Xarxanet, l’altaveu de referència del tercer sector

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Les entitats col·laboradores de Xarxanet destaquen els valors associatius compartits que tenen totes les organitzacions que participen en el projecte des de fa dues dècades. Font: Pixabay. Font: Pixabay
Les entitats col·laboradores de Xarxanet destaquen els valors associatius compartits que tenen totes les organitzacions que participen en el projecte des de fa dues dècades. Font: Pixabay.

Xarxanet, l’altaveu de referència del tercer sector

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

Amb motiu dels vint anys de Xarxanet, continuem parlant amb les nostres entitats col·laboradores per conèixer què destaquen del projecte.

Al llarg dels vint anys de Xarxanet, milers d'entitats han format part de les notícies, reportatges i entrevistes que s'han publicat al portal. Moltes de les organitzacions, s'han implicat tant en el projecte, que s'han acabat fent entitats col·laboradores, opció que els hi permet publicar els seus propis continguts, siguin informatius, d'opinió o esdeveniments que vulguin destacar. Per celebrar els vint anys del projecte, continuem parlant amb algunes de les entitats col·laboradores de Xarxanet, per conèixer les seves experiències i implicació amb el portal.

Sònia Cervià, tècnica de comunicació de la Coordinadora d'ONG Solidàries, defineix Xarxanet com "el mitjà del sector", ja que, comenta, "pel portal hi passa tot el que es mou en el nostre àmbit". Cervià també destaca la capacitat de Xarxanet de "sortir fora del 'melic' de Barcelona i obrir-se al que passa a la resta del país, aportant una visió nacional", una perspectiva que, des d'ONG Solidàries, consideren clau per "tenir una veu pròpia consolidada i disposar d'un altaveu potent per al teixit associatiu català".

En aquesta mateixa línia, la directora d'Aprenem Autisme, Susi Cordón, afirma que el portal "és un impuls per les entitats socials, ja que ajuda a visibilitzar la tasca de moltes persones que treballen per millorar la societat". La cap de l'àrea de comunicació de la Federació Catalana d'Ateneus (FAC), Sílvia Espinach, coincideix amb Cordón i defineix el portal com "l'altaveu de referència de tot allò que passa al sector associatiu".

Formació i informació pràctica i en obert

Un dels vessants que les entitats destaquen més del portal és el formatiu. En aquest sentit, Sònia Cervià, d'ONG Solidàries, comenta que "tota la informació pràctica que es pot trobar, al portal i als diversos butlletins, i tota la part formativa en obert és molt interessant". Cervià, a més, recomana els webinars de Xarxanet a totes les entitats i assegura que, en el seu cas, "sempre estic atenta als que fan referència a l'àmbit de la comunicació".

Per la seva part, des de la Federació d'Ateneus de Catalunya, Sílvia Espinach, explica que, des de la FAC, utilitzen el portal "per informar-nos i estar al dia del que fan les entitats del sector". Espinach també destaca la importància de què les entitats es puguin implicar d'una manera directa a Xarxanet, "publicant notícies que ens interessa que tinguin transcendència al sector associatiu".

La publicació de continguts directament per part de les entitats és, de fet, una de les funcionalitats que més es valoren des del tercer sector. "És una eina molt útil", continua Espinach, "que permet que fins i tot les entitats més petites, encara que no tinguin massa recursos, puguin comptar amb el seu propi altaveu".

En aquesta mateixa línia, Sònia Cervià, tècnica de comunicació de la Coordinadora d'ONG Solidàries, destacada que poder publicar continguts "és molt pràctic" i explica que, en el seu cas, estan intentant aportar contingut a l'apartat d'opinió, "perquè és una manera d'amplificar veus interessants del nostre territori, que potser no són tan conegudes, però que tenen molt a dir".

Valors associatius compartits

Susi Cordón assegura que, des de la seva entitat, un dels factors que més valoren de Xarxanet és que "la plataforma és gestionada per entitats capdavanteres del sector de l'associacionisme i el voluntariat". A més, la directora d'Aprenem Autisme, també destaca que en un moment on "el fenomen de la sobreinformació ha accentuat l'arrelament de mites i estereotips, Xarxanet cuida els discursos i la imatge de les persones".

Els valors associatius en els quals es basa el projecte són quelcom que també s'aprecia molt des de les entitats col·laboradores. Des de la Federació d'Ateneus de Catalunya, Sílvia Espinach comenta que el projecte "funciona des dels mateixos valors que compartim totes les entitats de gestió associativa i de voluntariat, on cadascú aporta el seu gra de sorra i s'hi implica directament".

En resum, com comenta Cordón, "si la societat coneix les entitats que formen part del tercer sector, pot conèixer, entendre i impulsar el seu camí i ajudar-nos a avançar a totes cap a una societat més justa i solidària". Aquesta és, precisament, la tasca que Xarxanet porta fent ja dues dècades.

Afegeix un comentari nou