Una campanya per proporcionar oportunitats educatives a joves en risc d’exclusió social
Comparteix
La campanya de la Fundació Ser.Gi, 'microBeques 16+', continua un any més per trencar les desigualtats educatives i permetre que joves vulnerables segueixin estudiant.
“L’equitat educativa, per a joves vulnerables, no existeix”. Així ho considera Marina Valladares, la coordinadora de l’àrea d’educació de la Fundació Ser.Gi. Un gran nombre de joves es queden fora del sistema educatiu, sense que les oportunitats d’estudi estiguin al seu abast, per la falta de recursos de les seves famílies. Una situació que les allunya de millorar les seves expectatives de vida en la transició cap a l’edat adulta.
Des de la fundació, defensen que les oportunitats educatives haurien de ser per a tothom, i s’hauria de lluitar des de l’arrel, perquè la igualtat fos una realitat, ja que els mecanismes actuals no són suficients.
Una campanya per trencar barreres
És per aquest motiu que continua la campanya de micromecenatge 'microBeques 16+', amb l’objectiu principal de garantir l’equitat educativa a joves vulnerables i en risc d’exclusió social, majors de setze anys, que han patit situacions de fracàs escolar o complicacions per a seguir formant-se.
Les participants formen part de la Fundació Ser.Gi, la qual els ha proporcionat acompanyament i seguiment des dels seus projectes. “Són joves que ja coneixem, que han fet un procés amb nosaltres”, afirma Valladares. Concretament, els centres d’actuació són a Celrà, Lloret de Mar i Salt. Les adolescents es troben en un moment en què decideixen reprendre els estudis, però les dificultats econòmiques els ho impedeix.
'MicroBeques 16+' els ofereix uns ajuts econòmics i tutorials per guiar el seu camí cap a l’edat adulta. Les aportacions econòmiques es destinen, per exemple, a assumir períodes de matriculació que no quadren amb les beques habituals, en formacions ocupacionals que no estan becades o en cobrir necessitats, com el transport o el material que necessiten utilitzar diàriament per estudiar als centres.
Una esperança cap al futur
“Les ajudes permeten cobrir aquesta necessitat concreta amb la qual poden accedir a estudiar el que més els motiva”, afegeix Valladares. A més, accedir a estudis postobligatoris millora la seva ocupabilitat i itinerari vital, ja que els crea un futur. Des de la Fundació Ser.Gi destaquen que és molt important l’acompanyament de vida que fan a les participants en els seus processos formatius, laborals i emocionals, un fet que, juntament amb les ajudes econòmiques de les beques, multiplica l’èxit de la persona.
Actualment, la campanya de micromecenatge es troba a la meitat de la seva actuació. A través de la plataforma Goteo es pot participar, ja que just acaba d’engegar la segona ronda de la iniciativa: durant quaranta dies més es poden continuar fent aportacions, que seran pel curs 2022 - 2023. “Animem a la gent a fer aportacions, el mínim són deu euros, que és una aportació petita, i realment té un impacte molt gran en la vida dels joves”, detalla Valladares.
Valoració de l’any anterior
Aquest és el segon any que se celebra la campanya i, com a valoració de les actuacions del curs 2021 - 2022, la coordinadora de l’àrea d’educació de la fundació, afirma que un 100% de les persones becades han continuat o finalitzat els estudis que cursaven, amb un 0% d’abandonament.
Amb els diners recaptats, es van poder beneficiar trenta joves de la campanya, i es va aconseguir cobrir despeses com: matrícules de cursos, cicles formatius, cursos d’accés, una part important de material específic tecnològic, com mòbils o ordinadors, transport i material específic o taxes.
Afegeix un nou comentari