Voluntariat internacional contra l’estigma de les presons

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
El grup de voluntaris i voluntàries que participen al camp de treball està format per joves d'arreu del món.  Font: SCI Catalunya
El grup de voluntaris i voluntàries que participen al camp de treball està format per joves d'arreu del món. Font: SCI Catalunya
El projecte consisteix en organitzar i gaudir d'un programa d'activitats culturals i de lleure fet pels propis joves. Font: SCI Catalunya
El projecte consisteix en organitzar i gaudir d'un programa d'activitats culturals i de lleure fet pels propis joves. Font: SCI Catalunya

Voluntariat internacional contra l’estigma de les presons

Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
Ravalnet

Resum: 

El Servei Civil Internacional de Catalunya organitza des de fa 10 anys un camp de treball al Centre Penitenciari de Joves de Quatre Camins.

Any rere any i ja en fa sis, dos grups de joves comparteixen un parell de setmanes a l’estiu desenvolupant projectes i activitats culturals conjuntes. Un dels grups està format per voluntaris i voluntàries d’arreu del món, l’altre, el formen nois del Centre Penitenciari de Joves de Quatre Camins, al terme municipal de la Roca del Vallès.

Es tracta del camp de treball internacional 'Open doors, open minds', que organitza l’SCI Catalunya conjuntament amb el centre des del 2010. El projecte consisteix en elaborar un programa d’activitats culturals i artístiques de forma col·laborativa i autogestionada per les pròpies joves, a partir dels recursos dels que ja disposa el Centre, com ara l’hort comunitari o el Laboratori de Creació Audiovisual, entre d’altres.

Treball en la diversitat i contra els prejudicis

Durant 15 dies els joves comparteixen hores de treball, lleure i oci. El procés de convivència que viuen voluntàries i interns actua com a eina per a trencar prejudicis i eliminar estigmes socials sovint dirigits a la població presa. "Aquest estigma es va deconstruint poc a poc, a mesura que les voluntàries i joves tenen més espais compartits i es generen vincles entre persones d'orígens i experiències vitals diverses", expliquen Poldi Galmes i Carol Priego, voluntàries de l’SCI i excoordinadores del camp de treball.

Tot i la rigidesa de les normatives i de l’entorn, i la desigualtat en relació a la situació administrativa i de llibertat, les voluntàries ens expliquen que afortunadament s’aconsegueixen establir relacions properes i horitzontals. "La suma d’aquests moments en què es parla des de la innocència, des del no saber qui és aquella persona que ha vingut expressament a compartir dues setmanes amb tu i de poder treballar amb joves de diferents països que no es qüestionen quina és la història que justifica que estiguis tancat, fa que es construeixin relacions molt naturals", afegeixen.

Segons Marga Pous i Nuria Llopis, educadores del Centre Penitenciari, el projecte del camp de treball aporta als joves el coneixement d’altres cultures i llengües, així com la cohesió per a crear un projecte comú i propi. "S’estableixen dinàmiques que són molt beneficioses per treballar valors i actituds emmarcades en un procés de rehabilitació personal i grupal", afegeixen. Els joves es responsabilitzen amb els voluntaris durant dues setmanes de pensar conjuntament el projecte, dissenyar-lo, dur-lo a terme i implicar a la resta de joves a participar-hi. "Això fa que se sentint protagonistes, en una posició d’iguals, lliures de prejudicis i de judicis de valor, se senten formant part d’una comunitat i desconnecten de la realitat del centre", comenten les educadores.

La participació internacional com a element de cohesió

El fet que el grup de voluntàries sigui internacional és un tret diferencial dels projectes de voluntariat en el marc del sistema penitenciari. De fet, l’ambient internacional està molt present, tal i com ens expliquen les voluntàries, tant pel que fa al grup internacional, com entre els propis joves del centre, i tot i les possibles dificultats a nivell idiomàtic, el repte acaba sent molt positiu: "És una oportunitat per oblidar el pes de les paraules i teixir a partir d’emocions, com per exemple, el fet de compartir la realitat d’estar fora del país d’origen o d’estar lluny de l’entorn proper i la zona de confort", explica Carol Priego.

A banda del camp de treball que es realitza al Centre, la col·laboració entre l’SCI Catalunya i les educadores també ha fet possible que alguns joves que ja han aconseguit el permís per sortir hagin participat de camps de treball que s’organitzen a Catalunya durant l’estiu. "Per a ells participar en aquest tipus de projecte significa viure una realitat molt diferent a la que ells han viscut, aprendre a fer un ús diferent del seu temps de lleure, d’una forma més educativa i poder veure que en la comunitat hi tenen un paper important", afegeixen les educadores.

Tot i que aquest any no ha estat possible el desenvolupament del projecte degut a la situació del covid, tant des del Servei Civil Internacional, com des del propi Centre Penitenciari tenen la voluntat d’anar afegint edicions a les sis que ja porten a l’esquena.

Afegeix un comentari nou