Una guia didàctica aborda l’emergència climàtica en clau d’humor gràfic per treballar a les aules

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
La guia s’ha elaborat arran de l’exposició ‘Humoràlia SOS Clima’. Font: Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida.
La guia s’ha elaborat arran de l’exposició ‘Humoràlia SOS Clima’. Font: Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida.
La coordinadora i Humoràlia organitzen exposicions monogràfiques itinerants que es fan cada dos anys sobre una temàtica relacionada amb els ODS i els drets humans. Font: Coordinadora d'ONGD de Lleida Twitter
La coordinadora i Humoràlia organitzen exposicions monogràfiques itinerants que es fan cada dos anys sobre una temàtica relacionada amb els ODS i els drets humans. Font: Coordinadora d'ONGD de Lleida Twitter
El document didàctic, a càrrec de la pedagoga Dànae Quiroz, ofereix informació detallada sobre l’emergència climàtica i propostes d'activitats. Font: Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida.
El document didàctic, a càrrec de la pedagoga Dànae Quiroz, ofereix informació detallada sobre l’emergència climàtica i propostes d'activitats. Font: Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida.

Una guia didàctica aborda l’emergència climàtica en clau d’humor gràfic per treballar a les aules

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

El material s’ha elaborat arran de l’exposició ‘Humoràlia SOS Clima’, fruit de la col·laboració entre la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida i l’associació Humoràlia, i ara s’ha editat en la seva versió impresa.

La lluita pels drets ambientals i la preservació del planeta davant l’emergència climàtica que amenaça el nostre futur és una realitat que cal abordar amb urgència i des de tots els angles. Educar en les respostes al canvi climàtic ha de ser una prioritat si volem fer front al que avui és ja el principal repte que travessa la humanitat a escala global.

Amb aquest objectiu, la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (aMS) de Lleida ha editat una guia didàctica de l’exposició ‘Humoràlia SOS Clima’, que ara presenta en la seva versió impresa gràcies a la col·laboració amb Pagès Editors.

La guia, que ja s’ha treballat a molts centres educatius, s’enfoca a sensibilitzar sobre la problemàtica del canvi climàtic i proposar solucions a través de l’humor gràfic, per despertar l’interès de l’alumnat i promoure una reflexió crítica sobre la importància de conservar el planeta.

El document didàctic, a càrrec de la pedagoga Dànae Quiroz, ofereix informació detallada sobre l’emergència climàtica, les causes i perills que implica, així com les polítiques i mesures que s’estan duent a terme per aplacar-la. Igualment, planteja un ampli ventall d’activitats i propostes perquè les estudiants de totes les edats puguin apropar-se a aquesta qüestió de vital importància per al futur d’una manera interactiva i divertida.

Exposicions biennals d’humor gràfic des del 2009

La guia pedagògica neix arran de la mostra d’humor gràfic que es titula ‘Humoràlia SOS Clima. Sense planeta no hi ha futur’, que la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida ha creat fruit de la seva col·laboració amb l’associació d’artistes gràfics de Lleida Humoràlia, amb qui l’uneix una relació que es remunta molts anys enrere. Des del 2009, ambdues entitats tenen en marxa un projecte conjunt que es tradueix en mostres biennals i diversos materials per donar a conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des del punt de vista de l’humor gràfic.

“Es tracta d’exposicions monogràfiques itinerants que es fan cada dos anys sobre una temàtica relacionada amb els ODS i els drets humans, que escollim de forma assembleària des de la coordinadora”, explica l’Anna Sans, tècnica de sensibilització de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. Així, en el passat s’han abordat temes com les migracions forçades, les desigualtats i els drets de les dones, entre altres.

La idea sempre és sensibilitzar i promoure la reflexió sobre els drets humans aprofitant el potencial transformador de l’humor gràfic. Per això, a través dels contactes internacionals de l’associació Humoràlia, es fa una crida internacional a artistes gràfics d’arreu del món perquè facin arribar les seves il·lustracions al voltant de la temàtica escollida. Posteriorment, se seleccionen una cinquantena d’obres que formaran part de l’exposició i el catàleg, en versió digital.

“És molt interessant perquè podem apropar-nos a visions diferents i conèixer punts de vista de molts indrets del món sobre una mateixa temàtica”, apunta Sans. A tall d’exemple, la mostra sobre la crisi climàtica inclou obres d’artistes de països tan diversos com Indonèsia, Egipte, Cuba, Montenegro, Algèria, Brasil i l’Iran, entre molts altres.

L’emergència climàtica: fomentar la reflexió i connectar amb el jovent

L’emergència climàtica ha estat el tema escollit per a l’última exposició i respon al propòsit de “visibilitzar i sensibilitzar sobre una de les principals amenaces per a la humanitat i la biodiversitat, posant al centre el seu impacte en l’accés als drets humans”, indica la tècnica de la coordinadora.

A banda de ser una qüestió d’actualitat i de vital importància per al futur de planeta, un altre dels motius per centrar la mostra en l’emergència climàtica és l’atractiu que té per a la joventut. “Hem escollit aquest tema també perquè ens ajuda a connectar amb el jovent, i és important perquè sovint un dels problemes que tenim al sector és que manca relleu generacional pel que fa a algunes lluites”, expressa Sans, qui creu que la problemàtica de l’emergència climàtica “mou el jovent, arran de la influència de moviments com Fridays For Future i altres a escala europea i mundial”.

A més, també permet a la coordinadora establir una línia de connexió amb entitats que treballen des de l’àmbit de la conservació del planeta i teixir un vincle per treballar aspectes molt rellevants com la justícia climàtica. “Bàsicament, es tracta de sumar esforços, que és vital si volem caminar cap a un futur habitable”, sumen des de l’entitat. D’ençà que es va inaugurar, la mostra d’humor gràfic ha circulat per diferents espais com centres educatius, centres culturals i museus, entre altres, i sempre de manera gratuïta a càrrec de la coordinadora.

Guia didàctica, ara en paper, per facilitar el treball a les aules

L’èxit de l’exposició ha superat les expectatives de la coordinadora, qui ha rebut nombroses peticions fer xerrades i activitats al voltant de la mostra. Tant ha estat així que l’entitat es va plantejar editar material didàctic amb l’objectiu de facilitar encara més als centres educatius la possibilitat de treballar el seu contingut. “Vam pensar que fent una guia didàctica les escoles podrien desenvolupar la temàtica de l’emergència climàtica a l’aula”, diu Sans.

Dit i fet. Amb l’ajuda de la pedagoga Dànae Quiroz, qui ha fet tot el treball de vincular les qüestions que tracta la guia i adaptar-les al currículum escolar per facilitar que es puguin treballar de manera transversal a totes les assignatures.

D’aquesta manera, a més d’incloure tota mena d’informació transversal sobre l’abast de la crisi climàtica, la guia proposa activitats pensades per a tots els nivells educatius vinculades a les diferents il·lustracions que componen l’exposició, que es poden treballar sense la necessitat de comptar amb la mostra al centre. Moltes escoles ja ho han fet amb la guia en format digital, però ara la coordinadora ha fet un pas més enllà editant la versió en paper, gràcies a la col·laboració amb Pagès Editors, una editorial local de Lleida.

“La col·laboració amb Humoràlia és un dels projectes centrals de la coordinadora, i amb aquesta edició impresa també tenim un material propi i en paper que podem oferir com una eina significativa en l’àmbit de l’educació per a la transformació social”, assegura la tècnica de sensibilització de l’entitat. De fet, aquesta és la primera guia didàctica elaborada específicament per una pedagoga per facilitar que es treballi a les aules que s’ha fet vinculada al projecte Humoràlia.

L’humor gràfic com a eina per educar en la transformació social

Amb tot, una de les claus de la bona acollida dels projectes fets braç a braç amb l’associació Humoràlia rau en el fet que aborden qüestions i temes punyents des de l’humor gràfic. “Ens hem adonat que tractar aquestes temàtiques des de l’humor gràfic produeix més impacte a nivell emocional i fomenta molt el debat i la reflexió; creiem que és una manera més fàcil d’arribar a les persones, i especialment al jovent”, raona Sans.

De la mateixa manera, comptar amb il·lustracions d’artistes d’arreu del món també aporta diferents mirades i perspectives sobre un mateix problema d’abast universal, alhora que ajuda a enriquir el debat, provocar la reflexió i remoure consciències.

“Ja fa anys que des de la coordinadora considerem que les arts són una eina molt poderosa de transformació, i cada cop més volem vincular art i educació per a la transformació social perquè hem comprovat que dona molt bons resultats a l’hora d’encarar diferents temàtiques, sobretot en l’àmbit educatiu”, rebla Sans. En aquesta línia, l’entitat col·labora amb altres iniciatives artístiques com el festival de cinema d’animació Animac, de Lleida, i amb museus, entre altres.

Ara, la coordinadora ja està treballant la pròxima exposició biennal amb Humoràlia i ha posat en marxa la crida internacional per recollir obres per a l’edició del 2023, que se centrarà en la cultura de pau, sota el títol ‘La pau és el camí’. El període de recepció d’obres resta obert fins al 25 de juny i ja se n’han rebut més del doble que en crides anteriors. “La idea no és tractar el tema de la pau únicament com a absència de guerra, sinó posar èmfasi en el fet que la pau només s’aconsegueix amb l’absència de totes les violències i opressions”, conclou l’Anna Sans.

Afegeix un comentari nou