10 activitats culturals imperdibles per arrencar el nou any

LaviniaNext
Autor/a: 
Jorge Salas
Aquest gener se celebra la vint-i-sisena edició de 'Joc al Ninot', el qual arriba amb cinc espectacles de titelles per a infants. Font: Centre de Titelles de Lleida
'Joc al Ninot' celebra el gener de 2024 la seva edició número 27 en el CaixaForum.
L’exposició fotogràfica 'Love is in the AID' il·lustra els 30 anys de treball d'Arquitectura Sense Fronteres. Font: ASF
L’exposició fotogràfica 'Love is in the AID' il·lustra els 30 anys de treball d'Arquitectura Sense Fronteres. Font: ASF
Els Tres Tombs és una tradició popular catalana que ret homenatge als animals de treball, especialment als cavalls. Font: Federació Catalana dels Tres Tombs
Els Tres Tombs és una tradició popular catalana que ret homenatge als animals de treball, especialment als cavalls. Font: Federació Catalana dels Tres Tombs

10 activitats culturals imperdibles per arrencar el nou any

Autor/a: 
Jorge Salas
LaviniaNext

Resum: 

Quan s'acabin les festes i tot torni a la normalitat, el primer mes de l'any continuarà tenint l'atractiu d'una agenda cultural molt interessant.

L'arrencada del 2024 porta amb si un ventall d'esdeveniments culturals en diferents racons de Catalunya, prometent una oferta per a tots els gustos i edats. Des de teatre satíric, fins a exposicions fotogràfiques, passant per tradicions arrelades i propostes innovadores: l'agenda de gener presenta una amalgama d'experiències imperdibles per arrencar el nou any des de la perspectiva que dona una àmplia gamma de cites amb la cultura.

Entre la Festivitat dels Tres Tombs —un homenatge als animals de treball en diversos municipis— i una tertúlia fotogràfica que destaca l'obra d'un retratista que val la pena descobrir, hi ha activitats per a tots els gustos; teatre, titelles, exposicions, cinema, circ, contes, pessebres i fins a un mercat d'intercanvi i reparació d'objectes plantegen un gener ple d'activitats que val la pena assenyalar en el calendari.

'Be Water' és una sàtira teatral presentada com un programa televisiu que ressalta la mercantilització de l'aigua. L'obra es desenvolupa en un concurs anual organitzat per l'Aliança Constitucional de l'Aigua Catalana (A.C.A.C.) i transporta al públic a un futur distòpic on l'aigua es converteix en moneda d'intercanvi.

Concebut per Enginyeria Sense Fronteres al costat de Produccions Maria Palomo, i creat per l'actriu, marionetista i cantant Laura Guiteras, l'espectacle aborda la problemàtica de la privatització del servei d'aigua en l'àmbit mundial i local, connectant-la amb la crisi climàtica i les seves conseqüències. Es podrà veure en el Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès.

L'exposició 'Love is in the Aid' arriba a Barcelona del 18 de gener al 18 de febrer de 2023 en la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a la ciutat. Aquesta exhibició fotogràfica, composta per 45 imatges de gran format, mostra la trajectòria d'Arquitectura Sin Fronteras - Espanya (ASF-ES) al llarg de trenta anys, destacant la seva labor en projectes internacionals, locals i d'educació per al desenvolupament a Àfrica, Amèrica Llatina i Espanya.

L'esdeveniment, organitzat a Barcelona per ASF-Catalunya en col·laboració amb el Centre Obert d'Arquitectura —creat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)—, ofereix una visió sobre el treball de l'ONG ASF-ES en una exposició d'accés lliure i gratuït en l'espai adjacent a la botiga del COAC.

El 28è Circ d'Hivern 'Glatir' representa un espectacle circense que reinterpreta la tradició en un món en constant evolució, i que tindrà lloc a l'Ateneu Popular 9 Barris: un espai sociocultural públic de gestió comunitària que va néixer de l'ocupació veïnal l'any 1977.

El muntatge compta amb l'actuació destacada d'artistes experts en perxa xinesa, trapezi fix, washington, verticals i acrodanza. Amb la direcció de Magda Puig i Oriol Escursell, l'elenc inclou a Amaya Goñi, Silvia Capell, Juan Carlos Panduro, Alicia Sáez i Mateo Castelblanco. L'espectacle, a més, està pensat per a tots els públics, però especialment per a persones a partir de vuit anys.

  • Festivitat dels Tres Tombs a municipis de la Federació Catalana dels Tres Tombs (14, 17, 20, 21 i 28 de gener)

Els Tres Tombs és una tradició popular catalana que ret homenatge als animals de treball, especialment als cavalls. Una desfilada de carruatges, carros i cavalleries que donen tres voltes al voltant d'una església de Sant Antoni o d'un lloc emblemàtic dona el nom a aquesta festivitat: el primer tomb era per demanar protecció pels animals, el segon tomb era per demanar una bona collita i el tercer era per fer demanar salut per a les persones.

Se celebra al gener en municipis com Argentona, Cerdanyola del Vallès, Martorell o Polinyà, entre altres; sempre tenint molt en compte que la Federació Catalana dels Tres Tombs està compromesa amb el benestar animal.

  • Tertúlia fotogràfica de l'Associació PhotoSagrera (9 de gener)

L'Associació PhotoSagrera serà l'amfitriona d'una interessant tertúlia dedicada al fotògraf i retratista Salvador Rull i Vinzia, un artista que destaca notablement entre els seus contemporanis de finals del segle XIX i principis del XX. La restauració i l'edició minucioses d'aquest treball han estat dutes a terme per Román Gausa Rull, net de l'autor, que presentarà l'exposició sobre el seu avi.

A més de ser el gerent de l'empresa Rull de vidres i ploms de Barcelona, Rull i Vinzia va deixar una empremta significativa a través de la seva obra fotogràfica. El seu treball, fet entre els 17 i els 21 anys amb una càmera de fusta de manxa i sense obturador, es compon de plaques de vidre capturades a Alella, una localitat amb vincles familiars.

El mercat per intercanviar i reparar objectes de (gairebé) tota classe es durà a terme en l'Ateneu L'Harmonia, com a part d'una iniciativa conjunta entre l'Aula Ambiental del districte de Sant Andreu i l'Ateneu L'Harmonia. Dirigit a totes les edats, el mercat accepta tots aquells objectes (eines no industrials, vaixelles, petits electrodomèstics, joguines...) que ja no s'usin —però que estiguin en bon estat—, per intercanviar-los per uns altres.

A més, si hi ha algun objecte o joguina que requereixi reparació, també pot registrar-se en un formulari i portar-lo per aprendre a arreglar-lo amb l'ajuda d'expertes. En aquest sentit, s'accepten petits electrodomèstics, joguines mecàniques o mòbils.

'Joc al Ninot' és el nom d'un esdeveniment teatral que, al llarg dels anys, s'ha convertit ja en una tradició a Lleida. El cicle celebra el gener de 2024 la seva edició número 27 en el CaixaForum Lleida amb un programa que inclou quatre propostes de marionetes per a tots els públics: 'Pallassos de fusta', 'L'arbre de les sabates', 'El petit elefant' i 'Trashhh'.

Marionetarium - Companyia de Marionetes Herta Frankel, Pea Green Boat, Centre de Titelles de Lleida i Zero en Conducta són les companyies que protagonitzaran la nova edició de 'Joc al Ninot'.

La companyia Anima Mundi presenta 'El Gegant Dum Dum i la Petita Tulipa' a la Sala Toni Montal de La Cate (Figueres), un monòleg que presenta la crítica al món occidental actual amb un enfocament particular: un món de fantasia en el qual un petit príncep que ja és rei desitja abdicar. La proposta, per a tots els públics i recomanada a partir dels dos anys, inclourà un taller d'ombres xineses després de l'espectacle.

L'obra està interpretada per Xavier Ruano i dirigida per Ramon Simó, reconegut director de teatre i escenògraf amb una destacada trajectòria, tant a Catalunya com internacionalment.

Després de projectar-se en la 41a edició del Torelló Mountain Film Festival, 'Canigó 1883' s'estrenarà a principis de 2024. Abans de la seva estrena oficial en sala a partir del 24 de gener, la pel·lícula —amb la producció de Filmexplora i la col·laboració de la Fundació Jacint Verdaguer, Símbol Editors i TV3— es preestrenarà en els Cinemes Girona (carrer de Girona 175, Barcelona).

Amb Lluís Soler, Santi Pocino, Sílvia Bel i Xavier Boada protagonitzant la pel·lícula, 'Canigó 1883' segueix el camí de 'Maleïda 1882', que va marcar el començament d'un projecte audiovisual que aborda les excursions del poeta Jacint Verdaguer pels Pirineus en els estius de 1882 i 1883, i que van inspirar el seu èpic poema 'Canigó'.

L'associació Amics del Pessebre de Badalona commemora el seu 25è aniversari a la sala d'exposicions El Refugi; per celebrar aquesta data, gairebé tots els diorames d'aquest any se centren en llocs emblemàtics de Badalona. A més, aquest any se celebren també els 800 anys del primer pessebre creat per Sant Francesc d'Assís i hi haurà un diorama inspirat en el primer que va ser elaborat a la localitat italiana de Greccio —al Nadal de 1223—.

En aquest aniversari, els pessebristes de Badalona volen reivindicar la importància de l'espai del Refugi, expressant "amb orgull la seva contribució activa a obrir aquesta sala d'exposicions a la ciutadania, a la cultura i a la tradició en ple epicentre de la ciutat".

Afegeix un comentari nou