Àmbit de la notícia
Comunitari

Un oasi per a l’autocura i l’empoderament de les dones migrades

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • 'Juntes tenim cura' és un espai de la Fundació Surt per a l'autocura de les dones migrades.
    'Juntes tenim cura' és un espai de la Fundació Surt per a l'autocura de les dones migrades. Font: Fundació Surt. Font: Fundació Surt
  • 'Juntes tenim cura' organitza tallers, sessions de reflexió i activitats culturals, entre altres.
    El programa organitza tallers, sessions de reflexió i activitats culturals, entre altres. Font: Fundació Surt. Font: Fundació Surt
  • Les dones participants van realitzar exposició gràfica de denúncia amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere
    Les dones participants van realitzar exposició gràfica de denúncia amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Font: Fundació Surt. Font: Fundació Surt

El programa 'Juntes tenim cura', de la Fundació Surt, cerca construir xarxa, promoure la reflexió i combatre la solitud que sovint impacta en les dones que assumeixen les tasques de cures.

 

La responsabilitat i la majoria del temps dedicat al treball de les cures recau principalment en les dones, que molt sovint fan aquesta feina de manera no remunerada i sense veure reconegut el valor social que aporta aquesta tasca a la nostra societat. 

A més, el sector de la cura de les persones es caracteritza per una gran presència de dones migrades. Construir una xarxa que afavoreixi el seu empoderament i trenqui amb la situació de solitud, abordant el treball de cures des de la garantia dels seus drets són només alguns dels objectius que es proposa el programa ‘Juntes tenim cura’, de la Fundació Surt.

A diferència de la majoria de programes que ha posat en marxa l’entitat d’acció social, pensats i dissenyats per endavant, ‘Juntes tenim cura’ va sorgir com una realitat que es van trobar a la fundació, tal com explica a Xarxanet la seva coordinadora, la Xantal Genovart, qui destaca que “és un projecte d’empoderament social, personal i econòmic, destinat a dones d’orígens culturals diversos que ara mateix estan assumint el 100% de les tasques de cures a la família”.

Per això s’ha cregut necessari “plantejar un espai de trobada on les dones, sobretot les migrades, que sovint no disposen d’una xarxa i tenen molt complicat conciliar, es posin al centre de manera conjunta i col·lectiva i permeti prendre consciència sobre què suposa i significa assumir aquest treball de cures i reflexionar sobre tot allò que sacrifiquen”, exposa Genovart.

Activitats i accions amb les dones com a protagonistes

Cada setmana, el programa ofereix tallers d’empoderament personal per fomentar la participació comunitària, sempre amb les dones com a protagonistes i encaminats a les seves necessitats i inquietuds. Es duen a terme activitats conjuntament amb agents del territori, es promouen accions de caràcter cultural i comunitari, així com sessions de reflexió al voltant del model d’organització social de les cures, tallers d’autocura i benestar emocional, així com visites i sortides de coneixement de l’entorn, entre altres.

A tall d’exemple, la coordinadora de ‘Juntes tenim cura’ explica que en una de les edicions anteriors les dones participants estaven interessades a visitar el Parlament de Catalunya perquè tenien molt d’interès en el tema de la participació política, i així es va fer. També van realitzar una exposició gràfica de denúncia amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, el 25 de novembre.

Així, es tracta de crear un espai compartit per a elles, enfocat des d’una perspectiva de drets i de ciutadania plena, que d’alguna manera vol contribuir a reforçar un procés de presa de consciència. “Treballem l’autoconsciència, mirar-nos a nosaltres mateixes i enfortir-nos”, suma Genovart.

Un espai col·lectiu de treball, reflexió i oci

Per afavorir aquest “autocura”, el programa treballa els impactes negatius que la sobrecàrrega dels treballs de cures comporta per a la salut física i mental, així com en el benestar, l’esfera relacional i la trajectòria vital de les dones cuidadores. “Sacrifiquen formació reglada professionalitzadora, per accedir a una millor feina, per exemple; sovint no han pogut dedicar temps a la seva carrera formativa i professionalment segurament tindran més dificultats, tot i que algunes d’elles venen amb carreres universitàries”, diu Genovart.

La realitat és que el treball de cures és limitant  i no poden fer cursos professionalitzadors, que demanen moltes hores, i sacrifiquen feines perquè no es poden permetre complir els horaris laborals i, per tant, això impacta directament en la seva autonomia i independència econòmica. Aquesta pobresa de temps també té efectes, entre altres, pel que fa a l’oci i pot derivar en situacions d’aïllament. 

L’espai, “un petit oasi” com el defineix la coordinadora del projecte, també cerca combatre la solitud i permet que dones que estan en la mateixa situació es trobin i comparteixin estones, vivències i experiències. Alhora, es treballen i afavoreixen altres qüestions com la corresponsabilitat per tal que les dones puguin tenir una major autonomia a les seves vides. ‘Juntes amb cura’ encara la seva tercera edició aquest mes de setembre i s’allargarà fins a final d’any.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari