Voluntariat en guàrdia al barri de Sant Pere i Sant Pau

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: AVV La Unió de Sant Pere i Sant Pau
Grups de voluntaris vigilen els caixers per donar seguretat a la gent gran. Font: AVV La Unió Sant Pere i Sant Pau.
 Font: AVV La Unió de Sant Pere i Sant Pau
'Majors segurs als bancs' ha optat als Reconeixements Veïnals de la CONFAVC d'enguany. Font: AVV La Unió Sant Pere i Sant Pau.
 Font: AVV La Unió de Sant Pere i Sant Pau
La iniciativa té l'objectiu de portar la seva lluita al Parlament i al Congrés dels Diputats. Font: AVV La Unió Sant Pere i Sant Pau.

Voluntariat en guàrdia al barri de Sant Pere i Sant Pau

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Una iniciativa de dues associacions de veïns del barri tarragoní mobilitza grups de persones voluntàries per vigilar els caixers automàtics i donar seguretat a la gent gran a l’hora de retirar els seus diners.

Sant Pere i Sant Pau sempre ha estat un barri popular i tranquil. Enclavat a la zona nord de la ciutat de Tarragona, és un barri relativament nou, que es va alçar a la dècada dels anys seixanta, i que de seguida es va poblar de persones treballadores de la puixant indústria química i empreses del sector energètic. Ideat com un barri dormitori, d’aleshores ençà ha viscut una transformació i un creixement sostingut al llarg dels anys que l’ha convertit en el barri més populós de Tarragona, amb prop de vint mil habitants, i una realitat social força heterogènia.

L’Agustín és un d’aquells veïns “de tota la vida”, una distinció reservada als que ja les han vist de tots colors al barri. Malgrat que Sant Pere i Sant Pau és un barri segur, a principis d’aquest any una onada de robatoris, que van patir sobretot les persones grans a l’hora de retirar els diners dels caixers, va posar en alerta els veïns i veïnes. “Jo també seré una persona gran, tinc família que ho són i, per una qüestió d’amor propi, vaig decidir que m’havia d’implicar per canviar aquesta situació”, manifesta.

Dit i fet. L’Agustín es va apuntar com a voluntari de la iniciativa ‘Majors segurs als bancs’, impulsada per les dues principals associacions de veïns del barri, l’AVV La Unió de Sant Pere i Sant Pau i l’AVV Sant Pere i Sant Pau.

Font: AVV La Unió Sant Pere i Sant Pau.

El projecte, que enguany ha optat als Reconeixements Veïnals de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), va sorgir de les mateixes persones grans, que van dirigir-se a les entitats veïnals a demanar ajuda. Ben aviat, les associacions es van organitzar per cercar voluntaris i muntar guàrdies als caixers per donar seguretat als usuaris, especialment les persones grans.

En Gabriel Muniesa, president de l’AVV La Unió de Sant Pere i Sant Pau, explica a Xarxanet que es van posar en marxa immediatament i, a finals del mes de maig, van iniciar les guàrdies. Apostats davant les entitats bancàries amb les seves armilles grogues amb els anagrames de les associacions de veïns, grups de voluntaris fan guàrdia matí i tarda als caixers els dies 10 i 25 de cada mes. “Són els dies que habitualment més persones grans van a retirar els seus diners, el dia 10 que és quan es cobra l’atur; i el 25, que és quan es cobra la pensió”, exposa.

Font: AVV La Unió Sant Pere i Sant Pau.

La resposta a la iniciativa ha estat més que bona. De fet, Muniesa assegura que la idea inicial era muntar guàrdies amb tres voluntaris per entitat, però la gran implicació de les persones voluntàries ha fet que sempre siguin entre set i vuit persones a cada oficina bancària. De fet, actualment tenen en cartera una cinquantena de persones voluntàries, organitzades en un grup de WhatsApp.

“El que fem és estar presents davant de les quatre entitats bancàries que hi ha al barri amb la intenció d’espantar tots aquells que tinguin intenció de cometre robatoris, no intervenim perquè la nostra sola presència ja actua com a element de dissuasió i fa que no s’apropin”, assegura l’Agustín, que lamenta la inacció de les entitats bancàries i l’administració. “Les persones grans estaven soles davant d’aquest problema”, rebla.

Una llei que reguli els serveis mínims als bancs

En aquest sentit, des de les associacions veïnals són conscients que no poden estar “tota la vida muntant guàrdies” i que aquesta problemàtica necessita solucions de llarg abast. Una d’elles és incrementar la presència policial al barri, que, segons diuen, és escassa amb relació a l’augment de la població i al creixement que ha experimentat Sant Pere i Sant Pau.

Ara bé, l’objectiu últim de la seva acció és reclamar una llei que reguli i garanteixi uns serveis mínims presencials per part dels bancs. “No demanem res de l’altre món, volem que hi hagi oficines suficients per atendre tothom i, sobretot, que els bancs atenguin a l’interior de les oficines perquè les persones, especialment les de més edat i les que tenen la mobilitat reduïda, no hagin d’estar esperant a la intempèrie i se sentin insegures”, sentencia Muniesa.

Igualment, consideren que la gent gran ha de ser atesa dins les sucursals i, com es feia abans, cal que les entitats financeres ofereixin una atenció personalitzada al taulell durant tot l’horari d’oficina. Entre altres raons, i a banda de la qüestió de la seguretat, perquè la retallada de serveis a les sucursals i la tendència cap a la digitalització no exclogui aquest col·lectiu, menys hàbil en l’ús de les noves tecnologies. “L’únic que reclamem és que els bancs ofereixin una atenció digna”, demanen des de l’associació veïnal.

Fins ara, han organitzat concentracions de veïns per donar suport a la iniciativa i s’han reunit amb diverses entitats bancàries i amb la regidoria de seguretat de l’Ajuntament de Tarragona, que els hi va expressar el seu suport en una declaració institucional.

Font: AVV La Unió Sant Pere i Sant Pau.

A més, han enviat una carta amb les seves reclamacions al Síndic de Greuges, que també els ha fet costat. “El que busquem és fer la bola cada cop més gran, sumar més pobles i ciutats de Tarragona a la nostra iniciativa i, en última instància, portar la proposta al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats”, assevera Muniesa.

Mentre això no arriba a port, però, continuaran amb les guàrdies de voluntaris als caixers per donar seguretat als veïns i veïnes. Ha quedat demostrat que la iniciativa funciona, atès que des que van començar a fer-ho no s’ha produït cap més robatori. “S’ha escampat la veu que estem vigilant i els delinqüents ja no vénen”, diu el president de l’AVV La Unió de Sant Pere i Sant Pau.

I el veïnat ho agraeix. Bé ho sap l’Agustín, que encara es fa creus de l’espectacular reacció i l’escalf que els transmeten els seus veïns i veïnes: “és impressionant, la gent ens aplaudeix, ens atura per donar-nos les gràcies i animar-nos a seguir, tot això ens ajuda a continuar lluitant”.

Afegeix un comentari nou