcelona

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Una de les activitats que es durà a terme al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Font: Pau Fabregat
Una de les activitats que es durà a terme al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Font: Pau Fabregat
Xamfrà Centre de música i escena del Raval, és un dels espais del barri del Raval on es desenvolupen activitats per als infants i joves del barri. Font: Carlos Faneca
Xamfrà Centre de música i escena del Raval, és un dels espais del barri del Raval on es desenvolupen activitats per als infants i joves del barri. Font: Carlos Faneca
El Museu Marítim de Barcelona és un dels equipament col·laboradors del RavalEstiuEducatiu. Font: Cedida per Tot Raval
El Museu Marítim de Barcelona és un dels equipament col·laboradors del RavalEstiuEducatiu. Font: Cedida per Tot Raval

Un estiu ple d'activitats de lleure educatiu gratuït per a infants i joves del Raval de Barcelona

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Tot Raval dinamitza el RavalEstiuEducatiu, per tercer any consecutiu, amb una trentena de propostes culturals i educatives promogudes des d'equipaments culturals, entitats socioeducatives i serveis municipals de Barcelona.

El RavalEstiuEducatiu és un projecte comunitari que ofereix, durant l'estiu, diverses activitats de cultura i lleure educatiu per a infants i joves del barri del Raval, a Barcelona. Aquest projecte dinamitzat per Tot Raval, i que compta amb el suport de nombrosos equipaments culturals, entitats socioeducatives i serveis municipals del barri, i que arriba a la tercera edició, reforça el dret al lleure i a l'educació, evitant que s'eixampli la bretxa educativa durant l'estiu, i que afecta, sobretot, infants i joves de famílies amb menys recursos.

Així, des de finals de juny, i fins a la tornada de l'escola, infants i joves del Raval podran participar en una trentena d'activitats gratuïtes de lleure educatiu en casals i campaments urbans, entre d’altres propostes. Aquestes activitats garanteixen que infants i joves del barri continuïn gaudint i aprenent durant una època en la qual els hàbits d’aprenentatge, acadèmics i d’estudi canvien, o directament s’aturen.

"Al llarg de les dues primeres edicions hem vist que realment és molt útil pels casals d'estiu del barri", afirma Mercè Garet, tècnica de programes de Tot Raval. "Ens expliquen que aquestes oportunitats d'enriquiment educatiu, tan a prop de casa i de tanta qualitat, els va perfecte, ja que poden enriquir els seus continguts i, a més, són gratuïtes", assenyala Garet.

D'entre les activitats programades, destaquen algunes com els tallers d'arts plàstiques, les activitats de música, dansa i teatre, les visites a equipaments culturals, els conta contes, els tallers de robòtica i els jocs d'expressió lingüística. L'objectiu, segons assenyalen des de Tot Raval, és contribuir en l'aprenentatge dels i les participants a partir del treball per competències.

Com a novetat en el projecte en aquesta edició, s'han incorporat algunes organitzacions que no tenen una estructura gran, i que a més tenen un origen cultural molt representatiu del barri, com és la comunitat filipina. "Hem incorporat tres organitzacions de la comunitat filipina en aquest projecte. Una d'elles ofereix una exposició que té a veure amb la història i cultura filipines", expressa Garet, que afegeix que, en totes tres entitats, infants i joves tenen l'oportunitat de gaudir aquestes activitats d'enriquiment al barri que ofereix el projecte.

Riquesa cultural i educativa al Raval

"El lema ‘Vivim el barri’ posa el focus destacar la riquesa i els recursos culturals i educatius del Raval, un barri que tradicionalment ha estat molt estigmatitzat", expressa la tècnica de programes de Tot Raval. "Volem posar en valor aquesta riquesa i que infants i joves siguin conscients d'ella", manifesta Garet. El treball comunitari que proposa el RavalEstiuEducatiu també hi és present al llarg del curs escolar amb un altre projecte, anomenat ‘Apadrina el teu equipament’.

Les organitzacions que programen les activitats, han treballat plegades per dur a terme uns casals i activitats d’estiu amb més connexió amb l’entorn educatiu i cultural del Raval. La programació comunitària d’activitats per l’estiu neix d’un treball previ de detecció de les necessitats i interessos dels infants i joves del barri promogut des de la comissió de treball RavalEstiuEducatiu del Grup d’Educació Comunitària del Raval.

Garet assenyala que el RavalEstiuEducatiu reforça la idea, entre les organitzacions del barri, que l'estiu també ha de ser una època d'oportunitats educatives pels infants i joves. "A banda de les propostes que fem, van sorgint altres activitats, com, per exemple, el curs de guió cinematogràfic que ofereix la Filmoteca de Catalunya", explica Garet. "No és un curs per infants i joves dels casals, sinó per a joves de setze a vint anys que vulguin aprendre cinema. Tenen aquesta gran oportunitat d'aprendre amb persones especialitzades", afegeix.

Participació d'uns sis-cents infants i joves

El projecte va néixer durant l'estiu de 2020, en plena situació de pandèmia, per reprendre el treball de l’alumnat estroncat pel tancament de les escoles. Després de l’èxit de la primera edició, i tenint en compte que les oportunitats educatives a l’estiu depenen, en gran part, de la capacitat econòmica de les famílies i que aquest fet eixampla les diferències educatives al barri, es va decidir continuar programant aquestes activitats els següents estius. De mitjana, en les dues primeres edicions, van participar uns sis-cents infants i joves del barri.

Pots veure el reportatge que des de Xarxanet vam elaborar, ara fa un any, durant la celebració de la segona edició del RavalEstiuEducatiu:

El projectes és possible gràcies al compromís d'entitats com Associació Àgape Intercultural, Associació Esportiva de Ciutat Vella, Associació Grupo Cultural Kudyapi, Projecte Baobab, Fundació Escó-Gabella, Impulsem SCCL, Oyayi Associació Juvenil, Òmnium Cultural Ciutat Vella i Xamfrà Centre de música i escena del Raval.

Així mateix, també és possible gràcies a la col·laboració d'equipaments culturals i serveis municipals com APC Raval Nord i Sud, la Biblioteca Sant Pau - Santa Creu, el Casal de Joves Calassanç, Casal dels Infants per l’Acció Social als Barris, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Centre Socioeducatiu del Raval, el Districte de Ciutat Vella, l'Escola Cintra, o l’Escola de Músics i JPC.

També participen amb el projecte la Filmoteca de Catalunya, La Capella, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona el Museu Marítim de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu, Palau Güell, Pla de Barris, Servei de Dinamització Comunitària de Ciutat Vella i el Punt d’Informació Juvenil Paral·lel.

Afegeix un comentari nou