Àmbit de la notícia
Comunitari

Víctor Martí: "La nostra entitat té com a missió la recuperació i manteniment del patrimoni marítim de Sant Pol de Mar"

Entitat redactora
Colectic - Comunitari
  • El Víctor al costat d'una embarcació tradicional
    Les embarcacions tradicionals són un dels elements del patrimoni marítim que A tot drap conserva Font: A tot drap
  • Un grup d'homes portant a l'aigua una embarcació
    Portar a l'aigua una embarcació a la manera tradicional requereix moltes persones Font: A tot drap

El president de l'associació A tot drap ens explica tot el que duen a terme per tal de mantenir vives les tradicions marineres en aquesta localitat del Maresme, tant pel que fa a les embarcacions tradicionals com a d'altres aspectes.

Quina és la missió de la vostra associació?

La recuperació i manteniment del patrimoni marítim de Sant Pol de Mar. Si mirem enrere, veurem que la recuperació del patrimoni marítim va començar a prendre forma a la Catalunya Nord durant els anys vuitanta del segle passat i es va constituir en un moviment associatiu que posteriorment es va estendre cap al sud. Avui, diverses entitats s’esforcen per donar a conèixer la importància d’un patrimoni que sovint és oblidat pels estaments oficials.

L’autèntic motor d’aquest afany és la voluntat de persones i associacions que, de manera totalment altruista, han anat treballant per fer renéixer l’interès per aquesta herència cultural gairebé desapareguda: les embarcacions, l’art de la navegació a vela llatina o vela tradiciona de forma més general... A Catalunya, totes aquestes iniciatives i associacions s’agrupen al voltant de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, de la qual A tot drap és sòcia i membre activa.

Vau constituir la vostra entitat l'any 2006. Quines van ser les motivacions per crear-la?

Ens vam formar com associació fruit de la preocupació d’un grup de persones per la pèrdua progressiva dels darrers llaguts de la platja de les Barques de Sant Pol, que eren els últims vestigis d’un passat mariner amb centenars d’anys d’història. Tot i així, els seus orígens arrenquen de l’any 2001 quan un grup d’amics s’animen a aparellar a vela llatina una primera barca, la Grimola. Més tard, al 2004, la Tortuga i posteriorment, al 2005, la Dolors. Altres embarcacions recurepades han estat la Massagran, l’Amparo, la Xavi, la Montserrat o la Lorenzo, entre d’altres.

Un fet important a destacar és la signatura l’any 2008 d’un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Pol i el Museu Marítim de Barcelona per construir el sardinal Sant Pau i per restaurar la Caseta del Motor, com a centre d’interpretació de varada. La Caseta, que havia estat inaugurada l'abril de 1932, conserva en perfecte estat de funcionament el motor elèctric original, adquirit a partir de l'exposició del 1929, i el motor auxiliar, un ferm semidièsel. A partir d'aquí, l'activitat de l'associació s'ha mantingut, ha anat creixent i diversificant-se.

Quines accions o activitats dueu a terme per tal d'assolir els vostres objectius com a associació?

A Tot Drap organitza i dinamitza la seva activitat a partir de diferents seccions, i això possibilita que els associats hi participin de maneres diferents. Les seccions que funcionen actualment són la de barques (llaguts a motor i/o vela llatina), la de patins (sèniors, júniors i a rem), el sardinal Sant Pau, la Caseta del Motor i la de Patrimoni Marítim, que vetlla per la recuperació d’antics espais vinculats al passat mariner de Sant Pol.

Les activitats que portem a terme són el foment de la pràctica i la divulgació de la navegació en embarcacions tradicionals pròpies; l'organització i participació en trobades d'embarcacions tradicionals; tasques per a la recuperació i el manteniment del nostre patrimoni marítim; l'organització i/o participació en diferents esdeveniments culturals; la realització d’exposicions, xerrades i altres activitats; l'elaboració, edició i venda de material i/o activitats de marxandatge i la participació en els òrgans de govern i en les activitats de la Federació.

Quantes persones teniu associades?

Actualment som més d'un centenar d'associats (120 aproximadament) que a títol individual o familiar s'adhereixen al projecte i li donen suport amb diferents nivells de participació i implicació en funció dels interessos i disponibilitats de cada persona. N’hi ha que són o han estat professionals del mar i d’altres que són aficionats a la navegació tradicional, ja sigui amb vela llatina, patí a vela o altres formes de navegació. A tots els uneix l’estimació pel mar i valoren el que els aporta.

Parla'ns una mica sobre la vostra relació amb la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial i amb altres entitats.

Actualment, A Tot Drap ocupa la presidència de la Federació i tenim l'encàrrec, juntament amb el Moll d'Arenys, d'organitzar la V Festa de la Mar, que tindrà lloc el 31 de maig i l'1 i el 2 de juny a Arenys i a Sant Pol de Mar. Aquesta trobada convocarà més de 60 embarcacions tradicionals i ofereix un programa molt complert d'activitats, tant de navegació, com a terra amb xerrades, fires amb artesania i espectacles de música i dansa, entre d'altres. 

Recentment, i amb la perspectiva d’aquesta V Festa de la Mar, vam organitzar amb la Federació i el Moll la I Trobada d'Hivern, que va ser un èxit de participació, amb més de 15 embarcacions, 140 navegants membres d'un total de 13 associacions i també la participació d'amics i companys de la Catalunya Nord.

I com us relacioneu amb el Museu Marítim de Barcelona?

Amb el Museu Marítim hem col·laborat des de l'inici de l'associació i aquesta col·laboració es manté en l'actualitat. El Museu sempre ha donat suport a les activitats de l'associació i de la Federació i, en la mesura de les seves possibilitats, també ha col·laborat amb la participació de les seves embarcacions en les nostres trobades o amb altres formes de col·laboració.

Hi ha alguna cosa més que consideris important i que t'agradaria afegir?

I tant! Aprofito per convidar-vos a la V Festa de la Mar a Sant Pol i a Arenys. Si hi veniu, podreu participar a les nostres activitats, com ara embarcar-vos i gaudir d'un bateig de mar. Amb iniciatives com les de la nostra entitat, A Tot Drap, tot això és possible!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari