Vilanova i la Geltrú: 100 anys després del Segon Congrés d’Ateneus
Comparteix
La segona trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans ha donat empenta al moviment i ha fixat una continuïtat a l’esdeveniment. El relleu el pren el Centre Social Terra, que organitzarà la trobada a la ciutat de València a la primavera del 2013.
Unes quaranta entitats es van reunir a Vilanova i la Geltrú el passat mes de maig en el que va ser la Segona trobada de Casals i Ateneus dels Països Catalans. En aquesta ciutat va tenir lloc ara fa cent anys el Segon Congrés d'Ateneus de Catalunya i per aquest motiu l’Ateneu Vilanoví es va proposar com a organitzador d’aquesta segona trobada, la primera havia tingut lloc a Sabadell, organitzat pel Casal Can Capablanca l'any 2011.
L’objectiu d’aquesta trobada era extreure acords i accions específiques amb continuïtat que permetessin als més de 100 ateneus i casals populars autogestionats millorar les seves capacitats i condicions. En aquest sentit els organitzadors i participants es van mostrar satisfets dels resultats ja que després de dos dies, 18 i 19 de maig, es va constituir una gestora per tal de fer seguiment de l’aplicació dels acords presos i vetllar pel seu compliment. Alguns dels projectes concrets que es van encarrilar s’emmarquen en el camp de l’assessorament jurídic i financer, en la programació cultural i la distribució de mitjans de comunicació populars, en ajudar a la visualització de casals i ateneus a través d’una nova web i una agenda cultural compartida i la constitució d’uns futurs fons socials per ajudar a finançar els nous ateneus i ajudar a consolidar-se als existents.
"Els casals i ateneus han estat i són una realitat viva dels pobles i ciutats"
Les jornades van incloure diferents activitats i tallers i els actes gratuïts van tenir, segons els organitzadors una gran assistència i es van complir les expectatives al teatre, als concerts i a la xerrada que va tenir lloc al Foment Vilanoví.
El dissabte es van desenvolupar els tallers, que estaven preparats i pensats per ajudar a les entitats participants a millorar la seva gestió interna i a plantejar alternatives en temes com són el finançament, l’economia o la programació cultural. També es va organitzar un taller d’assessorament legal referent als locals, la legalització de les entitats i els serveis, un altre sobre comunicació i contrainformació dirigit pel setmanari La Directa i L’Accent.
El taller conjunt per parlar de la coordinació nacional de Casals i Ateneus va tenir un gran seguiment i la taula rodona internacional va presentar les experiències de diferents entitats d’Itàlia, l’ARCI; d’Alemanya, Federació d’Entitats Culturals Kurdes a Europa; i del País Basc, el Kafe Antzokia. Aquestes van explicar com elles havien aconseguit teixir un substrat cultural de lluita i transformació.
La propera trobada tindrà lloc l’any vinent i estarà organitzada pel Centre Social La Terra, de la ciutat de València. Mentrestant, durant aquest temps la gestora constituïda el passat 19 de maig, s’encarregarà de vetllar per la implementació dels acords aprovats en aquestes jornades i aconseguir que, l’esforç d’aquesta trobada, no quedi només en idees sense continuïtat.
L’Ateneu de Vilanova (1877 – 1939)
L’Ateneu Vilanoví va néixer fa dos anys amb la voluntat de recuperar l’esperit del desaparegut Ateneu de Vilanova o la Geltrú l’any 1939 i donar a la ciutat un espai per la transformació social, política i cultural. El principal repte de l’entitat és donar-se a conèixer i engrescar als vilanovins i vilanovines a participar als seus actes i a conèixer els seus projectes. Actualment sumen un centenar de socis individuals i els membres de 5 entitats que en formen part: La CUP, l’Agrupació ecologista APMA, la cooperativa de consum La Vinagreta, l’Assemblea de Joves de Vilanova i l’entitat cultural Desperta!
El Centenari
Per commemorar el centenari del 2n Congrés Regional d’Ateneus i Associacions de Catalunya es van organitzar diferents actes i activitats des del Fòrum de les Entitats, un grup d'entitats vilanovines que va organitzar una xerrada del Vicent Partal, i una Passejada per la Vilanova associativa del 1912, entre altres.
Afegeix un nou comentari