Àmbit de la notícia
Cultural

10 actes de cultura popular per encarar la tardor amb alegria

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Míriam Martos
  • Miquelets_Olesa
    La Festa dels Miquelets d’Olesa de Montserrat transporta al públic assistent a la guerra de Successió. Font: Turisme Olesa Font: Turisme Olesa
  • Fira_Mediterrania_Manresa
    La Fira Mediterrània posa el patrimoni immaterial i la cultura popular i la tradició al centre. Font: Fundació Mediterrània Font: Fundació Mediterrània
  • Final del Campionat de Catalunya Gran A de sardana de competició, aquest novembre (Foto: Grup Sardanista Maig)
    Final del Campionat de Catalunya Gran A de sardana de competició, aquest novembre (Foto: Grup Sardanista Maig) Font: Grup Sardanista Maig

Sardanes, festivals i contacontes, però sobretot molta cultura! L'agenda d'octubre arriba carregada d'activitats arreu de Catalunya que prometen fer gaudir a tots els públics.

A poc a poc, les hores de sol comencen a reduir-se: això vol dir que la tardor ja ha arribat. Comença aquella estació de l'any on predominen els colors ataronjats, els xàfecs són més recurrents, el fred comença a fer-se notar i ens veiem obligades a treure la jaqueta de l'armari. El contrast genera reaccions ben diverses entre la gent, però hem de prendre una actitud alegre per esprémer al màxim els dies.

De fet, podem convertir-la en una època gustosa per a totes gràcies a la gran quantitat d'actes que s’organitzen arreu del territori català, des d’art i ceràmica, fins a festivals solidaris i contes. Apunta bé les propostes culturals que no et pots perdre:

Pels carrers de la capital de la comarca del Bages és on es podrà gaudir de les diferents propostes artístiques que presenta la Fira Mediterrània de Manresa, gestionada per la Fundació Mediterrània. La 26a edició de l'esdeveniment s'allargarà quatre dies, del 5 al 8 d'octubre. Sonarà als escenaris Maria Mazzotta, ballarà la companyia Bilaka i actuarà Clàudia Serrahima, entre moltes altres activitats preparades.

La fira multidisciplinària posa el patrimoni immaterial i la cultura popular i la tradició al centre, amb un total de vuitanta-tres propostes artístiques dividides en tres grans eixos: música, dansa i memòria. Enguany, la intel·ligència artificial tindrà un paper molt destacat, a més d'obrir el catàleg musical a propostes gallegues i portugueses. Les entrades ja estan a la venda.

Una de les recreacions històriques més rellevants del territori és la dels Miquelets a Olesa de Montserrat, un esdeveniment que vol transportar el públic assistent fins a la guerra de Successió i que es podrà gaudir durant el primer cap de setmana d'octubre. Apostant per reforçar any rere any la seva proposta, aquesta tradició popular és un imprescindible per als olesans i olesanes.

Enguany, l'Associació Cultural La Festa dels Miquelets ha optat per ampliar el total de representacions i visites guiades, a més de comptar amb activitats i una major oferta gastronòmica. Per exemple, hi tindrà lloc la gran batalla, un sopar popular amb entreteniment musical i una fira barroca amb paradetes. Tampoc hi faltaran les conferències encapçalades per historiadores del territori i una exposició del vestuari tradicional.

La costa catalana gironina es converteix en la zona més sardanista en acollir la 36a edició de l'Aplec de la Sardana de Tossa. Com a cobles protagonistes, hi participaran La Principal de la BisbalCobla Ciutat de Girona, La Flama de Farners i La Principal del Llobregat. Durant tres dies, es gaudirà d'un extens programa de sardanes.

Dissabte a la nit hi tindrà lloc l'extraordinari Concert de Vigília, mentre que al llarg del diumenge es desenvoluparà el concurs de colles improvisades, on participaran fins a vint agrupacions. En aquest mateix dia és on s'aglutinen la majoria d'exhibicions, un programa sardanista molt complet que ha preparat l'Agrupació Sardanista Tossenca per fer de la dansa catalana la protagonista.

El Parc Nou del Prat de Llobregat acull un any més la festa de l'economia social i solidària, el reconegut Festival Esperanzah!. Enguany celebra el seu 15è aniversari, any rere any lluitant per combatre problemàtiques socials a través de la cultura. Proposa un cartell carregat de música amb Adala i Xiula al capdavant, entre altres artistes, a més de xerrades, taules rodones i tallers.

L'avenç de l'extrema dreta, l'emergència climàtica i els festivals amb consciència seran els tres principals eixos sobre els quals girarà el festival, projecte autogestionat per la Cooperativa Esperanzah!. A més, destaca pel seu component solidari, ja que els diners que es recullin es donaran a projectes que busquen fer del món un espai just, solidari, sostenible i regeneratiu.

Per a les que busquen aventurar-se en la creativitat, la Fundació Josep Pla ha preparat un taller que combina l'art de l'argila amb el de les paraules, a càrrec de la ceramista bisbalenca Míriam Seguí. Aquest acte es troba dins la programació Aula de Lletres de Palafrugell, impulsada per la fundació, que compta amb diverses activitats més. De l’activitat presentada se’n faran tres sessions: el 7, el 14 i el 21 d'octubre.

L'activitat començarà amb una introducció sobre la ceràmica i la manera en la qual es relaciona amb l'entorn. Després, cada participant podrà modelar la seva peça de fang, comprenent com actua el sòlid i quines tècniques s'utilitzen per poder plasmar-hi motius gràfics i textos. Les interessades poden inscriure’s fins al 30 de setembre.

Des que va néixer, l'IndiFest té com a objectiu donar veu pròpia als pobles indígenes. Per això, l'esdeveniment es presenta com un espai de descentralització d'accés a la cultura i la comunicació i de defensa dels drets humans. La pròxima edició és la número setze i s'allargarà durant gairebé dues setmanes, de l'11 al 22 d'octubre, coincidint amb la Setmana de la Resistència Indígena.

Durant el Festival de Cinema Indígena de Barcelona es projectaran pel·lícules que narren la vida de pobles indígenes, aquest any posant èmfasi en la crisi climàtica, per entendre com preserven el medi ambient. L'acte està impulsat per alterNativa Intercambio con Pueblos Indígenas i la Coordinadora Llatinoamericana de Cine i Comunicació dels Pobles Indígenes (CLACPI) i s'anunciarà la programació durant els pròxims dies, amb opció de participar-hi telemàticament.

Organitzat per l'Associació Munt de Paraules, la narració oral és la protagonista del Festival Munt de Mots que té lloc a la ciutat de Barcelona. Al llarg de més d'una setmana, diverses entitats públiques i privades com biblioteques i centres cívics i culturals acolliran tallers, contacontes, presentacions de projectes i activitats enfocades a tots els públics, amb la intenció de reunir les amants de la narració oral i la lectura.

La 14a edició està dedicada al silenci, tan important com les paraules a l'hora d'explicar les històries. També es desenvoluparan activitats a Gavà i a l'Hospitalet de Llobregat, estenent així la xarxa de col·laboradores des que es va encetar el festival el 2009.

Des de fa tres anys, el col·lectiu Dj's pel Canvi, una entitat sense ànim de lucre que aposta per unir la música i l'acció social a través de diversos projectes i esdeveniments, organitza el CANVIFEST!, un festival de música inclusiu que vol fomentar la solidaritat i l'accessibilitat des de la diversió, parant especial atenció en els col·lectius més vulnerables.

La idea de l'equip va sorgir per la il·lusió d'oferir un espai obert a totes les entitats socials i artistes que ofereixen activitats a tots els públics, no només música i punxadiscs, també art i gastronomia. Hi sonaran PD Adrinano i Chica Barata, ballarà el col·lectiu de dansa integrada Liant la Troca i es podrà gaudir de bingo musical, un mercat d'artesanes i un taller de grafitis, entre altres activitats. La jornada tindrà lloc a l'espai barceloní de Can Ricart i l'accés serà lliure i gratuït.

El certamen dedicat al cinema arriba a Calella un any més de la mà de l'Associació Rosebud d'Amants del Cinema. Això fa que, al llarg d'una setmana, el municipi ofereixi la projecció de múltiples peces audiovisuals, a més de tallers, cicles i activitats. Es presenta com un esdeveniment crucial per donar veu al talent jove i a les produccions de tirada nacional i internacional.

El Festival compta amb dos premis exclusius. Per una banda, fa entrega del guardó 'Low Budget FIlm', on competeixen determinats llargmetratges produïts amb menys de cinc-cents mil euros per directores emergents. Per l'altra, el premi 'Creative Rosebud Awards', on lluiten per la victòria les produccions anuals que destaquen per la creativitat i originalitat. Finalment, es crida a la interacció amb el 'Concurs Límit 48 h', on les participants han de crear un curtmetratge en tan sols dos dies per plasmar una història o idea.

Jordi Font no és el clàssic contacontes, a la seva particular actuació també hi tenen un paper rellevant els objectes, el món del clown i la joglaria. Un dels punts més destacables de la seva actuació és que usa objectes i materials reciclats que els nens i les nenes poden trobar fàcilment al seu entorn, oferint un espectacle divers i entretingut. El principal objectiu és estimular la imaginació i el joc simbòlic.

El públic gaudirà un espectacle de cinc contes i una història final que les engloba totes, dirigida especialment als infants, però oberta a tots els públics. La seva proposta es podrà veure el diumenge 29 d'octubre al Teatre La Lliga de Capellades. La Xarxa de Capellades és l’associació sense ànim de lucre que l’ha organitzat, promotora del teatre infantil i juvenil al municipi.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari