Voluntariat d’acompanyament i suport a joves per motivar-los a seguir amb els seus estudis
Comparteix
Des de la Fundació Autònoma Solidària, han creat el projecte amb l’objectiu d’incrementar la motivació acadèmica i orientar les estudiants de Cerdanyola i Badia del Vallès.
Engega motors el nou programa de mentoria socioeducativa per a alumnes de secundària de les poblacions de Cerdanyola del Vallès i Badia, impulsat per la Fundació Autònoma Solidària i les seves voluntàries. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és ajudar i contribuir en l’èxit educatiu de totes aquelles alumnes que es troben en situació de vulnerabilitat, social i econòmica, i baixa motivació acadèmica.
La finalitat és reduir exponencialment la desafecció escolar en les joves i donar suport en la seva continuïtat dels estudis obligatoris. Actualment, el percentatge de les estudiants que abandonen la formació secundària obligatòria és elevat, ronda el 30%, explica Elsa Espinosa, coordinadora de l’àrea socioeducativa de la Fundació Autònoma Solidària (FAS). Per tant, aquesta iniciativa pretén pal·liar aquesta esquerda i ajudar a les joves a finalitzar els seus estudis.
“La mentoria és un recurs en el qual s’accedeix a pocs joves, ja que és individualitzat, però si la cosa funciona té un impacte que perdura en el temps”, afirma Espinosa. També se’ls donarà suport i ajuda en àmbits fora de l’entorn acadèmic, com els seus objectius personals i inquietuds.
Programa de mentoria socioeducativa: en marxa
Les alumnes de secundària en rebre ajudes tindran entre 13 i 14 anys, i en el programa de mentoria hi poden participar estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de qualsevol grau, màster o postgrau.
La primera trobada ja s’ha dut a terme, en la qual han participat de manera grupal les joves i les voluntàries, amb la finalitat de conèixer-s i deslliurar les estudiants de qualsevol preocupació que poguessin tenir. “Perquè vegin que hi ha més joves que es troben en la mateixa situació, i evadir dubtes com ‘per què m’han escollit a mi’?’, destaca la coordinadora de l’àrea socioeducativa de la FAS.
El #voluntariatUAB de la @FAS_UAB motivarà altres joves a seguir estudiant amb nou programa de mentoria socioeducativa https://t.co/Ix7m1TQHla#UAB @Cerdanyola @AjuntamentBadia pic.twitter.com/tc0Zlu9JNh
— Universitat Autònoma de Barcelona (@UABBarcelona) February 1, 2022
Funcionament de la iniciativa
A més, s’ha dut a terme l’emparellament entre mentora i alumna, i s’han organitzat dinàmiques per tal d’iniciar aquesta connexió i trencar el gel. A partir d’aquí, el dia 10 de febrer ja comencen les primeres trobades setmanals entre parelles: prèviament han pactat quin dia de la setmana és el més convenient per les dues persones i han establert els objectius i les prioritats a treballar, segons el que l’alumna necessiti: suport en l’estudi, ja sigui perquè a casa no té suport o no hi ha els recursos necessaris.
També es duu a terme acompanyament i orientació, temes més personals i d’habilitats socials i afectives; i, orientació professional, assessorament per trobar allò que els agrada, es fa una exploració de diferents àmbits perquè la jove s’identifiqui en algun.
El funcionament del programa consisteix a crear un vincle entre les dues persones que faciliti el desenvolupament personal i social de l’alumna, amb confiança, compromís i implicació. Es fa una trobada setmanalment, d’aproximadament dues hores, per dur a terme les activitats de mentoria. Seran a la tarda, a la població on visqui la jove, Cerdanyola del Vallès, Badia o l’entorn proper.
El procediment de l’emparellament
Per tal d’emparellar correctament la mentora i l’alumna, es duen a terme entrevistes on es coneixen una sèrie d’informacions per determinar el perfil de la jove que participa: inquietuds, situació familiar, social i acadèmica. Amb les estudiants voluntàries es segueix el mateix procediment d’entrevista.
El període de participació és de febrer a juny. Alguns dels requisits són que sigui una persona amb habilitats comunicatives, maduresa emocional, capacitat empàtica, per tal d’establir una relació beneficiosa d’aprenentatge mutu, segons plasmen des de la FAS.
Per a presentar-s’hi, cal omplir aquest formulari (indicar programa ‘Mentoria socioeducativa’). Per contactar amb l’equip de responsables, es pot fer a través de correu electrònic mentoriasocioeducativa.fas@gmail.com o per telèfon, al número 634.814.093.
Tots els estudiants universitaris que estan vinculats al programa han de cursar un programa de formació, tant en la metodologia en mentoria social com en el context en el qual es mouen el perfil de mentores que tenen assignades. “No és el mateix tenir una alumna que ha estat en un centre de menors, o una jove de família gitana que no surt del seu nucli familiar”, afirma Espinosa.
A més, al llarg del període de febrer a juny, es farà un seguiment de les parelles, per comprovar que tot estigui avançant correctament i resoldre qualsevol assumpte.
Passos a seguir per determinar quines alumnes participen
Cada municipi compta amb els seus mecanismes interns per poder dur a terme la selecció de les alumnes que formen part del programa. En el cas de Badia del Vallès, actua una coordinadora pedagògica de Serveis Socials, l’orientadora dels centres educatius de secundària i una tècnica de l’ajuntament. Com que és un municipi petit, la majoria d’habitants es coneixen entre elles i facilita realitzar una visió integral amb diferents agents que ja coneixen les famílies i les joves.
En el cas de Cerdanyola del Vallès, en ser una població més gran, el funcionament canvia. Actua una persona externa al municipi i a l’equip municipal que ho coordina, en contacte amb els centres educatius i Serveis Socials.
Afegeix un nou comentari