10 actes de cultura popular imprescindibles a les Festes de Sant Narcís 2021

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Balls de l'Àliga, els Capgrossos i els Gegants de Girona. Font: Ajuntament de Girona
Balls de l'Àliga, els Capgrossos i els Gegants de Girona. Font: Ajuntament de Girona
Trobada de bèsties en una edició anterior de l'Undàrius Font: Undàrius
Imatge d'una trobada de bèsties en una edició anterior del Festival de Cultura Popular i Tradicional de Girona Undàrius. Font: Undàrius
La Diada Castellera es desenvoluparà a la plaça del Vi, amb els Marrecs del Salt acompanyats dels Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró. Font: Ajuntament de Girona
La Diada Castellera es desenvoluparà a la plaça del Vi, amb els Marrecs del Salt acompanyats dels Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró. Font: Ajuntament de Girona

10 actes de cultura popular imprescindibles a les Festes de Sant Narcís 2021

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La festa major de Girona recuperarà gran part de les activitats populars, com les cercaviles, la trobada gegantera, les ballades de sardanes o la diada castellera.

La festa, els concerts, la cultura popular i les activitats per adults i infants tornen a Girona de la mà de les Fires i Festes de Sant Narcís 2021, una celebració que tindrà lloc a diversos punts de la capital del gironès del 28 d'octubre al 7 de novembre. La programació, farcida d'activitats de tota mena, es podrà desenvolupar sense restriccions d'aforament gràcies a la relaxació de les mesures contra la Covid-19. No obstant això, encara hi ha activitats que s'adaptaran a la situació actual per garantir unes fires segures.

Les activitats de cultura popular faran un pas endavant després d'una temporada molt complicada per a les entitats que no han pogut desenvolupar la seva activitat com ho feien habitualment. T'aconsellem deu activitats de cultura popular que no et pots perdre en aquestes Festes de Sant Narcís 2021. Pots veure la programació sencera, dia per dia, en aquest enllaç:

1. Cercaviles amb els gegants i capgrossos de Girona

El pregó de Fires a la plaça del Vi suposarà el tret de sortida de les festes el 28 d'octubre. Abans, a les 17.30 h, sortiran quatre cercaviles que es trobaran a la plaça de Catalunya i seguiran juntes fins a la plaça del Vi: la cercavila amb la Baba Babarota, que s'iniciarà a Vista Alegre; la cercavila amb la Fal·lera Gironina, que sortirà de la Plaça de Miquel Santaló; la cercavila amb els Gegants de Santa Eugènia de Ter, que s'iniciarà a la plaça de l'U d'Octubre de 2017; i la cercavila dels Gegants de l'Esquerra del Ter i Caixa de Trons, des de plaça de la Independència.

2. Balls de plaça

Un cop arribin juntes les quatre cercaviles a la plaça del Vi, provinents de plaça Catalunya, es duran a terme els balls de plaça. A les 19.30 h ballaran primer la imatgeria de Girona i tot seguit els gegants. A les 19.30 h ballaran els gegants de Santa Eugènia, els gegants de l'Esquerra del Ter, Mula Baba, Bastoneres, Dragolins, Beatusaure, gegant Gerió i Petit Drac Major. Un cop finalitzi el pregó, a les 20 h, ballaran l'Àliga, els Capgrossos i els Gegants de Girona.

3. Sardanes

Les ballades de sardanes estaran presents diversos dies amb diferents activitats. Primer, com és habitual, es durà a terme la ballada de sardanes el dia de Sant Narcís amb la Cobla La Principal de la Bisbal, el 29 de novembre a la plaça del Vi, a partir de les 17 h.

D'altra banda, el dia 1 de novembre a les 11 h es desenvoluparà el 80è Concurs de colles sardanistes de Girona amb la cobla Ciutat de Girona a la Plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, mateix espai en el qual es durà a terme, a les 17 h, la Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona. A la mateixa hora, però a l'Auditori de la Mercè, tindrà lloc el 62è Concurs Individual de Sardanes Revesses de Girona amb la cobla Ciutat de Girona.

Finalment, la plaça del Vi és l'espai escollit per desenvolupar la ballada de sardanes amb l'Orquestra Selvatana el 6 de novembre a les 17 h.

4. Matinades

La tradicional cercavila de les Matinades que desperta Girona, s'adaptarà enguany al context de pandèmia. Així, en lloc de fer la cercavila, es durà a terme una desfilada de la banda de músics pels carrers de Girona sobre un trenet per diferents barris de Girona. Serà el dia 30 d'octubre a partir de les 8 del matí.

5. Diada Castellera

Com és habitual, el primer diumenge de fires, enguany el 31 d'octubre, se celebra la Diada Castellera a la plaça del Vi. Ja amb les noves mesures al món casteller actives que permeten a les colles reunir tots els seus membres i sense l'obligatorietat dels participants a presentar el certificat de vacunació o una PCR negativa, els Marrecs de Salt, la colla més antiga de les nou colles que hi ha actualment en actiu a la província de Girona, estaran acompanyats pels Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró.

6. Gimcana fotogràfica

L'Associació de Veïns del Pla de Palau - Sant Pau, en el marc de la Festa Major dels 4 Rius, durà a terme una gimcana fotogràfica. Les fotografies guanyadores d'aquesta gimcana s'exposaran al Centre Cívic Pla de Palau el 31 d'octubre, a les 10 h.

7. Pilar de quatre estàtics

Com celebrar que el món casteller torna a engranar la seva maquinària? Doncs amb els pilars de quatre estàtics que els Marrecs de Salt realitzaran a la plaça de la Catedral. Durant l'acte es projectarà a la façana de la Catedral, la pujada del pilar de quatre d'anys anteriors. L'acte, gratuït, tindrà lloc a la plaça de la Catedral el dia 1 de novembre a les 19 h.

8. Drakofarra

Enguany la Drakofarra es desenvoluparà a la plaça de Sant Domènec el 5 de novembre a les 22 h. La Drakofarra és una activitat conjunta de la Fal·lera Gironina i els Diables de l'Onyar, on la Bruixa de la Catedral recita els versots, hi ha un petit espectacle i ballen els dos dracs: el Beatusaure i el Petit Drac Major. En acabar hi haurà un concurs de menjar xuixos. Cal inscripció abans de començar l'espectacle.

9. Estirada de corda

Com a acte final de la Festa Major dels 4 Rius es farà una estirada de corda a la plaça del Vi el 6 de novembre a les 19 h. Seguidament s'il·luminarà la façana de l'Ajuntament amb el color del riu guanyador.

10. XL Trobada de gegants i bestiari

És tradició que en el marc de les Fires de Sant Narcís se celebri la trobada de gegants, un acte ideal per gaudir tota la família. Serà el 7 de novembre a les 10 h al parc del Migdia, moment en el qual es farà la plantada de gegants abans que, a partir de les 11.30 h, comenci la cercavila camí a la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba. La cercavila passarà pel carrer d'Oriol Martorell i Codina, el carrer del Migdia i el carrer d'Ultònia, abans d'arribar al seu destí.

Afegeix un comentari nou