Àmbit de la notícia
Comunitari

Una xarxa de coworkings per deslocalitzar el treball

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Carla Fajardo Martín
  • Espai de coworking Kunlabi, creat per la cooperativa Bildi a Sant Joan de Mediona.
    Espai de coworking Kunlabi, creat per la cooperativa Bildi a Sant Joan de Mediona.

L'associació Cowocat considera que els espais comunitaris poden aportar canvis positius en les noves maneres de treballar.

Una xarxa de coworkings per deslocalitzar el treball i poder moure'ns entre zones urbanes i rurals amb facilitat. Aquesta és l'oportunitat que veu Jordi Silvente en una xarxa de coworkings com la que impulsa Cowocat, l'associació de coworkings de Catalunya, que veu aquesta fórmula com a eina de dinamització socioeconòmica, territorial i, sobretot, laboral, que "pot aportar canvis positius en les noves maneres de treballar".

"Si les empreses ubicades a Barcelona, fins i tot les administracions, permetessin al personal treballar dos o tres dies a la seva localitat, el guany social seria brutal", afirma.

De fet, ja apunten cap a aquesta direcció amb la visa de mobilitat, que permet que els coworking que s'associïn, a més d'aconseguir visibilitat per dinamitzar la seva zona i contactar amb altres coworkings, ofereixin a les persones usuàries la possibilitat d'utilitzar tres dies al mes un altre coworking de la xarxa sense cap cost.

Coworkings rurals, en auge però a mig gas

Els coworkings estan en auge, tant urbans, monopolitzats per grans oficines, com rurals, liderats per iniciatives petites com ara Zona Líquida, una associació de coworkers de Riba-Roja d'Ebre.

Malgrat això, la deslocalització que s'esperava amb la pandèmia no ha tingut la dimensió que es preveia. Cal un canvi de mentalitat i d'estil de vida, però també una aposta política en aquest àmbit i en d'altres com el ferroviari o el de la connectivitat. "Les lleis del teletreball es fixen en qui paga la cadira i el wifi, i proposem que paguin una part del coworking", diu Silvente, que creu que a nivell laboral la presencialitat té molt de pes i no ens hem sabut adaptar.

Defensen el coworking com a eina per al repoblament i creuen que cal parlar menys de teletreball i més de deslocalització perquè la feina "tingui un impacte en el temps de desplaçament, en l'economia de proximitat, en la conciliació i en el medi ambient". "Creiem en un lloc de sociabilitat laboral i no en treballar a casa", afegeix Silvente.

Des de Cowocat, han acompanyat Cowocat Rural, un projecte del grup d'acció local de la Ribera d'Ebre que enllaça diferents coworkings per dinamitzar l'economia a les zones rurals i intentar que el coneixement que marxa cap a les ciutats retorni als pobles.

Un altre dels espais rurals és Kunlabi, creat per la cooperativa de disseny gràfic Bildi, i situat a Sant Joan de Mediona. Ara, juntament amb l'ajuntament del municipi, han impulsat la comunitat de coworkers i emprenedores Sinèrgika.

Fer de la taula l'oficina

El creixement del teletreball, i també d'aquests espais, va lligat a l'augment del treball per projectes, les organitzacions transversals i les feines 'freelance', un cúmul de tendències que podria estar agreujant la precarització. Silvente, però, salva les distàncies entre el teletreball, "un pas enrere en la salut professional de les persones", i els coworkings, que "potencien el sentit de pertinença" de forma natural.

"La clau és la comunitat de persones independentment de què treballin. De la seva taula en fan la seva oficina. Si al costat tenen una persona que fa una altra cosa, és el seu company de feina. És coneixement compartit, un hub de coneixement", conclou.

 

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari