Àmbit de la notícia
Comunitari

Un grup de joves fa recomanacions als centres educatius de Barcelona perquè siguin espais segurs pel col·lectiu LGTBI

Les joves durant una de les reunions de preparació de la Comissió de Gènere de lʼinstitut. Font: Assemblea de Cooperació per la Pau.
Les joves durant una de les reunions de preparació de la Comissió de Gènere de lʼinstitut. Font: Assemblea de Cooperació per la Pau.

Les estudiants proposen millorar el coneixement dels protocols i implicar a les famílies en la lluita pels seus drets.

L'alumnat de l'Institut Escola Costa i Llobera, del districte de Sarrià-Sant Gervasi, i de l'Institut Milà i Fontanals, del districte de Ciutat Vella, han elaborat un informe amb propostes per fer de les escoles i els instituts espais segurs per al col·lectiu LGTBI. Les recomanacions, s'emmarquen en el projecte 'Transgredint la norma!: Comunitats globals lliures de LGTBIfòbia', finançat per lʼAjuntament de Barcelona. “Són recomanacions per implementar en els centres educatius amb lʼobjectiu de millorar la inclusió de les persones diverses sexoafectivament i de gènere”, explica Sara Ortiz, tècnica de l'Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP), una de les entitats impulsores, juntament amb ACATHI, entitat LGTBI de referència.

Algunes dʼaquestes recomanacions contemplen formar a les alumnes i les professores i difondre els protocols davant dʼagressions LGTBIòbiques entre els referents, “perquè tot i que existeixen protocols sʼha detectat que en molts casos no es coneixen en profunditat”. Una altra de les problemàtiques que sʼha posat damunt la taula ha estat la de la percepció que tenen les joves sobre lʼacceptació o rebuig per part de la seva família. Bona part de lʼalumnat identifica hostilitat per part de lʼentorn més proper, i en el millor dels casos, acceptació relativa o indiferència. En aquest sentit, una de les recomanacions que fan als centres és “implicar més a les famílies per revertir la sensació de poc suport familiar”.

Al districte de Sarrià-Sant Gervasi prop dʼun 30% de les alumnes admet haver normalitzat algun insult homòfob, un 47% ha presenciat situacions dʼhomofòbia al centre i un 22% les ha patit en primera persona. Dʼentre les agressions més comunes, destaquen les bromes i els insults. Lʼalumnat també hadestacat que, a més dʼactituds LGTBIfòbiques, també es fan comentaris masclistes i feixistes a les aules. 

Pel que fa al districte de Ciutat Vella, un 85% de lʼalumnat coincideix que les principals agressions són burles. Un 38% també destaca la manca dʼeines que té el centre educatiu per acompanyar les persones que han patit una agressió LGTBIfòbica.

Una de les particularitats d'aquests estudis és que els han realitzat les estudiants participants de les Comissions de Gènere dels centres. La metodologia ha estat fer enquestes i entrevistes personals a alumnat i professorat amb la finalitat de detectar com són d'inclusius els seus centres, i a partir d'aquí, poder fer recomanacions per millorar els espais.

Foment del feminisme i la consciència LGTBI a les aules

“A lʼinstitut hi ha molta gent a la que li preguntes què és el feminisme i no et sap respondre”, comenten la Laia i la Candela, membres de la Comissió de Gènere de l'Institut Vila de Gràcia. Elles i les seves companyes de comissió han estat les impulsores del primer festival feminista que ha acollit el centre, una altra de les activitats que s'han emmarcat en el projecte. Una simple pregunta pel centre va ser lʼespurna perquè entre elles sʼorganitzessin i decidissin impulsar
aquesta activitat feminista, de la mà de les tècniques dʼACPP i ACATHI

El festival s'ha estructurat a través de quatre grans activitats com la projecció de curtmetratges i recitals de poesia, mural creatiu o un espai d'aprenentatge més teòric. Tot i això, l'activitat que més ha impactat a les alumnes ha estat la biblioteca vivent d'ACATHI "on les protagonistes han narrat en primera persona com han hagut de fugir dels seus països per raons de diversitat sexual i orientació de gènere", explica Sara Ortiz, tècnica d'ACPP. Des de la Comissió de Gènere han destacat la importància de conèixer altres realitats "escoltar històries de gent real que ha patit un munt pel fet de ser qui són fa molta falta", destaquen la Laia i la Candela.

Les alumnes de tots dos centres valoren molt positivament la iniciativa i la primera edició del festival i esperen que hi hagi una següent edició en la qual hi participin més centres perquè, segons diuen, "volem canviar les coses".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari