10 activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El Museu de les Terres de l'Ebre, a Amposta, oferirà unes jornades de portes obertes. Font: Museu de les Terres de l'Ebre
El Museu de les Terres de l'Ebre, a Amposta, oferirà unes jornades de portes obertes. Font: Museu de les Terres de l'Ebre
La nit dels museus torna a la primavera després de l'ajornament de l'edició de l'any passat. Font: Robert Ramos
'La Nit dels Museus', una jornada emblemàtica emmarcada en la celebració del Dia Mundial dels Museus. Font: Robert Ramos
El tema d'enguany és "El futur dels museus: Recuperar i tornar a imaginar". Font: Robert Ramos
El tema d'enguany és 'Museus, sostenibilitat i benestar'. Font: Robert Ramos

10 activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Sota el lema 'Museus, sostenibilitat i benestar', espais d'arreu del territori organitzen, del 13 al 21 de maig, dues-centes cinquanta activitats per a tots els públics, destacant la 'Nit dels Museus', que tindrà lloc dissabte 13 de maig.

Els museus d'arreu de Catalunya celebren, al voltant del 18 de maig, el Dia Internacional dels Museus amb una sèrie d'activitats especials per apropar aquests centres culturals a la ciutadania. Jornades de portes obertes, visites guiades, tallers, concerts, espectacles artístics, xerrades o jocs, són algunes de les activitats que els museus oferiran del 13 al 21 de maig, sota el lema 'Museus, sostenibilitat i benestar'.

Des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya animen als museus d'arreu del territori, com cada any, a sumar-se a aquesta iniciativa que el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) organitza des de l'any 1977. A Catalunya, aquesta setmana cultural s'iniciarà amb la ja tradicional 'Nit dels Museus', una nit temàtica on es concentren moltes d'aquestes activitats i en hores poc habituals.

La llista de museus i centres culturals que organitzen alguna activitat per celebrar aquesta efemèride és molt llarga, així és possible consultar tant els espais que hi participen, com les activitats que s'hi celebren, filtrant per tipus d'activitats, preu, municipis, comarques i vegueries, a través de l'agenda d'activitats de la Direcció General de Patrimoni Cultural. Això sí, et proposem deu activitats culturals per celebrar el Dia Internacional dels Museus 2023.

  • 'La Nit dels Museus' (13 de maig)

Una de les activitats principals emmarcada en aquesta efemèride és 'La Nit dels Museus'. Aquesta iniciativa permet a la ciutadania, any rere any, accedir, de manera gratuïta, a les exposicions permanents i temporals de museus i espais culturals de tota Catalunya. A més, una de les característiques pròpies d'aquesta iniciativa és el fet de poder visitar aquests espais en hores poc habituals, com ara el vespre i la nit. Enguany, 'La Nit dels Museus' se celebrarà el dissabte 13 de maig.

A banda d'esdevenir una jornada de portes obertes, molts dels espais que participen en 'La Nit dels Museus' també organitzen altres activitats, com ara tallers familiars, actuacions en viu i recorreguts guiats. Pots consultar les activitats que es duran a terme la nit del 13 de maig a Barcelona i Àrea Metropolitana, a Girona, a Tarragona o a Lleida. Alguns dels museus que participen en aquesta iniciativa requereixen reserva prèvia.

Entre la llarga llista d'activitats que duran a terme aquesta nit temàtica destaquen 'Viatge a la Constel·lació Museu', a Tarragona; la jornada de portes obertes al Museu de Lleida; el concert de River Omelet, al Museu d’Història de Girona; la visita guiada al Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona; la desfilada de moda sostenible al Museu Tèxtil de Terrassa; les activitats al Museu d'Història de Catalunya de Barcelona; la ruta nocturna al Palau de Maricel de Sitges; o el concert Calcària de Kukundé Quintet al Museu de Tortosa.

Cambrils serà l'escenari de la recreació històrica 'La cavalleria i el cavall a Roma', el diumenge 14 de maig, a càrrec del grup Ala Augusta, en una activitat organitzada pel Museu d’Història de Cambrils. Dins el recinte de la vil·la romana de La Llosa es donaran a conèixer les característiques de la cavalleria romana amb demostració comentada a les 11 h, en castellà, i a les 12.30 h, en català. L'aforament és limitat, així que cal fer reserva prèvia a museu@cambrils.cat.

El Museu de l'Art de la Pell de Vic celebra el Dia Internacional dels Museus amb una jornada de portes obertes, destinada al públic en general, per gaudir de la riquesa artística dels objectes conservats a la col·lecció d'aquest espai cultural. El museu, que alberga la col·lecció aplegada pel reconegut adober vigatà Andreu Colomer Munmany, romandrà obert durant tot el dia. L'accés a les seves exposicions, que són tot un homenatge a la gran tradició en el treball de la pell de la ciutat de Vic, serà gratuït.

L'arqueòleg sirià, Isber Sabrine, especialitzat en la gestió del patrimoni cultural, oferirà la conferència 'Els museus i la salvaguarda del patrimoni en temps de guerra', al Museu del Cinema de Girona, a les 19 h del 18 de maig. Sabrine és membre de l'equip espanyol-sirià del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) des del 2005, investigador de la Institució Milà i Fontanals del CSIC des de 2011, i ha participat en projectes i estudis sobre la protecció del patrimoni cultural durant els conflictes. Actualment, és president i cofundador de l'ONG Internacional Heritage for Peace.

El Centre d'Interpretació de l'Or del Segre de Balaguer oferirà, en el marc del Dia Internacional dels Museus, diversos tallers de recerca d'or. Es tracta de diverses activitats destinades a famílies, que es duran a terme a les 11 h, a les 12.30 h i a les 17 h del dijous, 18 de maig. Aquesta activitat gratuïta es duu a terme a la zona dels safaretjos, un espai destinat a la pràctica artesanal de la cerca d'or amb àbac, un instrument per a l'extracció manual de l'or i altres minerals d'interès econòmic dels rius aurífers i les mines.

El Museu Marítim de Barcelona obrirà el 18 de maig, de 10 a 20 h, les portes del pailebot Santa Eulàlia, un veler centenari que es troba al Moll de la Fusta, a Barcelona. Aquesta embarcació, que forma part de la flota del museu, va ser un dels darrers velers dedicats al transport de mercaderies a la Mediterrània. Aquesta jornada de portes obertes és una oportunitat fantàstica per visitar l'embarcació.

El Museu Tàrrega-Urgell i Fira Tàrrega organitzen la presentació i projecció del vídeo-dansa 'Jarana' de la companyia Laia Santanach, la tercera part de la trilogia, on la tradició i el ritual són els conceptes centrals de la recerca. Les sales nobles del Museu Tàrrega-Urgell acolliran aquesta activitat el 19 de maig, a les 20 h. Es tracta d'una activitat gratuïta, oberta al públic general, però que necessita reserva prèvia. La presentació anirà a càrrec de la mateixa Laia Santanach, directora de la companyia de dansa, i de l'Ignasi Castañé, realitzador.

El Museu de les Terres de l'Ebre, a Amposta, celebra el Dia Internacional dels Museus amb una jornada de portes obertes, el 20 i 21 de maig. Aquest espai cultural, que se situa a l’antic edifici de les escoles públiques Miquel Granell, compta amb tres sales temàtiques: 'Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana'; 'L’Ebre: camí d’aigua', i 'El delta de l’Ebre: memòria d’un medi, espai d’uns homes'. L'activitat, dirigida a tot tipus de públic, és gratuïta.

Una de les activitats que es durà a terme el dissabte 20 de maig serà la visita guiada teatralitzada 'Veus de Pepito. Lo pescador de sabogues' a l’exposició “L’Ebre: camí d’aigua". Es tracta d'una activitat dedicada sobretot a un públic familiar, que es durà a terme de 20 a 21 h i de 21 a 22 h. Les places són limitades a vint-i-cinc participants, així que és necessària reserva prèvia.

La seu a Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC Ullastret) organitza una visita guiada al museu amb motiu del 75è aniversari de l'inici de les excavacions, de la mà del responsable del MAC Ullastret. La visita, que tindrà lloc el 20 de maig, es durà a terme a través dels cinc elements destacats de l’exposició del museu descoberts al conjunt ibèric d’Ullastret al llarg dels setanta-cinc anys d’excavacions arqueològiques.

També emmarcada en la celebració del Dia Internacional dels Museus, se celebrarà una conferència que versarà sobre artesania en os i ivori procedents dels jaciments ibèrics d’Ullastret. Serà el diumenge 21, a les 12 h. L'acte, destinat al públic general, però dedicat especialment a les aficionades al patrimoni, anirà a càrrec de la Dra. Marta Blasco, de la Universitat de València. Abans de la conferència, es presentarà el llibre de la mateixa autora ‘Artesania en hueso, asta, cuerno y marfil en el mundo ibérico’. L'assistència als actes serà gratuïta.

El Centre d'Interpretació del Patrimoni Històric 'La Caserna', de Martorell, ofereix un taller lúdic destinat a un públic familiar. En el marc de l'exposició 'Caput aut Navis', des de l'espai cultural animen a la ciutadania a participar en aquesta activitat on, afirmen, "els més petits aprendran diversos jocs de taula i de terra propis del món grecoromà". L'activitat que és gratuïta, es durà a terme de les 11 a les 14 h, i anirà a càrrec de KuanUm!.

Afegeix un comentari nou