Una noia. Un trastorn mental. Un desig: fer teatre

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Una noia. Un trastorn mental. Un desig: fer teatre

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

“Ella” és el resultat del programa de Teatre Social de Pallapupas, que juntament amb Radio Nikosia han gestat durant nou mesos aquesta obra de teatre. L’argument parla d’una noia, a la que diagnostiquen un trastorn mental. Aquest fet s’interposarà entre ella i el seu gran desig: fer teatre.

Al 2011, es va posar en marxa el taller de teatre social coordinat per Pallapupas, una associació sense ànim de lucre, i Radio Nikosia, una emissora gestionada per persones diagnosticades per problemes mentals. Després de nou mesos de treball , del taller en va néixer "Ella" una obra que parla d’una noia que desitja fer teatre i de com el diagnòstic d’una malaltia mental l’allunyarà d’aquest somni.

L’objectiu d’aquest taller coordinat per Antonio Masegosa, director artístic de Pallapupas, era donar eines teatrals a les persones diagnosticades per alguna malaltia mental. Però, a mesura que es treballava, va sorgir la idea de portar a escena una obra que parlés de salut mental. Així doncs, els actors protagonistes, que són persones que han patit un trastorn mental, van anar donant forma a aquesta obra a partir de les seves experiències i vivències.

El taller doncs, sorgeix amb la idea de donar veu a les persones perquè siguin protagonistes de la seva pròpia història i millora la seva capacitat de relació, però va acabar convertint-se també, en una eina per lluitar contra l’exclusió social provocada per l’estigma associada als trastorns mentals.

L’obra ja s’ha representat tres vegades en diferents centres cívics: Can Felipa, la Farinera del Clot i a l’Espai Jove La Fontana. I l’acollida per part del públic ha estat molt bona, tal i com explicaven els membres de la companyia. L’objectiu ara, es seguir-la representant. Paral·lelament però, s’ha començat a assajar una altra obra teatral que també girarà entorn al món de la salut mental.

Tot el procés de creació, assaig i estrena d’"Ella" ha quedat recollida en la sèrie documental “Brots”, creada per la productora Crampton i emesa per la Xarxa de Televisions Locals. Són tretze capítols que recullen les històries dels protagonistes de l’obra i el procés de construcció d’”Ella”. Els capítols també es poden veure accedint a www.brotslaserie.com

Podeu accedir a més informació llegint la notícia Brots: una sèrie de bogeria.

El projecte de Pallapupas

Des del 2003, Pallapupas desenvolupa un programa de Teatre Social. Aquest es basa en el teatre de l’oprimit, una tècnica on el públic intervé interactuant amb els actors i actrius durant l’obra. En el cas concret d’aquest taller amb Ràdio Nikosia, s’ofereix eines teatrals a les persones que han viscut episodis o han estat diagnosticades per problemes mentals per tal de millorar la seva relació amb el món i evitar el risc d’exclusió social. “La societat ha de veure la persona més enllà del seu trastorn” tal i com explica Antonio Masegosa, director artístic del projecte.

Afegeix un comentari nou