Xarxanet, la finestra al món de les entitats socials
Amb motiu dels vint anys del projecte parlem amb les nostres entitats col·laboradores per conèixer què destaquen de Xarxanet.
"Xarxanet és una finestra molt completa i molt variada on pots veure tot allò que fa el tercer sector", comenta Víctor Yustres, tècnic de comunicació de Lafede.cat, quan se li pregunta sobre la importància de Xarxanet. "A més", segueix, "Xarxanet serveix per posar sobre la taula molts debats i temes d'actualitat que, com a sector, ens hem de plantejar". Clàudia Barbal, tècnica de comunicació del Grup ATRA, coincideix en definir el projecte com a una "finestra" que aporta un discurs plural i divers sobre l'activitat de les entitats.
"Sempre és positiu que hi hagi un altaveu per a les activitats de les entitats, però també és vital que hi hagi tot un discurs, tota una narrativa sobre les entitats perquè la seva tasca arribi a la ciutadania", comenta Yustres, "i en aquest sentit Xarxanet és el referent per saber què fan les entitats". 'Referent', de fet, és una altra de les paraules en les quals coincideixen diverses entitats a l'hora de definir el projecte. Núria Loras, de la cooperativa de comunicació El Far, explica que "en la construcció de El Far, Xarxanet va ser un referent i un projecte molt inspirador".
"Quan vam posar en marxa la cooperativa, partíem de la reflexió que les entitats fan molta feina, però no capaces de projectar-la i de visibilitzar-la", continua Loras, "i, en aquest sentit, Xarxanet cobreix una funció comunicativa que poca altra gent està cobrint". "És una passada", afegeix la membre de El Far, "que com a servei públic existeixi un portal així".
"Per a les entitats grans, que ja tenim servei de comunicació, Xarxanet és un complement, que ens ajuda a visibilitzar més la nostra feina", comenta Silvia Riu, tècnica de comunicació d'ECOM, "però, per a les entitats petites, poder tenir espai a un portal, que es parli de les teves activitats, que es compti amb els teus esdeveniments, poder sortir als butlletins, etc. és molt important. Xarxanet ofereix visibilitat a totes aquelles que no tenen canals propis".
Per la seva part, Núria Giráldez, tècnica de comunicació de l'Associació Catalana d'Integració i Desenvolupament Humà (acidH), destaca que "Xarxanet no és només útil, sinó que és essencial pel dia a dia de les entitats perquè ens permet posar-nos al dia, però també compartir coneixements". A més, Giráldez afegeix que "es nota que, en essència, va néixer com un projecte col·laboratiu que, com diu el mateix nom, vol fer xarxa i enfortir els llaços entre les entitats del territori".
Recursos pràctics per a les entitats
Una de les parts de Xarxanet que més valoren les entitats és el directori de recursos que ofereix el portal, que van des d'eines de comunicació, fins a subvencions, passant per reglaments jurídics, entre altres. En aquest sentit, Clàudia Barbal, del Grup ATRA, comenta que Xarxanet "és un molt bon per llegir notícies i conèixer experiències de persones i professionals en primera persona, però sobretot per consultar recursos". Barbal explica que ella, en tant de tècnica de comunicació de la seva entitat, consulta sovint l'apart de recursos relacionats comunicació o xarxes socials "per saber què s'està fent al sector".
En aquesta mateixa línia, Núria Loras, de El Far Cooperatiu, explica que, des de la cooperativa, també consulten els recursos dedicats al camp de la comunicació i comenta que "no només els llegim nosaltres, sinó que els hem recomanat a altres entitats, ja que són molt pràctics i senzills". Loras reivindica també que "Xarxanet fa molta pedagogia de la importància de la comunicació, perquè el nostre camp acostuma a ser una de les coses a la que se li posa menys atenció, quan precisament la comunicació hauria d'anar de la mà de l'estratègia global de les entitats".
Silvia Riu, d'ECOM, també destaca els recursos de Xarxanet com una de les seves principals fortaleses i explica que, a la federació, "l'àrea de suport a les entitats utilitza els recursos de Xarxanet gairebé diàriament per dur a terme la seva tasca, sobretot quan fan assessorament a les organitzacions".
Des de Lafede.cat, Víctor Yustres, tècnic de comunicació de l'entitat, assegura que, a més dels recursos de comunicació, en el seu cas són especialment útils aquells materials relacionats amb l'assessorament jurídic i les convocatòries de subvencions o altres ajudes, que es poden trobar al portal consultant la pestanya 'Finançament'.
Ep! Coneixeu els recursos de Xarxanet?
— Xarxanet Actualitat (@xarxanetorg) June 30, 2023
És un espai on trobareu diferents tipologies de recursos d'interès per a entitats sense ànim de lucre i voluntariat.https://t.co/ziaQbSlqde pic.twitter.com/vPtmDMOUwO
Participació directa en el projecte
Un dels principals trets de Xarxanet, que el diferencia d'altres portals de notícies del tercer sector, és la participació directa de les entitats, que poden publicar els seus esdeveniments a l'agenda, els seus articles d'opinió i, fins i tot, notícies i reportatges, tal com destaca de manera molt positiva Víctor Yustres, tècnic de comunicació de Lafede.cat.
En aquesta mateixa línia, Núria Giráldez, de l'acidH, explica que, per a la seva entitat, "l'agenda és imprescindible, perquè ens permet donar visibilitat a les activitats que fem i suposa una ajuda essencial en la difusió". Des de El Far, també recorren a l'agenda de Xarxanet per fer difusió d'esdeveniments i, a més, comenten que les recents trobades territorials que s'han fet amb motiu dels vint anys de Xarxanet han estat "molt productives per refrescar tot el que sabíem del projecte".
En definitiva, tal com expressa la tècnica de comunicació d'ECOM, Silvia Riu, Xarxanet, a través dels seus continguts propis i de les publicacions de les entitats, "visibilitza el potencial de l'associacionisme català, a més de ser una oportunitat pel creixement del sector, ja que els continguts del portal poden seduir a gent que encara no està fent voluntariat o no està implicada en cap entitat".
Afegeix un nou comentari