Àmbit de la notícia
Cultural

10 festes i actes imprescindibles dels carnavals de Catalunya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Fotografia que plasma una de les rues de disfresses més populars de la ciutat de Barcelona, abans que la pandèmia ens colpegés.
    'La Taronjada!', un dels actes més importants del Carnaval de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona
  • El Carnaval de Sitges és un dels més sonats de Catalunya
    El Carnaval de Sitges és un dels més sonats de Catalunya
  • Aquest any, gràcies a l'aixecament de la gran majoria de restriccions, gairebé es respirarà un ambient de normalitat a les celebracions dels carnavals.
    Després de dos anys amb certes restriccions, enguany es respirarà un ambient de normalitat a les celebracions dels carnavals. Font: Ajuntament de Barcelona

Catalunya compta amb una gran diversitat de municipis que celebren Carnestoltes, una de les tradicions més arrelades al nostre país, cadascun d'ells amb uns actes i festes característiques que els fan únics.

El Dijous Gras és tradicionalment el primer dia de Carnaval, moment que coincideix amb l'arribada del rei Carnestoltes i, per tant, l'explosió de disbauxa de la ciutadania que durant uns dies es disfressa, balla, juga i participa en multitud d'activitats esbojarrades al carrer. El Carnestoltes és una de les tradicions més arrelades a Catalunya, celebrada a una gran diversitat de municipis, cadascun d'ells amb els seus propis actes i festes que els caracteritzen i els fan únics.

Et presentem deu dels actes i festes imprescindibles que se celebren als Carnestoltes més coneguts de Catalunya, i que enguany se celebraran entre el 16 i el 22 de febrer.

L'acte que dona el tret de sortida a aquest llistat, de la mateixa manera que inicia un dels Carnestoltes més importants de Catalunya, el Carnaval de Terra Endins de Torelló, és 'El Pullassu'. Aquesta cercavila compta amb la participació de tots els elements de cultura popular, combinats, com ara la cobla, els grallers, els gegants, els capgrossos, els diables o el cant coral. Es tracta d'una activitat "lúdico-festiva-sexual" que recorre els carrers del municipi, a través de diverses columnes, per dur a terme després el famós Ritual de la Rauxa a la plaça Vella.

El primer dia de festa a Barcelona durant el Carnaval serà el 16 de febrer, el Dijous Gras, quan se celebrarà l''Arribo'. S'espera l'arribada de la Reina Belluga i el seu seguici de set ambaixadores a les portes del Palau de la Virreina, un espectacle que s'iniciarà a les 18.30 h, i que finalitzarà amb 'La Taronjada!'. Es tracta d'una activitat, documentada el 1333, en la qual es duu a terme una atalla de confeti taronja tot rememorant la prohibició de llençar taronges que va fer Consell de Cent. La festa finalitza amb un castell de focs.

L'acte central del Carnaval de Solsona, festivitat que va ser declarada l'any 1978 Festa d'Interès Turístic Nacional, és la 'Penjada del Ruc'. El 18 de febrer, es penja un ruc fet de peluix i cartó-pedra del campanar d'Isanta, situat a la plaça del ruc. Es tracta d'un acte que té els seus orígens en la llegenda que diu que els solsonins i les solsonines van enviar un ruc a menjar-se les herbes al campanar de la ciutat, però, com no el van poder pujar per les escales, el van fer arribar a dalt de tot penjant-lo del coll. La 'Despenjada del Ruc' se celebrarà el 22 de febrer.

La tradicional 'Guerra de la Farina' no podia faltar a l'extens programa del Carnaval d'Espant de Berga. Organitzada per La Bauma dels Encantats, aquesta amistosa batalla que rememora les lluites a les guerres carlines entre dos bàndols, el carlista, vestits i vestides de color blau, i el liberal, amb vestits vermells, s'inicia amb l''Esmorzar de la Guerra de la Farina', en el qual cadascun dels dos bàndols esmorzen per separat, tot preparant-se per a la contesa. Un cop llestos, es troben a les 13 h a la plaça Sant Pere, on es llencen, els uns a les altres, quilos de farina.

Juntament amb el de Roses, el de Platja d'Aro és un dels carnavals més destacats de les comarques gironines. Com cada any, l'acte central d'enguany serà la 'Gran Rua de Carrosses i Comparses'. L'acte s'allargarà durant tota la jornada, començant a les 11 h, amb un format d'exhibició amb deu colles desfilant, però fora de concurs; i continuarà a les 16 h amb un màxim de seixanta-cinc comparses que tractaran d'optar al premi. Destaquen altres actes, com, per exemple, 'Concurs Pujada del Pernil', que se celebrarà durant la Diada de dijous gras, el 16 de febrer.

El diumenge de Carnaval és el punt àlgid del carnestoltes que se celebra a Vilanova i la Geltrú, un dels més coneguts de Catalunya. El 19 de febrer, la capital del Garraf es transforma, i milers de comparsers i comparseres del municipi surten al carrer per ballar i gaudir amb la setantena de banderes i les desenes de xarangues i grups de música que les acompanyen durant la jornada.

Aquesta festivitat es culmina amb la 'Batalla de Caramels' a la plaça de la Vila, una amable, inofensiva i dolça contesa entre les comparses que hi participen. Les banderes de les persones adultes van passant per la plaça més cèntrica de la ciutat per ser protagonistes d'aquest moment màgic. I és que, durant unes hores, aquesta festivitat omple els carrers de Vilanova i la Geltrú de colors i embriaga l'ambient amb un aroma de sucre.

La 'Marató de l'Ou', la 'Gran Rua' o l''Enterro de la sardina', amb el seguici fúnebre, són tres dels actes principals del Carnaval de Lleida. No obstant això, hi ha un acte que caracteritza el carnaval de la capital del Segre, que és la 'Cursa de Llits', una cursa "no apta per a persones mandroses i dormilegues", coordinada pels Castellers de Lleida i que se celebrarà el 19 de febrer. Diversos vehicles, de fabricació pròpia, hauran de recórrer els carrers de Lleida, a tota velocitat, per aconseguir el millor temps i guanyar aquesta esbojarrada cursa.

El recorregut s'iniciarà a la plaça Sant Josep; continuarà pel carrer dels Descalços i Lluís Besa; arribarà a la plaça de Sant Antoni Maria Claret, per passar, seguidament, al carrer de la Palma, el carrer de l'Almodí Vell, la plaça de la Catedral i el carrer de la Vila de Foix. Els bòlids hauran d'enfilar cap a l'avinguda de Blondel, continuar pel pati de les Comèdies, arribar al carrer Major, passar per la plaça de la Paeria i finalitzar el trajecte a la plaça de Sant Joan.

El confeti és un element festiu que no pot faltar a cap Carnestoltes. Ho saben molt bé a Reus, on cada any se celebra la 'Batalla de Confeti', un dels actes imprescindibles, espectaculars i divertits del programa del carnaval de Reus que atrau curiosos i curioses de tot arreu. Enguany se celebra el 19 de febrer, de 18 a 20 h, al passeig de Mata. "Aneu protegits i tingueu coneixement!", diuen des de l'organització.

El carnaval de Sitges és un dels més coneguts i esperats de tot el territori, i dels que reben més visitants. Aquesta tradició, que es viu amb molta intensitat en el municipi del Garraf, compta amb dues rues, la de la Disbauxa i l'Extermini, com a actes centrals. La primera se celebrarà el 19 de febrer, mentre que la segona ho farà el 21. Ambdues rues faran el mateix recorregut, sortint des del final de l'avinguda Sofía, i arribant a la plaça del Cap de la Vila.

El punt final al Carnaval de Tarragona el posa, cada any, 'La crema del Ninot, la Ninota i la Bóta'. Es tracta de l'acte d'enterrament del rei Carnestoltes que compta amb la presència de les comparses del dol, ploraneres amb carxofes i espelmes, a més del Ball de Diables, Drac, Bou, Víbria, Griu i la Colla Diables Voramar del Serrallo, Mascarada del Dol, Cremallers i Sèquits del Carnestoltes i de la Concubina. El tancament del Carnestoltes 2023 es farà a la plaça de la Font, a les 22 h.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari