Una app per reportar situacions d’antigitanisme

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Júlia Hinojo
L’app s’emmarca en el programa d’Acció per a la Denúncia Eficaç de l’Antigitanisme i la Discriminació. Font: FAGiC. Font: FAGiC
L’app s’emmarca en el programa d’Acció per a la Denúncia Eficaç de l’Antigitanisme i la Discriminació. Font: FAGiC.

Una app per reportar situacions d’antigitanisme

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’eina desenvolupada per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC) comptarà amb un mapa de calor de les incidències dins de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Les persones gitanes pateixen casos de discriminació en el seu dia a dia, a l’entrada i dins dels establiments públics, accedint a diversos serveis o a l’hora de llogar un habitatge. Tot i això, la manca de confiança cap a les institucions públiques i la dificultat d’alguns processos de denúncia fan que aquestes discriminacions estiguin infradenunciades. És per això que la FAGiC ha creat l’app Dikhat, dissenyada per recollir incidències d’antigitanisme en l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’app s’emmarca en el programa d’Acció per a la Denúncia Eficaç de l’Antigitanisme i la Discriminació (AGREP), coordinada per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Informar d’incidències de forma anònima

L’aplicació mòbil es diu Dikhat, que significa ‘atenció’ o ‘vigila’ en llengua romaní, i té com a funció principal registrar incidències de forma totalment anònima. Les dades que es recolliran més enllà de la descripció de la incidència són l’edat i el gènere de la persona que registrarà el cas de discriminació, però s’utilitzarà només per a finalitats estadístiques.

Al ser un procés anònim, la FAGiC vol destacar que l’app no és un espai on registrar denúncies formals. Això sí, comptarà amb un apartat amb un mapa de calor de les incidències i un altre amb recursos sobre què és l’antigitanisme i quins serveis ofereixen la FAGiC i l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona per tramitar una denúncia formal.

L’app es presentarà oficialment el 8 d’abril amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano. Estarà disponible tant per Android com per iPhone.

Agents antidiscriminació, la cara visible del projecte

Per complementar l’app, el projecte compta amb un grup d’agents gitanos que treballaran fent de pont entre les persones que pateixen discriminacions i els estaments públics que ajuden a denunciar l’antigitanisme.

Els i les agents antidiscriminació són la cara visible del projecte als barris, ja que són les persones que s'encarreguen d’organitzar els tallers sobre l’antigitanisme i sobre les eines per denunciar formalment. Ara mateix estan acabant la seva formació. Els tallers als barris començaran el mes de maig.

A més, estan col·laborant amb la UPF, que és la coordinadora del projecte, en la part de recerca. Pel que respecta a l’app, faran difusió de l’eina en els seus barris i s'encarregaran de derivar els casos d’aquelles persones que més allà de reportar la incidència, volen començar un procés de denúncia formal del seu cas.

Objectiu futur: arribar a tot l’Estat

L’objectiu és animar a denunciar els casos d’antigitanisme com a pas bàsic per acabar amb la discriminació. Segons l’equip de la FAGiC, hi ha un gran desconeixement dels passos a fer per interposar una denúncia i això se suma al fet que no hi ha una motivació per començar les diferents etapes d’un procés que es veu com a tant llarg i complicat que l'èxit no és clar i hi ha una sensació de “que no valgui per a res”.

“Volem invertir aquesta tendència, és important que quedi constància dels casos per poder intervenir”, asseguren des del Departament de Comunicació de la Federació.

La FAGiC sempre té projectes en ment per intervenir davant qualsevol actitud xenòfoba i de discriminació en relació a la comunitat gitana. L’app, per tant, tindrà una vida més enllà de la durada del projecte AGREP. “Ens agradaria poder ampliar l’horitzó i que es pugui utilitzar en tot el territori nacional”, asseguren des de l’organització.

Afegeix un comentari nou