Vending sostenible i de comerç just: qui diu que el que hi ha en una màquina ha de ser plastificat?
Comparteix
Il·lusions (Alternativa Global) és el projecte de Joan Obiols, que demostra que des de l'autonomia es pot cooperar amb entitats i fer-ho amb els valors de l'Economia Social i Solidària.
Joan Obiols és autònom i la mostra que des de l'autonomia es pot intercooperar amb les entitats i fer-ho amb els valors de l'Economia Social i Solidària. Il·lusions (Alternativa global) és el seu projecte professional i gairebé de vida, una iniciativa pionera de màquines de cafè i de vending de consum responsable per a empreses, institucions i entitats.
Treballador social format en cooperació internacional, va iniciar-la obrint una botiga de consum responsable al seu poble, Oliana, a l'Alt Urgell, que es va acabar transformant en el que és a el projecte. "Va ser una prova pilot per estudiar els productes i fer-los arribar a tot el territori", explica.
Comerç just, proximitat i economia solidària
A les seves màquines no hi ha coca-coles ni palmeres de xocolata de brioixeria industrial, ni tampoc cafè a 40 cèntims. "M'he tancat moltes portes, però he guanyat en essència", diu.
La seva especialitat és el cafè de comerç just ecològic, que se serveix en gots biodegradables i amb llet ecològica, i ara s'està iniciant en la venda d'snacks, sempre de comerç just com Alternativa3, o de proximitat o de projectes d'economia social i solidària. No és fàcil trobar alternatives, però existeixen: "Qui ha dit que el que hi ha en una màquina de vending ha de ser de plastificat? A vegades, és senzillament que no ho hem provat".
Menys embolcalls
La disminució de residus i la reutilització són també objectius per aconseguir la sostenibilitat mediambiental. Per exemple, explica, li ofereixen poma de comerç just però deshidratada i embolicada amb plàstic. "Per què no podem posar una poma tal qual? Necessita més manteniment? Doncs comencem per aquí". La visió capitalista fa que prioritzem la rendibilitat "quan en una empresa d'economia social potser ens interessa més que les persones estiguin ocupades".
Per això, fa una tasca d'investigació i, actualment, està cercant la manera de poder fer servir gots reutilitzables personalitzats, el manteniment dels qual pugui generar llocs de treball a les entitats.
Persones amb diversitat funcional darrere del manteniment
Ja té una trentena de màquines repartides per entitats com l'associació Alba, Talma o l'Olivera. Contacta amb les entitats per establir "un vincle i una comunicació real" i forma de manera personalitzada persones amb diversitat funcional vinculades perquè facin el manteniment de les màquines amb un conveni de voluntariat.
Alhora algunes d'aquestes persones formades s'encarreguen de fer una ruta periòdica per dur a terme el manteniment de les màquines situades en empreses i centres educatius.
Obiols, format també com a terapeuta Gestalt, es coordina amb les entitats per fer un seguiment del procés terapèutic de les persones participants. "És una oportunitat per sortir de la seva quotidianitat", comenta Obiols, que afirma que la il·lusió final seria poder tenir almenys una persona contractada. "El dia que, pel que sigui, no hi ha màquines, no ho porten bé", afegeix divertit.
Impuls per a l'ESS i croada al 'greenwashing'
Il·lusions, el nom del projecte, és el que utilitza com a concepte per tirar endavant aquesta xarxa social i solidària que ha anat generant i que cada vegada és més gran: "Em trobo projectes que són d'economia solidària i no ho saben. Els aproximo perquè indaguin".
No tot són floretes per al sector social. És autocrític amb la burocràcia i la falta de facilitats, especialment en el seu cas com a autònom i no com a entitat. Va intentar col·laborar amb la banca ètica però la lentitud en el procés el va fer desistir.
A més, intenta fer difusió del que vol dir consumir de forma responsable a les escoles i instituts, i a través de La Coordi i Setem.
Tot i que cada vegada hi ha més empreses sensibles amb la realitat social i mediambiental, Obiols es troba sovint amb el 'greenwashing': "Hi ha una gran aposta mediàtica, però després rasques una mica i trobes mancances, per exemple, en la manera en què es tracta les persones treballadores o en els altres productes que consumeixen". És per això que "hem d'anar cap a la congruència i ser més coherents amb el que prediquem".
Il·lusions Alternativa Global és un projecte amb vocació d'inserció social que es dedica a les màquines de vending de cafè ecològic i de #ComerçJust.
— Pam a Pam (@pamapamcat) December 16, 2019
Ja els podem donar la benvinguda com a membres de #pamApam i de l’#ESS!https://t.co/dq2Qgs1ZK2 pic.twitter.com/FdxHYB1wDg
Per contactar amb el projecte podeu escriure a il.lusionsalterglobal@gmail.com.
Afegeix un nou comentari